Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborsko županstvo je svetniškim skupinam predstavilo prenovljeno in finančno ovrednoteno dokumentacijo za ustanovitev holdinga, v katerega naj bi bilo vključenih šest podjetij: Energetika, Marprom, Mariborski vodovod, Nigrad, Snaga in Pogrebno podjetje Maribor. Svetniki imajo le še danes čas za vprašanja svetovalnemu podjetju AT Kearney, ki pripravlja analizo učinkovitosti takega holdinga, gradivo o takem združevanju podjetij pa naj bi obravnavali na izredni seji, 19. junija.

Mariborska občina je za pripravo analize o učinkovitosti Holdinga najela znano podjetje AT Kearney, a župan Saša Arsenovič stroška ne razkriva, poudarja pa, da je nižji kot je pričakoval. Ob tem dodaja, da želijo s pomočjo analize razbliniti vse pomisleke glede ustanovitve družbe. Holding naj bi omogočal prehajanje znanja med podjetji, večjo pogajalska moč na poti do virov financiranja in pri črpanju evropskih sredstev, pozitivne učinke pri skupnem javnem naročanju in večji nadzor nad finančnimi tokovi.

Najmanjši dobiček iz učinkov tega združevanja v dveh letih bo milijon evrov. Zdaj vsa podjetja skupaj ustvarijo milijon evrov dobička, v primeru Holdinga pa bo ta 100-odstotkov višji ( 2 mio). Omenjeni dobiček ne bo romal v proračun, ampak bo namenjen za posodobitev izjemno dotrajane infrastrukture.

Če bo odlok potrjen do poletja, bo občina jeseni izvedli mednarodni razpis za izbiro direktorja, slednji bi do konca leta speljal prenos zaposlenih v skupnih službah. Holding bi zaživel 1. januarja 2020, prvi učinki naj bi bili vidni leto kasneje, še trdi Arsenovič.
Koalicija predlog načeloma podpira, porajajo pa se vprašanja glede nadzora, kadrovanja, vloge mestnih svetnikov v prihodnje in zneskov na položnicah. Župan Arsenovič odgovarja, da položnice ne bodo nižje, dobiček ne bo romal v proračun, ampak v posodobitev dotrajane infrastrukture, pojasnila na vsa odprta vprašanja pa bodo svetnikom podali v ponedeljek.