Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Občinski svetniki v Staršah bodo prihodnji četrtek v drugem branju potrjevali proračun za letos, ki znaša kar 8 milijonov evrov. Del proračuna je vezan tudi na prodajo občinskih zemljišč v industrijski coni v Zlatoličju, občina pa je prav danes v medijih objavila namero o prodaji 8 hektarjev površin.

Lanska realizacija proračuna v občini Starše se je ustavila pri dobrih 4 milijonih, letošnji predlog je okrog 8 milijonov evrov. Župan Stanislav Greifoner poudarja, da so v zadnji fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja za podružnično šolo v Marjeti, sledil bo javni razpis, upa pa, da se bo gradnja začela čez pol leta. »V letošnjem letu bomo vsekakor zgradili dovozno pot, ki nujno potrebna za začetek del, v proračunu pa je zajetih tudi 800 tisoč evrov za začetek gradbenih del na samem objektu«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Na prihodkovni strani pa se zanašajo na uspešno prodajo zemljišč v industrijski coni v Zlatoličju. Namera o prodaji je objavljena v medijih, s 1-im februarjem bo občina povabila k oddaji nezavezujočih ponudb. Župan Greifoner izpostavlja, da od prodaje 8 hektarjev zemljišč pričakujejo od 1,6 do 2 milijona prihodka. »V letošnjem letu je planiranih 600 tisoč evrov za komunalno ureditev zunanjega dela industrijske cone, kar pomeni, bomo do konca leta do same cone pripeljali vse potrebne priključke, od vodovoda, elektrike, optike…«. Kot še dodaja prvi mož občine Starše je za celotno komunalno opremljenost sicer v proračunu predvidenih kar 2,4 milijona evrov, zato si želijo, da bi zemljišča ob avtocesti, kupil en investitor. »V kolikor bi cono prodali enemu investitorju, se občina ne bi ukvarjala z notranjo komunalno opremo, s tem pa proračunske izdatke zmanjšali za 1,8 milijona evrov«.

Omenjena zajetna sredstva bi lahko vložili tudi v gradnjo in obnovo občinskih cest. Sicer prav zdaj pod okriljem DRSI poteka milijon evrov vredna sanacija mostu v Zlatoličju, kot še dodaja župan Starš pa naj bi sredi februarja bila na voljo tudi nova občinska spletna stran.