Trenutno se predvaja:
Maribor 5
4. marec 2019 ob 14:27 Maribor Novice

Kurilna sezona se končuje

Poraba lanskega in letošnjega januarja je primerljiva, razlika je nastala predvsem v drugi polovici februarja

Poudarki

  • Za odjemalce v Mariboru se je daljinsko ogrevanje v tej sezoni podražilo za približno 16,4 odstotka. Prilagoditev cen in krajša sezona pa naj ne bi vplivala na poslovanje Energetike.

S pomladnimi temperaturami se počasi končuje kurilna sezona, ki je bila letos nekoliko krajša kot lani. Kljub temu pa v Energetiki Maribor pravijo, da do začetka februarja ni bila nič manj intenzivna kot lani.

Poraba lanskega in letošnjega januarja je primerljiva, razlika je nastala predvsem v drugi polovici februarja. Lani so se v tem času namreč temperature vztrajale pri – 20 stopinj Celzija, kar je vplivalo tudi na porabo ogrevalnih energentov. Prav cena teh pa je razlog, da se je letos kljub primerljivi porabi, ogrevanje podražilo. Zemeljski plin, ki je glavni energent Energetike, se je namreč na globalnem trgu podražil za 25-27 %. Za odjemalce v Mariboru pa je to pomenilo podražitev za približno za 16,4 odstotka. Prilagoditev cen in krajša sezona pa naj ne bi vplivala na poslovanje Energetike.

Zakaj so radiatorji tako dolgo topli?

Velikokrat uporabnike zavedejo, še nekaj ur po izklopu ogrevanja, topli radiatorji. To se zgodi zaradi fizikalnega pojava, saj se zaradi izredno nizkih temperatur zjutraj radiatorji močno ogrejejo. Zaradi hitre spremembe zunanje temperature iz hladnega v toplo, pa radiatorji začnejo v prostor oddajati temperaturo veliko počasneje. Zato ostanejo topli še nekaj ur po tem, ko se ogrevanje ugasne.

POSLUŠAJ:

Aleks Horvat

Nazaj na vrh