Z Zveze evropskih radiotelevizij EBU so skupaj z nizozemsko televizijo NPO, ki bo gostila letošnjo Pesem Evrovizije, sporočili, da so se zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo, morali odpovedati najbolj idealnemu scenariju izvedbe prireditve, po katerem bi evrovizijsko tekmovanje potekalo, kot smo ga bili vajeni.

Prireditev EMA 2021 bosta iz studia 1 TV Slovenija vodila Lea Sirk in Nejc Šmit. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Prireditev EMA 2021 bosta iz studia 1 TV Slovenija vodila Lea Sirk in Nejc Šmit. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Načrt B, ki je trenutno aktualen, je eden izmed štirih možnih scenarijev. Izvajalci bodo lahko še vedno nastopili v dvorani Ahoy v Rotterdamu, vendar pred manj številnim občinstvo. Prav tako bodo zmanjšane ostale dejavnosti, kot so uradno odprtje in novinarsko središče. Vsi izvajalci bodo morali strogo slediti vsem protikoronskim ukrepom, zahtevana bo varnostna razdalja, nošenje mask, pogosto testiranje članov vseh delegacij ter gibanje zgolj v hotelskih namestitvah ali v dvorani.

Podobno smo zaradi ukrepov morali tudi na RTV Slovenija prilagoditi načrtovano oddajo EMA 2021 in zmanjšati število sodelujočih pri oddaji na najmanjšo možno mero. Šov bo posvečen pripravam Ane Soklič na Emo in Pesem Evrovizije, v oddaji pa se bomo spomnili 60. obletnice prvega nastopa nekdanje skupne države na Pesmi Evrovizije, ki je bil tudi slovenski, saj je bil avtor skladbe Neke davne zvezde legendarni vodja Big banda RTV Ljubljana Jože Privšek, in drugih slovenskih nastopov na tem največjem glasbenem tekmovanju v Evropi.

Ana Soklič bo na Emi 2021 predstavila zgolj eno skladbo, s katero bo zastopala RTV Slovenija na letošnji Pesmi Evrovizije. Skladba je bila izbrana izmed 191 prispelimi na javno vabilo in na vabilo avtorjem s strani naše letošnje evrovizijske predstavnice.

Vse prispele skladbe sta ocenjevali dve strokovni komisiji. V prvem krogu so bili člani komisije dvakratna udeleženka Pesmi Evrovizije, izredna profesorica Univerze v Ljubljani, Darja Švajger, avtor zmagovalke Pesmi Evrovizije 2007 (Molitva) Vladimir Graić in letošnja evrovizijska predstavnica Ana Soklič, ki so o odločali do izteka roka, predpisanega v javnem vabilu. V drugem krogu pa je komisija v sestavi Darja Švajger, vodja službe ZKP RTV Slovenija Mojca Menart ter glasbenik, avtor glasbe, besedil in pevec Matevž Šalehar Hamo odločala med tremi skladbami, ki jih je zapela Ana Soklič.

Kot je kratko povzel eden izmed članov strokovne komisije: »Pesem, ki je izbrana, to je Ana!«

Ana Soklič: »Iskreno se zahvaljujem vsem, ki so prispevali svoja avtorska dela, težko smo izbirali in izbrali. Dejstvo je, da skladba lahko zveni odlično v interpretaciji drugega pevca, a v moji vokalni izvedbi zveni povsem drugače. Z izbrano skladbo sem zelo zadovoljna, upam, da boste tudi vsi vi. Dobro smo uporabili tudi edinstveno priložnost s posnetimi spremljevalnimi vokali, ki jo zaradi vseh ukrepov dovoljujejo letošnja evrovizijska pravila. Komaj čakam, da bom pesem lahko delila z vami. In, ne, ni balada.«

Skladbo bomo torej slišali prvič v oddaji EMA 2021, ki bo na sporedu 27. februarja 2021 ob 20.00. Skladba je v angleščini, v ekipi pa je tudi avtor mnogih uspešnic. Sodeloval je na primer tudi z Miley Cyrus, njegova skladba pa je že zmagala na Evroviziji v zadnjem desetletju.

Prireditev EMA 2021 bosta iz studia 1 TV Slovenija vodila Lea Sirk in Nejc Šmit.

Lea Sirk: »Moja želja, da bi vodila Emo, je bila v bistvu precej večja od tiste, da bi na Emi in Evroviziji tekmovala. Veseli me, da bo Ema tokrat drugačna, netekmovalna, saj se kot oboževalka Evrovizije z veseljem vračam k dobrim zimzelenim skladbam. EMA bo torej za mlajše tudi poučna, za starejše pa zagotovo večer lepih spominov. Želela sem si tudi voditi Emo z visokom, postavnim, šarmantnim voditeljem. In dobila sem Nejca Šmita! (smeh)«

Nejc Šmit: »Izredno se veselim vodenja letošnje Ema. To bo moja druga EMA in ne moreta si biti bolj različni. Zmagovalka je letos uradno znana že pred začetkom, tekmovalnosti ne bo, telefonskega glasovanja ne bo. Ampak brez skrbi, bomo že našli kakšno temo za čivke na twitterju, saj Emo vodim z Leo Sirk (smeh).«