Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Opoldne se bo začela redna letna skupščino mariborskega komunalnega podjetja Nigrad. Delničarji bodo obravnavali letno poročilo družbe za lansko leto in imenovali revizorja za letošnje leto. Največji lastnik Nigrada, mariborska mestna občina, pa je na dnevni red dodala tudi predlog za predčasen odpoklic predsednika nadzornega sveta . Mnogi, tudi zaposleni v Nigradu, so prepričani, da napovedan odpoklic prvega nadzornika nakazuje željo večinskega lastnika tega komunalnega podjetja, mariborske občine, da ponovno zamenja direktorja Nigrada.

V zadnjih dobrih desetih letih so pogoste menjave direktorjev Nigrada stalnica. Po tem, ko je leta 2007 z direktorskega mesta odšel Zlatibor Krajnčič, ki je to mariborsko komunalno podjetje vodil dobrih 20 let, se je tam zamenjalo kar 11 direktorjev, od tega samo v zadnjih štirih letih 6. Nekdanji direktor Krajnčič je prepričan, da je to za podjetje smrt: "Ljudje, ki delajo zunaj, so nervozni, ne vejo, kaj bo z njimi, ti, ki se menjavajo gor, živijo od danes do jutri, najhujše pa je to, da pridejo nestrokovni ljudje."

Tudi tokratna letna skupščina delničarjev po mnenju mnogih kaže na željo po novi zamenjavi direktorja. Neuradno naj bi namreč prvi nadzornik Matjaž Mihelak, ki bi ga občina zamenjala s sedanjo vršilko dolžnosti direktorice mestne uprave Matejo Cekić, nasprotoval zahtevi občine, naj na dnevni red skupščine uvrsti predlog o zamenjavi direktorja Nigrada Matjaža Krevlja. Na občini to zanikajo in pravijo, da je pri zamenjavi Mihelaka ključna presoja njegovih kompetenc za vodenje nadzornega sveta in ne namen menjave direktorja. Kaj pa od skupščine delničarjev pričakuje direktor Matjaž Krevelj? Kot pravi, upa, da bo vse potekalo mirno in gladko: "Čeprav je bila moja napoved že pred meseci, da bo to najbolj vroča skupščina letos."

Pogoste menjave prvih mož Nigrada porajajo veliko vprašanj o tem, kakšen je resničen namen mariborske občine kot največje lastnice tega komunalnega podjetja. Nekdanji direktor Zlatibor Krajnčič: "Imam občutek, da ta mestna oblast v vseh komunalnih podjetjih dela za svojo korist."

Takoj za mariborsko občino je drugi največji lastnik Nigrada DUTB z 24,91 odstotnim deležem, ostali lastniki pa so še sosednje občine ter nekaj podjetij in posameznikov.