Razstava Tukaj je nekaj ujeto - levo delo S. Brborović, desno deli L. Preloga/Foto: Janez Klenovšek
Razstava Tukaj je nekaj ujeto - levo delo S. Brborović, desno deli L. Preloga/Foto: Janez Klenovšek

V razstavišči KiBela v Mariboru je na ogled razstava TUKAJ JE NEKAJ UJETO slikarke Suzane Brborović in slikarja Lucijana Preloga. Živita v Nemčiji v Leipzigu in sta si pet let delila atelje; z razstavo v Mariboru, še prej pa v ljubljanskem ŠKUC-u, želita pokazati, kako sta v tem obdobju medsebojno vplivala na umetniški izraz. Izkazalo se je, da obstajajo razlike in podobnosti, postavitev v razstavišču, ki ne ustreza klasični galerijski beli kocki, pa je za gledalca dodaten izziv.

Gre za razmeroma nova dela, v kateri se srečujeta spontano in nadzorovano, slikarsko bogata platna pa omogočajo poljubno interpretacijo. Zamisel postavitve je dialoškost, iskanje razlik in podobnosti. Ena teh je plastenje,"včasih 10, 20 plasti akrilnih barv, nalepk, raznih napisov..." , pojasni Lucijan Prelog.

Slikar kot osnovni slikarski gradnik uporablja računalniški pixel, njegovi motivi pa so računalniški junaki iz devetdesetih let, Suzana Brborović pa se odmika od arhitekturnega, se približuje bolj čustvenemu pristopu in izpostavlja digitalno dimenzijo njunega ustvarjanja. Pravi, da jo zanima "kakšna vlogo lahko igra neka gesta, ki je računalniško generirana gesta, proti analogni, se pravi proti neki naravni potezi s čopičem na platno."

Za kustosinjo Živo Kleindienst je bila postavitev razstave izziv zaradi dialoga med deli ter dialoga med razstavo in triladijskim prostorom Kibele: "...in se mi zdi, da je tudi razstava postavljena tako, da se na različne način bere ta digitalen prostor, ki jima je skupen."

Razstavo spremlja tudi ambientalna glasba, zaradi vseh omenjenih značilnosti pa se bo zagotovo dobro počutila tudi v virtualnem okolju, kjer bo kot interaktivna razstava na ogled konec februarja.