Bliža se Frišno/Fresh – Dan nove slovenske glasbe, s katerim se v regionalnem RTV-centru Maribor – s programoma Radia Maribor in Radia Si in Televizijo Maribor – poklanjamo novi slovenski glasbi. Glasbeni uredništvi sta izbrali deset skladb zadnjega leta, ki so na poslušalce naredile najboljši vtis in se potegujejo za naziv Naj novo slovensko skladbo zadnjega leta.

Na prireditvi 15. oktobra ob 20.00 v Veliki dvorani SNG Maribor bomo premierno poslušali glasbene preobleke izbranih skladb v priredbah Big banda RTV Slovenija, poleg naj nove slovenske skladbe zadnjega leta pa bo podeljena tudi nagrada za najboljšo izvedbo. Prireditev bo povezoval igralec Jure Ivanušič, obe nagradi prispeva Steklarna Rogaška.

Za naj novo slovensko skladbo lahko glasujete med 19. septembrom in 9. oktobrom, na spletnih straneh radiomaribor.si in radiosi.eu.

Izbrane skupine in skladbe:

Emkej - Ljujezen
Neisha - Lajf je tvoj
Žan Hauptman - Sledim
Mi2 - Čavun
Hamo & Tribute 2 Love - Zato ker je mraz
Jaša Šaban - Roka v roki
Čedahuči - Odprta knjiga
Fed Horses - Argentina
Anja Hrastovšek - Tja bi šla
Saša Lešnjek - Kaj bi svet brez upanja

Odraz časa v glasbi

Zgodovina nas uči, da so izdelki glasbenikov vedno odraz časa, v katerem nastajajo.

Med deseterico izbranih skladb za Frišno/Fresh 2022 najdemo več takih, ki opevajo ljubezen. Ljubezni se je v skladbi Ljujezen posvetil mariborski raper Emkej, ki pa temo obravnava, kako pak, na svoj način.

Neisho poznamo kot odlično glasbenico in pianistko, kot pravi sama, pa je skladba Lajf je tvoj, nastala na drugačen način kot ostale. Razmeroma preprosta glasbena spremljava daje prednost sporočilnosti besedila.

Žan Hauptman je predstavnik nekakšnega novega vala mariborskih glasbenih ustvarjalcev. Glasbi, ki močno diši po jazzu, je Žan v skladbi Sledim prvič dodal slovensko besedilo. Priznati moramo, da mu je uspelo v prvo.

Prireditev bo povezoval igralec Jure Ivanušič, obe nagradi prispeva Steklarna Rogaška. Foto: Radio Maribor/Mediaspeed
Prireditev bo povezoval igralec Jure Ivanušič, obe nagradi prispeva Steklarna Rogaška. Foto: Radio Maribor/Mediaspeed

Štajerski rockerji Mi2 so pogosto brez dlake na jeziku v svojih pesmih, nič drugačna pa ni pesem Čavun. Čeprav na videz preprosta, v sebi nosi skrito sporočilo. Minulo leto, ko so izbrane skladbe nastajale izbrane skladbe je zaznamovala pandemija, tako mnoge pesmi bodisi z besedilom ali z glasbo iščejo svetlobo. Takšna je tudi pesem Zato ker je mraz skupine Hamo&Tribute2Love.

Tako kot mnoge mlade ustvarjalce smo tudi Jašo Šabana spoznali na enem izmed televizijskih šovov, a šele s korakom na samostojno glasbeno pot je pokazal, koliko pravzaprav obeta. Skladba Roka v roki je ena izmed tistih »koronskih«, navdihovalnih pesmi, a je pri njej avtorjem in izvajalcu uspelo najti pravo razmerje med resnim in veselim.

Odprta knjiga skupine Čedahuči govori o partnerskih odnosih in je skladba, ki je skupino nekako zasidrala med radijske valove. Zanimiv, lahko bi rekli ljudski zven skupine se v skladbi lepo dopolnjuje z glasovoma pevcev, ki temo skladbe lepo zaokrožita.

Fed Horses je še ena skupina z izrazitim zvenom na slovenski glasbeni sceni. Njihove glasbe ne moremo ločiti od besedil in enako velja za skladbo Argentina. Močno besedilo je navdihnila resnična zgodba slovenskih izseljencev, avtorjem pa je z glasbo uspelo to zgodbo le še poudariti.

Živahna swing pesem Tja bi šla Anje Hrastovšek zveni, kot da bi bila iz drugega časa. Prepričala nas je s svojo veselostjo in nagajivostjo. Saša Lešnjek je mlada obetavna pevka. Njena skladba Kaj bi svet brez upanja dokazuje, da so lahko tudi živahne in vesele pesmi kvalitetne.

Big bandu bo dirigiral Tadej Tomšič. prireditev pa bo na ogled v neposrednem prenosu na Televiziji Maribor ter Radiu Maribor in Radiu Si. Posnetek prireditve pa bo na ogled tudi na programih Televizije Slovenija.

Novinarska predstavitev drugega festivala Frišno. Foto: Mediaspeed
Novinarska predstavitev drugega festivala Frišno. Foto: Mediaspeed
Robert Levstek. Foto: Mediaspeed
Robert Levstek. Foto: Mediaspeed

Novinarska predstavitev festivala Frišno

Robert Levstek, odgovorni urednik Radia Maribor:
Zgodbo smo začeli lani prvič na Regionalnem RTV centru Maribor. Združili smo radijski postaji in televizijo in ponudili štajerski produkt, ki je vseslovenski in se poklanja slovenski glasbi. Na eni strani dobra glasba, reformirana in preoblikovana pod taktirko Big banda RTV Slovenija, sam dogodek pa je tudi humorističen, zanimiv, malce mafijski. Jure Ivanušič je bila lani na odru in zgodbo bo nadaljeval tudi letos, ko jo nadaljujemo tudi mi. Glasovanje že poteka in je v teku do 9. oktobra. Na podlagi spletnega glasovanja bomo podelili nagrado za naj novo slovensko skladbo zadnjega leta, na samem dogodku pa bo strokovna komisija, sestavljena iz glasbenih urednikov Radia Maribor, Radia Si in Vala 202 izbrala še naj izvedbo z Big bendom RTV Slovenija.

Matej Žunkovič. Foto: Mediaspeed
Matej Žunkovič. Foto: Mediaspeed

Matej Žunkovič, v. d. vodje RTV centra Maribor:
Za Regionalni RTV center Maribor je to najpomembnejši projekt, saj združuje vsa tri odgovorna uredništva. Strmimo k temu, da imajo aktivnosti, ki jih delamo v regionalnem centru, multiplikativni odziv in s tem projektom nam to uspeva. Menim, da smo dober primer tudi znotraj javnega zavoda RTV Slovenija, kjer bi takih in podobnih projektov, sodelovanj med posameznimi uredništvi moralo biti še več. Lani je bil odziv zelo dober tudi interno. Ko smo naredili analize smo ugotovili, da s projektom nadaljujemo.

Tomaž Karat. Foto: Mediaspeed
Tomaž Karat. Foto: Mediaspeed

Tomaž Karat, odgovorni urednik Televizije Maribor:
Vsekakor v letošnjem letu se bo Televizija Maribor do maksimuma potrudila in postavila prireditve, koncept, ki bo gledalkam in gledalcem prikazal in pričaral tisto dogajanje, ki se bo odvijalo v Veliki dvorani SNG Maribor. Verjamem, da bomo tudi letos angažirali maksimalno število sodelavcev, celo sedem kamer, kar pomeni, da bo Marjan Kučej kot režiser prireditve lahko naredil resnično to, kar si vsi želimo – odličen televizijski projekt, ki bo imel prihodnost zagotovo vsaj še do takrat, ko bodo slovenski ustvarjalci ustvarjali dobro slovensko glasbo in do takrat, ko bo ekipa, ki se ukvarja s tem projektom voljna te stvari početi in delati tako kot jih dela. Potrudili se bomo, da bo projekt viden na programu Televizije Slovenija. Kdaj točno bo vas bomo obvestili, ko bomo določili termin za predvajanje.

Darko Pukl. Foto: Mediaspeed
Darko Pukl. Foto: Mediaspeed

Darko Pukl, odgovorni urednik Radia Si:
Zelo smo veseli, da se da povezovati, čeprav imamo dva različna koncepta radijske postaje. Vemo pa, da moramo na RTV-ju vsi vrteti 40 odstotkov slovenske glasbe, kar ni mačji kašelj, ampak se da najti tudi zelo kvalitetno glasbo. Mi smo bolj v »mainstremu,« ampak če pogledamo izbrane izvajalce; šest, sedem jih tudi mi zelo pogosto vrtimo, enako Radio Maribor in to je dobra zgodba.

Patrik Greblo. Foto: Mediaspeed
Patrik Greblo. Foto: Mediaspeed

Patrik Greblo, dirigent, aranžer in svetovalec generalnega direktorja
Glasbena produkcija kot ena izmed organizacijskih enot RTV Slovenija z veseljem sodeluje pri tem projektu. Menim, da je projekt pomemben, ker združuje, je primer sinergičnega delovanja in moči RTV-ja. Sodelovanje z Regionalnim centrom Maribor ima dolgo brado. Sodelovali smo že dolga desetletja pri projektu narečne popevke in povod za lansko prireditev je bilo nekajletno razmišljanje, kje bi lahko našli projekt, ki bi bil dovolj moderen, sodoben, bi gledal naprej, ampak vpletal nekaj tako retro, kot je orkester. Retro, ki postaja spet moderno in vedno dovolj moderno, da se ga da vpletat. Glasbeni žanri so taki, da točno to postaja oziroma prihaja na dan. To je na koncu umetnost aranžiranja, aranžerja, ki mu je potrebno dovoliti. Iz skladbe, melodije, pesmi, ki si jo vajen izvajat na en in isti način skozi oči nekoga drugega, nastane nekaj svežega. Od tod tudi ime prireditvi Fresh, ki pa jo vidimo tudi kot transformacijo, reformacijo glasbe. Glede na Ivanušiča in nadaljevanje lanske zgodbe postajajo to primeri Inšpektorja Ivanušiča. Vsako leto nova epizoda na odru SNG-ja, torej skozi scenaristično oko Jureta Ivanušiča.

Gregor Stermecki. Foto: Mediaspeed
Gregor Stermecki. Foto: Mediaspeed

Gregor Stermecki, urednik glasbenega uredništva Radia Maribor
Ne iščemo novih sklad, skladbe že imamo in morda se zaradi tega glasbeniki radi odzovejo na festival, ker gre za izbranih deset sklad po skrbnem ušesu glasbenih urednikov najboljše skladbe zadnjega leta. Menim, da je to za komponista, skladatelja, umetnika, pevca velika stvar in če jo lahko predstaviš z največjim bendom v Sloveniji, kar zagotovo je Big bend RTV Slovenija, je to ena čast in to je unikum festivala.

Zagotovite si vstopnice

Obiskovalci si lahko vstopnice zagotovijo s sodelovanjem v nagradnih igrah programov Radia Maribor in Radia Si ali jih rezervirajo na radijskih spletnih straneh.

Več informacij: Robert Levstek, robert.levstek@rtvslo.si in 02/429 91 22

Prijava za vstopnice: Robert Zajšek, frisno@rtvslo.si in 02/429 91 46