Foto: BoBo
Foto: BoBo

Danes popoldne so se na izredni seji sestali svetniki občine Hoče Slivnica. Na mizi so imeli dve spremembi občinskega podrobnega prostorskega načrta. Prva sprememba se je nanašala na širitev Kmetijske zadruge Hoče. Druga pa na Kitajska zemljišča ob letališču.

Svetniki so brez večje razprave potrdili obe spremembi prostorskih aktov. Tudi OPPN, v katerem Kitajci predvidevajo, gradnjo simulatorja letenja, hotela in poslovno - trgovskega centra. Prav ta sprememba pa je pritegnila zanimanje javnosti. Gre namreč za prekategorizacijo iz zemljišč za letališko rabo v zemljišča za komercialno rabo. To pa pomeni, da bi se lahko spremenila tudi cena parcel. A župan občine Marko Soršak pravi, da to na odkupno vrednost v trenutni fazi ne bo vplivalo. Kot dodaja, so Kitajci vlogo za spremembo vložili že pred letom dni in so jih na tokratno sejo uvrstili zgolj zaradi tega, ker se Kmetijski zadrugi mudi z njihovo naložbo.

Ministrstva ne skrbi

Sprememba pa očitno ne skrbi niti ministrstva za infrastrukturo, kjer so prejšnji teden zatrdili, da je še vedno v pripravi državni prostorski načrt, ki je nad občinskim. Torej, da občinska poteza dolgoročno ne ogroža namer, ki jih ima država.

Interesi Kitajcev niso jasni

Kljub temu pa so Kitajci dosegli želeno in si zagotovili zemljišča, ki omogočajo komercialni razvoj ob letaliških dejavnosti. Kako bodo to ovrednotili, pa bo pokazal čas.

Korist bo imela tudi občina Hoče Slivnica

Korist od te spremembe pa bo imela tudi občina, po novem bo za ta zemljišča prejemala nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča.