Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

60 letni Emil Špindler, ki se je pred približno tremi meseci s šotorom naselil na zasebno zemljišče poleg mariborskega Centra za socialno delo, vse bolj preseda stanovalcem sosednje večstanovanjske hiše. Sam pa vztraja; zagotovite mi primerno stanovanje in takoj se odselim. A zadeva se zapleta, pred kakšnim tednom se mu je pri kampiranju namreč pridružil še mlad brezdomni par s podobnimi zahtevami.

Zaradi 25 tisočakov, ki jih ni bil zmožen vrniti upniku, je Špindler ostal brez doma, dve leti pa je bil celo v zaporu na Dobu. Zdaj že več mesecev protestno kampira pred CSDjem in od države zahteva bivališče. A stanovalci sosednjega bloka in lastniki zemljišča, na katerem je naseljen, imajo nepovabljenega gosta dovolj. Kot nam je povedala ena od stanovalk, jim Špindler povzroča kup nevšečnosti. Med drugim urinira po bližnjih drevesih. V večernih urah pa naj bi se na tem mestu zbiralo več ljudi, ki pijančujejo in so glasni.

Na pomoč so poklicali redarje in policijo, a ti pravijo, da ne morejo posredovati, saj je zemljišče zasebno. Na CSDju pa pravijo, da so izčrpali prav vse možnosti, ki jih imajo. Ponudili so mu tudi več bivalnih prostorov, a je prav vse zavrnil. Špindler pravi, da ne pristane na sobivanje. Kot pravi je bolan in ne more bivati skupaj z drugo osebo.

Njegovemu protestu pa se je pred kratkim pridružil še mlad poročen par, ki je pred kakšnim mesecem moral iz najemniškega stanovanja. 14 dni naj bi taborila na Pohorju, pred nekaj dnevi, pa sta se Emilu pridružila pred CSD. Svojo prisotnost pa sta centru najavila šele danes.