Trenutno se predvaja:
Maribor 2
22. april 2018 ob 19:28 Maribor Zgodbe

Na dan sva porabila tudi do 6 tisoč kalorij!

Pia Peršič in Andrej Martinčič sta na slovenski turnokolesarski poti Slovenijo doživela kot veliko in prelepo
...v Slovenskih goricah....
Pia Peršič in Andrej Martinčič sta na turnokolesarski poti uživala v lepotah Slovenije Foto: Radio Maribor/Pia Peršič in Andrej Martinčič

Sezona kolesarjenja se je začela že s prvimi lepimi dnevi te pomladi, v tokratnem potopisu pa omogočamo vpogled v Slovensko turnokolesarsko pot (STKP), ki sta jo prva in na en mah poleti 2016 prekolesarila Pia Peršič in Andrej Martinčič iz Krškega, za vzpostavitev enega njenega dela pa imata tudi organizacijske zasluge. Andrej je zagrizen športnik, Pia pa tudi diplomantka portoroške Turistike, zato sta bila za pot več kot kvalificirana, njuna izkušnja pa je ogrodje za razvoj krajev in regij. Slovenska krožna turno-kolesarska pot je namreč nov športno-turistični proizvod in s 1.800 kilometri najdaljša tovrstna v Evropi.

Andrej pravi, da je turni kolesar v bistvu planinec na kolesu in da se STKP v veliki meri prekriva s Slovensko planinsko potjo. Čeprav kdo kdaj gorskega kolesarja pogleda postrani, so srečanja s planinci na terenu vselej prijazna. »Nismo norci, uživamo v naravi, se ustavljamo, ne norimo na spustih, zelo smo previdni, kako zaviramo. Mi se umikamo ljudem, čeprav je praksa pokazala, da se umikamo drug drugemu in se lepo pozdravljamo. Na 1.800 kilometrov dolgi poti nisva imela niti enega konflikta. Res sva bila navdušena nad odnosom planincev do turnih kolesarjev,« pravi Andrej Martinčič, Pia Peršič pa dodaja, da sta naredila kar 1.900 kilometrov poti, ker sta iskala prenočišča. Nekatera so se lahko kosala z večzvezdičnimi hoteli, sploh planinske koče v Zasavju, želi pa si, da bi koče popestrile kulinarično ponudbo z regionalnimi posebnostmi ali enostavno s kakšnimi špageti (na dan sta porabila tudi do 6 tisoč! kalorij).

Slovenija je torej država, za katero si domišljamo, da jo poznamo, na kolesu na gorskih in hribovskih poteh pa se rada pokaže v novi luči.

»Vsak dan nama je jemalo sapo. Vsak dan, dan za dnem. So bili trenutki, ko nisva mogla verjeti, da sva tukaj že bila. Šok za šokom je bil, lepota za lepoto. Vsi ti pogledi so bili povsem drugačni, kot sva jih bila navajena, tudi kulinarika, Slovenija je res fenomenalna,« pravi Andrej in izziva k poslušanju potopisa.

P. S. Naša sogovornika iz Krškega nimata obstanka, njune poti lahko spremljate tudi prek Piinega bloga – HODIM, TOREJ SEM. In medtem ko vi to prebirate, se odpravljata na nov izziv, za hojo po novi poti, VIA ADRIATICA TRAIL. Njuna izkušnja bo dolga 1080 kilometrov in bo precej divja različica trekinga. Prisluhnite Pii Peršič in Andreju Martinčiču TUKAJ

Irena Kodrič Cizerl

Nazaj na vrh