2. OŠ Slovenska Bistrica Foto: Osebni arhiv/Natalija Sinkovič
2. OŠ Slovenska Bistrica Foto: Osebni arhiv/Natalija Sinkovič

Demografski podatki kažejo, da se v mestu Slovenska Bistrica povečuje število otrok, ta trend pa je pričakovati tudi v prihodnje, zato obe osnovni šoli postajata pretesni.

2. osnovna šola je razmeroma nova, odprli so jo leta 2008, zato preseneča, da jo je že treba dograditi. A kot je zapisano v DIIP-u, je bila pred takratno gradnjo izvedena študija, ki je predvidevala v razredu 18 učencev in kuhinjo, ki bi bila le razdelilna. V zadnjih letih se je demografska slika spremenila. Proti pričakovanju se je število otrok v mestu Slovenska Bistrica povečalo, tudi zaradi priseljevanja. Pri oblikovanju šolskega prostora v mestu Slovenska Bistrica je potrebno upoštevati kapacitete obeh osnovnih šol. V šolskem letu 2017/18 2. OŠ obiskuje 457 učencev v 18 oddelkih, Pohorskega odreda pa 674 otrok, ki so razvrščeni v 28 oddelkih. Kapaciteta obeh šol je zapolnjena.

Ustrezne pogoje za izvajanje ustreznega učnega procesa za šoloobvezne Bistričane so se odločili zagotoviti s prizidkom k drugi osnovni šoli, saj pri Osnovni šoli Pohorskega odreda to ni mogoče zaradi njene umeščenosti v spomeniško zaščiten prostor.

V prvi fazi prizidek h kuhinji, v drugi pa razširjena jedilnica in 10 novih učilnic

V prvi fazi projekta bodo s pritličnim prizidkom za 46 m2 razširili kuhinjo in jo iz razdelilne spremenili v pravo kuhinjo, razloži ravnateljica Sonja Arbeiter: »Zaradi povečanega števila kosil in drugih obrokov ne zadošča več niti kapaciteta jedilnice.« V drugi fazi projekta bodo v dveh nadstropij pridobili 10 novih učilnic, razloži Arbeiterjeva: »Poleg njih pa še razširjeno jedilnico.«

S prizidkom se že mudi

Že v jeseni bodo na 2. osnovni šoli v Slovenski Bistrici odprli dodatni oddelek prvega razreda, kar pomeni, da se s prizidkom že mudi. Vodja oddelka za družbene dejavnosti na občini Slovenska Bistrica Irena Jereb zagotavlja, da bodo prvo fazo začeli že jeseni in jo končali prihodnje leto: »Drugo fazo bomo začeli prihodnje leto in jo v letih 2019-2020 končali, če bodo seveda zagotovljena občinska sredstva.«

Celoten projekt ocenjujejo na okoli 1 200 000 €.