Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Včerajšnji lom tranzitne vodovodne cevi v občini Pesnica je povzročil izpad oskrbe z vodo na območju Pesnice, Štrihovca, Šentilja, Kungote, Lenarta in Svete Ane. Enako kot pred tednom dni v Mariboru je prišlo do napake zaradi dotrajanosti cevi. Težave pa bi se lahko v prihodnjih letih še stopnjevale, saj so v preteklosti mnoge občine v obnovo vodovoda vlagale občutno premalo sredstev.

Mariborski vodovod upravlja v 16 občinah več kot 1600 kilometrov vodovodnega omrežja. Od tega je približno tretjina cevovodov, starih od 20 do 50 let. Precej pa je še starejših. Zato ni čudno, da se napake kar vrstijo, vzrok pa je, kot pravi direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač, da namesto 5 do 7 odstotkov letno obnovijo le približno 0,5 odstotka omrežja.

V nekaterih občinah se sicer težav zavedajo in so v zadnjem času že povečali izdatke za sanacijo cevovodov. Tudi v Mariboru naj bi za ta namen odmerili nekaj več denarja, ob tem pa pravijo, da se slabega stanja zavedajo. Najnujnejša dela pa naj bi izvedli letos oz. prihodnje leto.

Za sanacijo naj bi se namenjal predvsem denar, iz omrežnine, tega je v Mariboru približno 2,4 milijona evrov, vendar se v celoti ne vrne v vodovod. Z notranjim zadolževanjem je delno porabljen tudi za drugo komunalno infrastrukturo.

Poslušaj oddajo Odkrivamo Maribor: