Stojan Kerbler, znameniti fotograf s Ptuja, je prejemnik Prešernove nagrade. Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl
Stojan Kerbler, znameniti fotograf s Ptuja, je prejemnik Prešernove nagrade. Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl

Eden od prejemnikov osrednje državne nagrade za dosežke na področju kulture je ptujski fotograf Stojan Kerbler.

Stojan Kerbler je osrednje ime fotografske umetnosti pri nas. V zgodovino fotografije se je vpisal med drugim s cikli Haložani (zanj je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1979), Koline in Portreti s ptujskih ulic.

Predlani je praznoval 80. življenjski jubilej, takrat so se mu poklonili ustanove in posamezniki – v Moderni galeriji v Ljubljani so pripravili retrospektivno razstavo, v ptujski mestni galeriji mednarodni hommage Stojanu Kerblerju, v Miheličevi galeriji razstavo Pogledi in pozneje v Umetnostni galeriji Maribor pregledno razstavo.

Stojan Kerbler je priučeni fotograf, sicer diplomirani elektrotehnik, ki se je rodil na Ptujski gori. Dokumentarno fotografijo nekega časa in prostora je povzdignil v umetniško z občutkom za fotografiranca in za zgodbo, ki jo ta pripoveduje.

Fotograf je imel prvič oprava s fotoaparatom, ko si je kot najstnik zlomil nogo in mu je mama kupila fotoaparat. Potem je fotografiral s sposojenimi in lastnimi aparati, ves čas pa razvijal žanr in nikoli opustil neposrednega stika z okoljem, v katerem živi. Tam je iskal in še vedno išče motive, fotografira tudi za gasilska in turistična društva v svojem okolju. Stojan Kerbler je zapisan analogni fotografiji in humanizmu. Za svoje delo je požel številne nagrade in veliko občudovanja, še danes in tudi mladih fotografov in fotografinj.

Stojana Kerblerja bomo v sporedu Radia Maribor gostili na državni kulturni praznik v oddaji Obrazi sosednje ulice, do takrat pa si potešite radovednost in počastite umetnika s poslušanjem oddaje, katere gost je bil leta 2018, ob svoji 80-letnici.

Prešernovo nagrado je prejel tudi koreograf in baletni plesalec Milko Šparemblek. Nagrade Prešernovega sklada pa: oblikovalec Nejc Prah, igralka Nina Ivanišin, glasbenik Luka Juhart, režiser Rok Biček, prevajalka Suzana Koncut in kostumograf Alan Hranitelj.