Vstopnice so že v prodaji!

Zagotovite si vstopnice za koncert Jumbo Big Banda na spletni strani Cankarjevega doma!

Na odru Gallusove dvorane bodo prvič po tridesetih letih v Sloveniji spet nastopili Big Band Radiotelevizije Slovenija, Jazz orkester Hrvaške radiotelevizije in Big Band Radiotelevizije Srbije.

Nastop Jumbo Big banda v Novem Sadu, sestavljenega iz jazzistov RTV Slovenija, HRT in RTS. Foto: Aleksandar Plaćko
Nastop Jumbo Big banda v Novem Sadu, sestavljenega iz jazzistov RTV Slovenija, HRT in RTS. Foto: Aleksandar Plaćko

Neizmerno me veseli, da nam bo uspelo po tridesetih letih slovenskemu občinstvu zopet predstaviti mogočni zvok združenih treh nacionalnih big bandov. Še zdaj se mi naježi koža vsakič, ko se spomnim na Novi Sad, kjer smo prvič zaigrali v takšnem sestavu leta 2018. Ta projekt ima izjemno težo, tako zvokovno kot družbeno in tudi filozofsko. Kdor bo ta izjemni koncert izkusil v živo, bo razumel, o čem govorim.

Lenart Krečič

V sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja so se na Glasbeni paradi v Radencih srečevali in nastopali big bandi vseh jugoslovanskih republik. Kot posledica teh srečanj je leta 1989 nastal Jumbo Big Band, veliki džezovski orkester, sestavljen iz treh omenjenih zasedb, ki je v Sloveniji nazadnje nastopil leta 1990 pod vodstvom legendarnega Jožeta Privška.

Po devetindvajsetih letih so se ti trije orkestri leta 2018 ponovno združili in nastopili na Novosadskem jazz festivalu, in sicer pod vodstvom priznanega Sigija Feigla. Takrat so poželi stoječe ovacije in navdušili javnost, o dogodku pa je bil v produkciji TV Slovenija posnet tudi dokumentarni film.

JUMBO BIG BAND, Gostovanje Big Banda RTV Slovenija v Novem Sadu, glasbeno-dokumentarna oddaja iz leta 2019; Scenarij: Daniel Celarec; Režija: Aleksander Šmuc

Čeprav gre za prekaljene in zelo izkušene glasbenike, bo na odru čutiti vznemirjenje, medsebojno spoštovanje, a tudi kolegialno tekmovalnost, kot bi se vrnili v svoja študentska leta.

Patrik Greblo

Tokrat bodo združeni glasbeniki obiskali Ljubljano in s skladbami, prirejenimi posebej za tri big bande, nagradili zbrane poslušalce.

Vabimo vas, da živo izkusite mogočnost Jumbo Big banda, ki ga bo tokrat vodil priznani dirigent iz Severne Makedonije Vladimir Nikolov!

Vladimir Nikolov, priznani dirigent iz Severne Makedonije.
Vladimir Nikolov, priznani dirigent iz Severne Makedonije.