Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po propadu skoraj vseh večjih gradbenih podjetij v Sloveniji se je med največja tovrstna podjetja povzpela prekmurska družba Pomgrad, ki v zadnjih letih prevzema vse več velikih gradbenih poslov v Sloveniji in se še širi. Zdaj pa nameravajo v občini Hoče Slivnica znova zagnati še nekdanjo predelovalnico gradbenih odpadkov Cestnega podjetja Maribor v stečaju.

Pomgrad je za predelovalnico gradbenih odpadkov že zaprosil za okoljevarstveno soglasje, ki je trenutno v fazi javne razgrnitve. Gre za obujanje že obstoječega objekta, ki ga je pred stečajem uporabljalo Cestno podjetje Maribor. Član uprave Pomgrada Kristian Ravnič pojasnjuje, da bodo predelovali predvsem beton in asfalt, manjši del pa bo tudi odpadna opeka. Zbrane odpadke pa bodo predelovali v surovine za novogradnje.

V Pomgradu ob tem zagotavljajo, da večjih vplivov na okolje ne bo. Osnutek okoljevarstvenega soglasja predvideva letno največ 166 tisoč ton predelanih odpadkov, skladiščenje največ 5000 ton materiala, obvezno preprečevanje prašenja in obratovanje med šesto in osemnajsto uro.

Vpogled v dokumentacijo okoljevarstvenega soglasja je možen do 15. julija. Do tega datuma je mogoče dati mnenja in pripombe.

V preteklosti je okoliške prebivalce zaradi prahu in hrupa ta predelovalnica motila. Župan občine Hoče Slivnica Marko Soršak pa pričakuje, da bo ob ponovnem zagonu drugače. Upa namreč, da bo ARSO postavil zadostne preventivne pogoje za preprečitev prevelikih vplivov na okoliške stanovalce.