Foto: Radio Maribor/Tomaž Pirš
Foto: Radio Maribor/Tomaž Pirš

Gradnja limbuške obvoznice v Mariboru se ne bo začela prej kot v drugi polovici leta. Začetek večmilijonske investicije, katere končna vrednost še ni znana, zavirajo namreč pritožbeni postopki, po najboljšem možnem scenariju pa bi lahko stroji zabrneli julija oziroma avgusta.

Prva dela na limbuški obvoznici oziroma uradno podaljšku ceste Proletarskih brigad naj bi se po prvotnem načrtu začela lani jeseni, po spremembi projekta pa se začetek zdaj premika v poletje, potem ko sta se na razpis za izvajalca del prijavila dva in je nato sledila pritožba. »Bil je vložen revizijski zahtevek. Državna revizijska komisija se je odločila in izločila prvega ponudnika, tako da sedaj preverjamo drugega. Dodatne zahteve so bile vložene in bomo v kratkem lahko izdali predlog izbora«, poudarja Tomaž Willenpart, vodja sektorja za investicije v ceste na Direkciji za infrastrukturo, ki je večinski financer projekta; Mestna občina Maribor bo prispevala milijon evrov.

Do podpisa pogodbe z izvajalcem Willenpart o končni vrednosti gradnje še ne želi govoriti, kot pravi pa se znesek giblje med obema ponudbama, od 8,6 milijona do več kot 11 milijonov evrov. Kljub zapletom pričakuje, da bodo gradbeno dovoljenje pridobili v kratkem, odkupiti pa morajo še nekaj zemljišč.

Za prvo fazo gradnje limbuške obvoznice potrebujejo gradbeno sezono in pol, to pa seveda pomeni, da bi lahko skoraj dvokilometrski odsek po idealnem scenariju predali v uporabo spomladi leta 2021.