Trenutno se predvaja:
Maribor 11
17. september 2019 ob 15:35 Novice

Odvetnik učiteljice zgodovine na II. gimnaziji poziva Lorenčiča k odstopu

Odvetniška pisarna, ki zastopa zdaj že nekdanjo učiteljico zgodovine na mariborski 2. gimnaziji, je na svet zavoda šole konec prejšnjega tedna naslovila pismo, v katerem poziva svet, naj razmisli o odpoklicu ravnatelja
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Odvetniška pisarna, ki zastopa zdaj že nekdanjo učiteljico zgodovine na mariborski 2. gimnaziji - učiteljica naj bi bila tudi spolno nadlegovana - je na svet zavoda šole konec prejšnjega tedna naslovila pismo, v katerem poziva svet, naj razmisli o odpoklicu ravnatelja. Na slednjega pa so naslovili apel k odstopu zaradi vrste domnevnih nepravilnosti. Med njimi izpostavljajo domnevno nezakonito prenehanje delovnega razmerja z delavko, zavajanje javnosti in poziv drugim zaposlenim, naj se v zadevo ne vmešavajo. Ravnatelj na vse to odgovarja: »Naj odloči sodišče«.

Odvetnik Urban Vrtačnik, ki pravi, da so v zadevi, povezani z učiteljico, uporabili že vse formalne postopke, se je odločil, da se s pozivom za razrešitev obrne na svet šole in da ravnatelja Ivana Lorenčiča k odstopu pozove še osebno. Tako se je odločil, ker meni, da se je zvrstilo preveč neetičnih dogodkov, da bi zadeva ostala prezrta. Prepričan je tudi, da je poskus vplivanja na zaposlene s pozivom, naj se ne vtikajo v zadevo, popolnoma družbeno nesprejemljiv.

Na drugi strani pa ravnatelj Ivan Lorenčič očitke zavrača in na dopis odvetniške pisarne odgovarja, da zaradi njega ne razmišlja o odstopu in naj o celotni zadevi razsodi sodišče.

Kot rečeno, je odvetnik poslal dopis s pobudo za razrešitev ravnatelja tudi na svet šole. Njegova predsednica, Sanja Cvar, nam je odgovorila, da so dopis dobili, vendar prijave s strani učiteljice niso prijeli, zato je tudi njihovo stališče, da naj o zadevi odločijo na sodišču. V Vrtačnikovi odvetniški pisarni pa pravijo, da je po njihovih informacijah Lorenčič vplival na odločitev sveta šole. Odzvali so se tudi v SVIZ, kjer sicer pravijo, da o tej zadevi za zdaj niso uradno obveščeni. Če pa je do vplivanja resnično prišlo, je to popolnoma nedopustno.

Celotno dogajanje na drugi gimnaziji je preučeval tudi inšpektorat za šolstvo, ki ni ugotovil kršitev šolske zakonodaje. So pa domnevno spolno nadlegovanje prijavili policiji, zadevi glede mobinga in delovnega razmerja pa predali delovni inšpekciji.

Aleks Horvat

Nazaj na vrh