Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Znani bobnar Marko Soršak Soki se je odločil spregovoriti o pritiskih, ki jih je deležen zaradi humanitarne akcije 20 za 20. Pravi, da ima vsega dovolj in da se umika iz javnosti, a projekt za zdaj ostaja, vendar v upočasnjeni obliki.

Različni pritiski na humanitarce se kar vrstijo, že lep čas jih je deležen tudi Marko Soršak Soki, ki je s svojim projektom po vsej Sloveniji z več kot 500 inštrumenti obdaril 120 šol. A pravi, da ima dovolj, saj se najde kup ljudi, ki ga obklada z različnimi moralnimi, verskimi in drugačnimi pritiski.

Nazadnje je bil deležen veliko neodobravanja, ko se je odločil obdariti šolo na Hrvaškem. Poleg tega se je, kot pravi, nabralo tudi kar nekaj manjših očitkov. Med drugim je bil deležen označbe, da je satanist, zaradi znak "rock on" na notnem zvezku. Pogosto pa je deležen tudi komentarjev naj denar porabi za kaj bolj pametnega, kot so inštrumenti.

Za osnovne šole je projekt izrednega pomena

Na dogajanje pa so se odzvali tudi na Osnovni šoli borcev za severno mejo v Mariboru, ki je ena od mnogih prejemnic inštrumentov, ob tem pa tudi šola, kjer se je Marko Soršak Soki šolal. Pravijo, da je ta projekt izrednega pomena in da si šole brez njegove pomoči teh glasbil ne bi mogle privoščiti. Z njegovo pomočjo pa imajo prav vsi otroci priložnost te inštrumente tudi preiskusiti, se z njimi spoznati in razviti ali odkriti talent, ki ga drugače ne bi mogli.

Projekt upočasnjen
Sicer pa Soršak pravi, da projekta ni končal, se bo pa v prihodnje umaknil v ozadje, saj pritiskov ni več pripravljen sprejemati. Zato je tudi prepričan, da bo donatorjev manj in posledično bo obdarovanje šol upočasnjeno.