Stojanu Kerblerju so se ob 80-letnici poklonili ustanove in posamezniki Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič CIzerl
Stojanu Kerblerju so se ob 80-letnici poklonili ustanove in posamezniki Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič CIzerl

23. novembra je 80. rojstni dan praznoval , ena osrednjih osebnosti slovenske fotografije, ki se je v zgodovino fotografije vpisal med drugim s cikli Haložani, Koline in Portreti s ptujskih ulic. Fotograf, po izobrazbi sicer diplomirani elektrotehnik, ki se je rodil na Ptujski gori, je dokumentarno fotografijo nekega časa in prostora povzdignil v umetniško z občutkom za fotografiranca in za zgodbo, ki jo ta pripoveduje.

Stojan Kerbler pravi, da se je vedno boril za fotografijo, tudi za to, da bi našla sovje mesto v galerijah. Mlade spremlja pri njihovem delu in jim je mentor. Zelo pomembna šola je bilo zanj delovanje v Fotoklubu Maribor, kjer in ker so si med seboj ocenjevali in komentirali izdelke. Danes, žal, mnogi mislijo, da so dobri fotografi, sam pa za svoje delo pravi:"Ko izbiraš slike za razstavo, v tem primeru za retrospektivno, te zanimajo samo tiste dobre, v tem primeru tiste, ki že zelo zgodaj kažejo moj način fotografiranja. To, da je človek nosilec slike, da je figura v sredini oz. da se kaže sredinska kompozicija. Tisto slabo je pač zgolj dokument /.../ Jaz nisem človek, ki bi znal dobro fotografijo prodajati. Poleg tega takšna fotografija, kot je moja, ne bi bila nastala, če bi si z njo služil kruh. Jaz sem slikal tisto, kar sem sam hotel, takrat, ko sem sam hotel. Bili so neki čisto drugi vzgibi. Poleg tega Ptuj ni mesto, kjer bi se s fotografijo dobro živelo. Treba je reči, da so včasih specializirani fotografi v Ljubljani boljše živeli, kot danes. Z množičnostjo uporabniške fotografije in dejstva, da zna vsak fotografirati, kot tudi s tem, da je padla raven fotografije, ji je padla tudi cena. Ne samo pri nas ampak tudi v svetu. Cena uporabniške fotografije je zelo padla in danes profesionalnim fotogrtafom ni rožnato. V 70-ih in 80-ih letih so živeli veliko bolje."

Vse (druge) podrobnosti sogovornik pojasni v pogovoru, ki mu lahko prisluhnete tu: