Na OŠ Janka Padežnika v Mariboru se malčki v prvem razredu (izbirno) učijo tujih jezikov Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič CIzerl
Na OŠ Janka Padežnika v Mariboru se malčki v prvem razredu (izbirno) učijo tujih jezikov Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič CIzerl

Ali bo drugi tuji jezik v osnovnih šolah že prihodnje leto obvezen za učence od sedmega do devetega razreda, še ni povsem jasno. Zdaj se ga učijo na najrazličnejše načine, vsi pa so izbirni. Ovira za učinkovito poučevanje so razredi z učenci različnega znanja, učenci se tudi odločajo za opustitev predmeta, ker lahko boljšo oceno dosežejo pri manj zahtevnem izbirnem, za povrh pa so standardi znanja nižji kot pri obveznem učenju tujega jezika.

Zaradi omenjenega so mnogi prepričani, da je treba status drugega tujega jezika urediti. Pred štirimi leti so na 159 šolah poskusno vpeljali drugi tuj jezik kot obvezen predmet, vendar še danes pogrešajo ustrezne analize Zavoda za šolstvo, pravita vodja pobude za ohranitev obveznega drugega tujega jezika Metka Zorec in Sonja Filipič, ravnateljica OŠ Janka Padežnika v Mariboru, kjer že desetletja omogočajo učenje tujih jezikov na najrazličnejše načine. Resda zato kdaj zaidejo v težave pri pripravi urnika, a jim vedno uspe. Na šoli je 336 učencev, prav vsi se tako ali drugače učijo tujih jezikov in to z dvema učiteljicama angleščine in z učiteljico in pol nemščine. To je za tako veliko ponudbo malo, a se izide, je ponosna ravnateljica Filipičeva.

Malčkom je tuj jezik v veselje, mladostnikom pa (tudi) nuja

OŠ Janka Padežnika v Mariboru je ena redkih med 450 osnovnimi šolami v Sloveniji, na katerih se je mogoče v drugem razredu učiti nemščino ali angleščino, še prej pa že v prvem razredu izbirati med jezikoma kot izbirnima predmetoma. Že decembra so staršem predstavili vso jezikovno ponudbo za prihodnje šolsko leto. Za devetošolce Gaja, Ano, Mitjo, Mateja, Gabi in Dejo je prvi, obvezni tuji jezik nemščina, angleščina pa izbirni.

Ravnateljica Sonja Filipič o pomislekih glede drugega tujega jezika kot obveznega.

Najmlajšim je učenje novega jezika izziv. Oglasili smo se v prvem razredu, ki je kot izbirni tuj jezik izbral nemščino (uči jih Stanka Emeršič). Malčki se bodo naslednje leto, v drugem razredu učili nemščino kot obvezni predmet, znanja pa že zdaj ne manjka.