Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Tik pred koncem epidemije koronavirusa se življenje počasi vrača v običajen ritem tudi v mariborskem zaporu v Vošnjakovi ulici. 5 izmed 16-ih zapornikov se je po prekinitvi kazni v skladu z interventnim zakonom že vrnilo, preostali se morajo najkasneje jutri zvečer. V omejenem obsegu so ponovno zagnali proizvodnjo v Javnem gospodarskem zavodu Rinka, sicer pa je na prestajanju kazni okrog 140 obsojencev.

Direktor mariborskih zaporov Robert Šilc izpostavlja prezasedenost pred začetkom epidemije. »Smo imeli prek 180 zaprtih na kapaciteto 140 ležišč in smo bili v zelo neugodnem položaju«. S predčasnim izpustom in začasno prekinitvijo kazni – nekaterim zapornikom so se kazni medtem iztekle – pa so lahko vzpostavili vse zaščitne ukrepe. Po vrnitvi 11 zapornikov ne bodo imeli težav. »Težave pa bo predstavljalo pozivanje sodišč, namreč sodišča v vmesnem času niso izdajala poziva obsojencem na prestajanje kazni s prostosti. Gre za tiste, ki na kazni čakajo. Ko bo ti začeli prihajat pa bo to prineslo kar precej novih težav«.

Javni gopodarski zavod Rinka znova obratuje

Kot dodaja Šilc zapor 4 krat na teden obišče zdravnik, ki je vseskozi v stiku z NJIZ. V času epidemije so vzpostavili nekaj več ločenosti med zaporniki, predvsem med oddelki, verjetno pa bodo del teh ukrepov obdržali tudi v prihodnje. Sicer pa se počasi vračajo v zaporniški vsakdan.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

«Precej obsojencev že dela. Ves čas so redna dela v kuhinji, pralnici in vzdrževalna dela z obsojenci tekla nemoteno, v omejenem delu smo začeli delo tudi v Javnem gospodarskem zavodu Rinka, število zaposlenih obsojencev pa se povečevalo postopoma«.

Obnova prostorov za obiske

Nadaljuje se tudi obnova prostorov za obiske, v prihodnje si želijo izboljšati pogoje za obsojence in pravosodne policiste. Teh je v mariborskem zaporu in prostorih forenzične psihiatrije UKC Maribor 70. Šilc zatrjuje, da uspešno nadomeščajo vse odhode, kadrovski primanjkljaj, tudi zaradi številnih novih obveznosti, pa rešujejo s plačilom povečanega obsega dela. Direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora Maribor ob koncu izpostavlja, da niso zabeležili primera okužbe s koronavirusom; v primeru, da se kdo izmed 11-ih zapornikov jutri ne bi vrnil v Vošnjakovo, pa bo po »normalnem tiraličnem postopku s strani policije priveden nazaj«.