Trenutno se predvaja:
Maribor 0
16. avgust 2019 ob 16:31 Novice

Nekdanji "župan v senci" spoznan za krivega poslovnih goljufij

Marka Kovačiča, županovega svetovalca, v času županovanja Andreja Fištravca, je mariborsko sodišče danes spoznalo za krivega poslovnih goljufij in oškodovanja delavcev v podjetju Svarog its in zavodu Svarog
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Marka Kovačiča, županovega svetovalca, v času županovanja Andreja Fištravca, je mariborsko sodišče danes spoznalo za krivega poslovnih goljufij in oškodovanja delavcev v podjetju Svarog ITS. in zavodu Svarog. Sodba je nepravnomočna, saj se lahko Kovačič nanjo pritoži.

Podjetje Svarog ITS. se je ukvarjalo s prodajo interaktivnih tabel in druge učne opreme različnim izobraževalnim zavodom. Vendar mnogim naročnikom, kljub prejetemu plačilu, opreme niso dobavili. Kot se je zagovarjal Kovačič, naj bi gospodarska kriza podjetje postavila v položaj, ko ni bilo zmožno poravnati obveznosti. Pri tem pa naj bi zavajal kupce in oškodoval zaposlene, saj jim ni plačeval prispevkov. Iz podjetja pa naj bi si kot vračilo posojila prenakazal tudi 37 tisočakov, sam pa je na podjetje nakazal zgolj 16 tisoč evrov. Za vsa očitana dejanja je tožilstvo zahtevalo eno kazen leto dni in šest mesecev zapora, s poskusno dobo treh let, vendar sodišče vseh dejanj ni spoznalo za kaznive. Kot olajševalno okoliščino pa je upoštevalo tudi nekaznovanost in da naj se ne bi finančno okoristil. Zato mu je dosodilo leto dni in tri mesece zapora, s poskusno dobo dveh let. Ob tem pa bo moral poravnati še preostale terjatve. Te naj bi sicer v času sodnega procesa v veliki meri že saniral, ostalo naj bi le še nekaj dolga do finančne uprave. Zato Kovačič napoveduje, da se bo na sodbo pritožil.

Sodba še ni pravnomočna, za pritožbo pa ima časa 8 dni.

Aleks Horvat

Nazaj na vrh