Trenutno se predvaja:
Maribor 17
18. januar 2019 ob 13:23 Maribor, Ljubljana, Hoče-Slivnica Radio Maribor

Za Magnino okoljevarstveno dovoljenje sta vsaj dve rešitvi

V okoljevarstveni organizaciji ROVO, ki jo v javnosti predstavlja Gorazd Marinček, so prepričani, da obstajata dve rešitvi, s katerima bi država zadostila zahtevam v njihovi pritožbi
Foto: Aleks Horvat

Organizacija ROVO, ki se je edina pritožila na okoljevarstveno dovoljenje glede novega Magninega obrata, pričakuje, da bo država uredila po njihovem sporni 69. člen zakona o vodah. V nasprotnem primeru napovedujejo tožbo na upravnem sodišču.

Zakon o vodah v 69. členu govori o tem, da objekti, ki potrebujejo okoljevarstveno soglasje, na ožjem vodovarstvenem območju, niso dovoljeni. To spreminjajo podzakonski akti, kar je po mnenju organizacije ROVO sporno. Zato državi predlagajo, da zadevo nemudoma uredi. Gorazd Marinček pri tem izpostavlja dve možnosti: dopolnitev zakona Lex Magna ali pa spremembo zakona o vodah. Prepričan je tudi, da bi to državi uspelo storiti pred 1. aprilom, ki si ga je Magna zastavila kot datum začetka proizvodnje.


Na ARSU in na Ministrstvu za gospodarstvo pa so prepričani, da spreminjanje zakonodaje ni potrebno, saj zakonskih neskladij ni. Ob tem Generalni direktor Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo Jernej Tovšak še poudarja, da tudi spreminjanja zakona Lex Magna, ni mogoče. Ob tem dodaja: "Za Magno so zmeraj veljala enaka pravila kot za vse druge investitorje. Lex Magna pa v ta pravila nikoli ni posegala, ni imela takšnega namena in v ta pravila tudi nikoli ne bo posegala."


V ROVO-u pa: če zakonodaje ne boste popravili, bomo vložili tožbo na upravno sodišče. To bi postopek podaljšalo za nedoločen čas, česar pa se bojijo predvsem gospodarstveniki, saj bi to lahko povzročilo še bistveno manj zanimanja za tuje naložbe v Sloveniji.

Aleks Horvat

Nazaj na vrh