Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Občinski svet občine Ruše je včeraj z enajstimi glasovi za in sedmimi proti v drugem branju potrdil predlog proračuna za letošnje leto. Ta predvideva za 8 milijonov odhodkov, pri čemer načrtujejo najem posojila v višini milijon evrov. Glede na neurejene razmere s kanalizacijo v občini bo to zagotovo ena od glavnih investicij v tem letu, za katero upajo, da se bo lahko začela že kmalu.

Za investicije lahko v Rušah letos namenijo okrog 2 milijona 700 tisoč evrov. Od tega je okrog 400 tisočakov predvidenih za začetek priključitve kanalizacijskega sistema na čistilno napravo v Selnici ob Dravi. Županja občine Ruše Urška Repolusk upa, da bo gradbeno dovoljenje izdano pravočasno: "Da bomo lahko kandidirali za kohezijska sredstva, ki jih predvidevamo ter začeli graditi primarnega in sekundarne vode, tako kot načrtujemo."

V Rušah želijo izpeljati tudi že leta 2018 začrtano obnovo kulturnega doma, a se tudi letos zapleta s sredstvi iz LAS-a, zato še ni znano, kaj bodo lahko obnovili. Občina je v proračunu za letošnje leto predvidela tudi najem posojila v višini milijon evrov za obnovo športne dvorane Ruše, katere tretjinska lastnica je, a denar morata zagotoviti tudi solastnika, Športno društvo Ruše in šolsko ministrstvo.

"Če bo do investicije prišlo, bomo naš delež zagotovili s posojilom ne vemo pa še, kako bosta stvar realizirala Športno društvo in ministrstvo," pravi županja Urška Repolusk, ki poudarja tudi socialno naravnanost proračuna za letošnje leto: "Obdržali smo vse projekte, ki smo jih začeli lani, tako brezplačne vozovnice za starostnike invalide, prostofer, medgeneracijski center."

Občani Ruš pa bodo tudi letos lahko zaprosili za subvencije za gradnjo malih čistilnih naprav, obnovo fasad v središču mesta in ustanovitev malih podjetij.