Foto: MMC RTVSLO
Foto: MMC RTVSLO

Zaradi koronavirusne bolezni so proizvodnjo prilagodila tudi velika podjetja v Mariboru in okolici. Ponekod so delo ustavili, nekatere družbe delujejo v zmanjšanem obsegu, nekaj jih je proizvodnjo preusmerilo v izdelke s povečanim povpraševanjem.

Evropsko gospodarstvo je ustavljeno in to močno vpliva tudi na podjetja v Mariboru in okolici. V Magni v Hočah so proizvodnjo ustavili, vendar se s počasnim ponovnim zagonom Graške tovarne, najverjetneje obeta tudi delo v lakirnici v Sloveniji. Delavci so ta čas na čakanju. Mariborska livarna Maribor z nekaj manj kot 500 zaposlenimi, ki je močno vezana na avtomobilsko industrijo, deluje z 20 odstotki običajne proizvodnje. Delujeta dva oddelka, delajo pa izdelke, ki niso vezani na avtomobilsko industrijo. Ponoven zagon proizvodnje pričakujejo po 20. aprilu. V kolikšni meri še ni popolnoma jasno. Glede na trenutne napovedi računajo na 50 odstotno proizvodnjo.

Proizvodnjo naj bi po neuradnih podatkih zmanjšal tudi Palfinger, kjer je zaposlenih okrog 600 ljudi. V Boxmarku, kjer so imeli že pred krizo z virusom finančne težave, so se usmerili v proizvodnjo mask.

Uspešno pa so se na dogajanje prilagodili v mariborskem Henklu. Proizvodnja s strogimi varnostnimi ukrepi in s preusmeritvami deluje naprej. Direktor Christof Vollstedt: "Usmerili smo se v izdelke za osebno higieno. Imamo namreč povečano povpraševanje iz držav, kamor jih običajno dobavljamo."

V obratu je zaposlenih približno 700 ljudi. Večina jih nemoteno še zmeraj hodi v službo.
Po nekaj tednih mirovanja pa tudi druga podjetja že razmišljajo o ponovnem zagonu proizvodnje. Tako se v zadnjih dneh vrstijo napovedi, da se bo z delom začelo po velikonočnih praznikih oz. v bližnji prihodnosti.