Cikel sodobnega slovenskega filma bo štartal v sredo, 30. 9. 2020, s filmom režiserja Andreja Košaka Vsi proti vsem. Sledijo Zgodovina ljubezni (režija Sonja Prosenc), Oroslan (Matjaž Ivanišin), Zgodbe iz kostanjevih gozdov (Gregor Božič), Jaz sem Frenk (Metod Pevec) in Izbrisana (Miha Mazzini).
Za dostop do filmov, ki jih predvajamo v okviru ciklusa sodobnih slovenskih filmov, in jih najdete na našem TV portalu: https://www.rtvslo.si/tv/filmi-in-serije, se morate registrirati kot RTV zavezanec.
To storitev vklopite s tem, da tukaj https://www.rtvslo.si/racun/prispevek vpišete sklicno številko na položnici in davčno številko zavezanca.
Več informacij in video prikaz vklopa storitve najdete tukaj:
https://www.rtvslo.si/uporaba/uporabniski-racun-rtvslo-si/455921

Na Televiziji Slovenija bomo od 30. septembra 2020 pa vse do 4. novembra 2020 v okviru stalnih filmskih terminov Sedmi pečat, Film tedna in Petkov film predvajali šest novih slovenskih filmov. Cikel sodobnega slovenskega filma bo štartal v sredo, 30. 9. 2020, s filmom režiserja Andreja Košaka Vsi proti vsem. Sledijo Zgodovina ljubezni (režija Sonja Prosenc), Oroslan (Matjaž Ivanišin), Zgodbe iz kostanjevih gozdov (Gregor Božič), Jaz sem Frenk (Metod Pevec) in Izbrisana (Miha Mazzini).
Na Televiziji Slovenija bomo od 30. septembra 2020 pa vse do 4. novembra 2020 v okviru stalnih filmskih terminov Sedmi pečat, Film tedna in Petkov film predvajali šest novih slovenskih filmov. Cikel sodobnega slovenskega filma bo štartal v sredo, 30. 9. 2020, s filmom režiserja Andreja Košaka Vsi proti vsem. Sledijo Zgodovina ljubezni (režija Sonja Prosenc), Oroslan (Matjaž Ivanišin), Zgodbe iz kostanjevih gozdov (Gregor Božič), Jaz sem Frenk (Metod Pevec) in Izbrisana (Miha Mazzini).

VSI PROTI VSEM, SREDA, 30. 9. 2020, TV SLO 1 OB 20.05
Film »Vsi proti vsem« režiserja Andreja Košaka je politična drama, ki v marsičem spominja na dogajanje v današnji slovenski družbi in na bogat nabor nepravilnosti, o katerih praktično vsak dan poročajo mediji. Igrajo: Vlado Novak, Silva Čušin, Peter Musevski, Aleksandra Balmazovič, Iva Kranjc Bagola in drugi.

ZGODOVINA LJUBEZNI, SOBOTA, 3. 10. 2020, TV SLO 1 OB 23.05
Zgodovina ljubezni je film o žalovanju najstnice Ive, ki ji v prometni nesreči umre mati. Ob tem pa Iva odkrije materino skrivno razmerje z opernim dirigentom Erikom. Njena predstave o družini se začnejo rušiti. To ji omogoči, da ubeži bolečini in se začne prepuščati jezi. Pogrezne se v popolnoma drugačen svet, kot ga je vajena, a ko preboli prvo razočaranje in občutek izdaje, ugotovi, da lahko z Erikom deli svojo izgubo. Film se dogaja v sanjski atmosferi, kjer je meja med resničnostjo in drugimi svetovi tenka in zlahka prehodna. Režiserka Sonja Prosenc je za svoj film prejela vrsto domačih in mednarodnih nagrad. Igrajo: Doroteja Nadrah, Kristoffer Joner, Zita Fusco, Matej Zemljič, Matija Vastl, Zoja Florjanc Lukan.

OROSLAN, SOBOTA, 10. 10. 2020, TV SLO 1 OB 23.05
V majhni vasi v Porabju umre moški, znan pod vzdevkom Oroslan. Novica o njegovi smrti se hitro razširi med vaščani. Dejanja postanejo besede in besede zgodbe. Da bi se vaščani lažje soočili z izgubo, Oroslanovo podobo obujajo z zgodbami o njegovem življenju. Film je na festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo stransko moško vlogo. Igrajo: Margit Gyecsek, Dejan Spasić, Milivoj Miki Roš.

JAZ SEM FRENK, PETEK, 16. 10. 2020, TV SLO 2 OB 21.00
Film Jaz sem Frenk je zgodba o dveh bratih, ki s svojim načinom življenja in dojemanjem družbene stvarnosti predstavljata razcepljenost poosamosvojitvene Slovenije. Nepričakovana dediščina po umrlem očetu sproži spor med Frenkom, upornikom, ki še vedno prisega na socialistične vrednote in njegovim bratom Branetom, tipičnim post-tranzicijskim tajkunom. Medtem ko Frenk raziskuje izvor denarja, ki si ga je pokojni oče kot eden vidnih osamosvojiteljev prisvojil z raznimi sumljivimi posli, želi Brane priti do denarja s pomočjo odvetnikov in mreže očetovih »prijateljev«, ki jim niso tuje niti mafijske metode. Branetova žena Ines, ki je v resnici ves čas ljubila Frenka, se znova znajde med bratoma. Igrajo: Janez Škof, Valter Dragan, Katarina Čas, Mojca Partljič, Mojca Ribič, Silva Čušin, Radko Polič in drugi.

ZGODBE IZ KOSTANJEVIH GOZDOV, SOBOTA, 17. 10. 2020, TV SLO 1 OB 23.05
Zgodbe iz kostanjevih gozdov so postavljene v šestdeseta leta 20. stoletja, dogajajo se v gozdnati dolini na meji med Italijo in Jugoslavijo. Po tem, ko mu po nenadni bolezni umre žena, začne skopuškega mizarja Maria preganjati slutnja, da se je njegovo življenje odvrtelo v prazno. Ko sreča Marto, osamljeno kostanjarko, ki zbira denar, da bi zapustila dolino in našla boljše življenje drugje, Mario ugotovi, da ima morda zadnjo priložnost, da za nekoga naredi nekaj dobrega. Naključno srečanje se razplete v sanjsko pravljico o minevanju in moči domišljije, ki hkrati napove skorajšnje izginotje celotne obmejne skupnosti in njene starodavne kulture. Igrajo: Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli, Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser, Janja Majzelj, Marko Brecelj, Matija Solce, Janez Škof. Film je na Festivalu slovenskega filma 2019 odnesel rekordnih 11 nagrad Vesna, med drugim tudi kipca za najboljši celovečerec in najboljšo režijo ter nagrado občinstva.

IZBRISANA, SREDA, 4. 11. 2020, TV SLO 1 OB 20.05
Izbrisana je zgodba o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstaja ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka … Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napeto zgodbo, ki spotoma podrobno razišče anomalije tedanjega družbenega sistema. Igrajo: Judita Franković Brdar, Sebastian Cavazza, Izudin Bajrović, Doroteja Nadrah, Silva Čušin, Jernej Kogovšek, Marko Mandič, Gregor Zorc, Jernej Šugman, Branko Završan …