Trenutno se predvaja:
Maribor -3
19. avgust 2019 ob 15:22 Maribor Novice

Nenadna zapora Einspielerjeve ulice

Mariborčane, ki so v Melju uporabljali bližnjico čez nadvoz v Einspielerjevo ulico, so pred nekaj dnevi presenetile zapora ceste in table z napisom, da gre za zasebno posestvo
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Mariborčane, ki so v Melju uporabljali bližnjico čez nadvoz v Einspielerjevo ulico, so pred nekaj dnevi presenetile zapora ceste in table z napisom, da gre za zasebno posestvo. Lastnik parcele, po kateri vodi omenjena pot, se je namreč odločil, da cesto zapre za promet. Na občini odgovarjajo, da vzvoda za posredovanje nimajo.

Del Einspielerjeve ulice, ki vodi čez nadvoz mimo nekdanje tovarne akumulatorjev Vesna, so kot bližnjico uporabljali predvsem domačini. Cesta je namreč vzporedna in kljub zdajšnji zapori nikomur ne preprečuje dostopa do stanovanj, hiš in drugih objektov. Zato na občini pravijo, da ne morejo začeti intervencijskega postopka za pridobivanje zemljišč pod to cesto, ki je sicer po javno dostopnih podatkih v lasti družbe Kompas Shop. A po neuradnih podatkih naj bi si to podjetje že nekaj časa prizadevalo, da bi to zemljišče občini prodalo, saj jim zaradi pristojbin predstavlja le nepotreben strošek.

Pogajanja med občino in družbo naj bi trajala vsaj leto dni

Izvedeli smo tudi, da naj bi pogajanja med družbo in občino trajala že približno leto dni, vendar se strani ne moreta dogovoriti. Na mariborski občini pa drugače: pravijo, da jim s podjetjem za zdaj ni uspelo vzpostaviti stika. Ob tem pisno dodajajo, da razmišljajo o dekategorizaciji tega dela ceste in postavitvi zapore pred nadvozom s svoje strani ceste. To pomeni, da bi bila cesta zaprta trajno.

Zaprta Einspielerjeva ulica ni edina problematična zasebna cesta

Sicer pa to ni edini tovrsten primer zasebne ceste v Mariboru, ki občini povzroča oz. je povzročal težave. Pred nekaj meseci se je namreč veliko govorilo tudi o Jarčevi ulici v Brezju. Zato na občini pristavljajo, da je te probleme v preteklosti povzročila država, ko je dovolila, da se kategorizirajo ceste, ki niso bile v lasti občin. Le te pa teh cest ne morejo odkupiti.

Aleks Horvat

Nazaj na vrh