Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Pri arheološkem pregledu zemljišča pod Pekrsko gorco na Studencih v Mariboru, kjer bo Javni stanovanjski sklad gradil 400 stanovanj, so naleteli na nepričakovano ostalino rimske ceste. Kljub temu to časovnice projekta naj ne bi ogrozilo.
Raziskave 45 tisoč kvadratnih metrov velikega območja, kjer bo 46 milijonov evrov vredno blokovsko naselje gradil stanovanjski sklad, so se začele marca. Najdba ostankov rimske ceste pa je bila popolnoma nepričakovana. Predstavnica Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Mihaela Kaiser pa predvideva, da bodo z raziskavo potrdili do zdaj neznan potek najdene ceste.
Vpliva na gradnjo najverjetneje ne bo, najdene ostaline namreč niso takšne vrste, da bi gradnjo prilagajali. Arheologi so namreč presodili, da je dovolj, da se najdišče zgolj dobro razišče in dokumentira.
Po trenutni časovnici bodo arheologi izkopavanja končali 15. julija. Kljub najdbi pa ta rok za zdaj ni ogrožen. Vodja projekta gradnje Damjana Varšek pa tudi ne pričakuje, da bi se zadeva lahko dodatno zapletla. Tako datum za končanje vseh del ostaja nespremenjen. To pa pomeni, da bodo stanovanja na tem območju predvidoma vseljiva leta 2021.