Lea Sirk se je s pesmijo Hvala, ne! uvrstila v veliki finale 63. izbora za Pesem Evrovizije Foto: Andres Putting
Lea Sirk se je s pesmijo Hvala, ne! uvrstila v veliki finale 63. izbora za Pesem Evrovizije Foto: Andres Putting
Voditeljice letošnje Pesmi Evrovizije 2018 – Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah in Catarina Furtado. Foto Andres Putting
Neposredni prenos velikega finala letošnje Pesmi Evrovizije lahko spremljate v soboto, 12. maja, od 21. ure dalje na TV SLO 1, Valu 202, Radiu Maribor in RTV 4D. Foto: SOJ RTV SLO
Mojca Mavec bo pred pričetkom velikega finala Pesmi Evrovizije predstavila Lizbono, letošnjo gostiteljico tega velikega festivala. Foto: Arhiv oddaje Lizbona, 12 točk

Na velikem odru Arene Altice v Lizboni je Lea Sirk s pesmijo Hvala, ne!,s spremljevalnimi plesalkami Karin Putrih, Tajdo Kožamelj, Veroniko Škrlj in Anjo Möderndorfer ter spremljevalno vokalistko Karin Zemljič, nastopila kot predzadnja, 17. po vrsti. Lein energični nastop so evrovizijski gledalci in poslušalci ter strokovne žirije nagradili z vstopnico za veliki finale 63. izbora za Pesem Evrovizije 2018.

Leina avdioizjava je na voljo tukaj.

V velikem evrovizijskem finalu v soboto, 12. maja, bo nastopilo 26 držav. Neposredno v veliki finale se je uvrstilo šest držav – Portugalska kot letošnja gostiteljica ter predstavniki ˝velikih pet˝, tj. Francije, Italije, Nemčije, Španije in Velike Britanije. Šesterici so se iz prvega predizbora pridružili predstavniki Avstrije, Estonije, Cipra, Litve, Izraela, Češke, Bolgarije, Albanije, Finske in Irske, iz drugega predizbora pa predstavniki Srbije, Moldavija, Madžarska, Ukrajina, Švedska, Avstralija, Norveška, Danska, Slovenija in Nizozemska.

Evrovizijsko občinstvo bodo tudi skozi veliki finale letošnjega tekmovanja popeljale štiri voditeljice: Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah in Catarina Furtado. Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci in poslušalci ter petčlanske strokovne žirije v vseh 43-ih državah udeleženkah. Slovensko strokovno žirijo sestavljajo Mitja Bobič, Sara Briški Cirman (Raiven), Alenka Godec, Nikola Sekulović in Martin Štibernik. Komentator televizijskega prenosa bo Andrej Hofer, točke slovenskega glasovanja pa bo v Lizbono sporočila Maja Keuc. Neposredni prenos velikega finala boste lahko spremljali od 21. ure dalje na TV SLO 1, Valu 202, Radiu Maribor ali RTV 4D.

Tik pred prenosom evrovizijskega finala si lahko na TV SLO 1 ob 20.00 ogledate posebno predevrovizijsko oddajo Lizbona, 12 točk. Avtorica in voditeljica Mojca Mavec oddajo napoveduje: »Letošnja gostiteljica izbora za Pesem Evrovizije je uspešno izstopila iz gospodarske krize in v zadnjih letih postala ena najbolj vročih turističnih destinacij v Evropi. A od vseh znamenitosti je prav glasba tista, ki še danes zaznamuje mesto. Sprehodili se bomo skozi glasbeno zgodovino mesta, ki danes slovi kot prestolnica fada in center ustvarjanja glasbenih fenomenov, kot so Mariza ali Madredeus, in spoznali, zakaj je Portugalska potrebovala toliko časa, da je prišla na glasbeni zemljevid sveta

Priprave na izbor EMA in na Pesem Evrovizije 2018 lahko spremljate na MMC-jevem portalu EMA 2018, na facebooku, twitterju, instagramu in youtube kanalu ter na snapchatu (EMAEvrovizija). Več o samem izboru Pesem Evrovizije 2018 pa lahko spremljate na uradni spletni strani Eurovision Song Contest.

Avtorji fotografij so Andres Putting (EBU), Thomas Hanses (EBU) in arhiv oddaje Lizbona, 12 točk. V polni resoluciji so vam na voljo tukaj:

Več visokoresulucijskih fotografij in novic, povezanimi z izborom za Pesem Evrovizije 2018, lahko najdete na uradni spletni strani www.eurovision.tv.

FRANCIJA: Madame Monsieur - Mercy. Foto Andres Putting (EBU
ITALIJA: Ermal Meta e Fabrizio Moro - Non Mi Avete Fatto Niente. Foto Andres Putting (EBU)
NEMČIJA: Michael Schulte - You Let Me Walk Alone. Foto Andres Putting (EBU)
ŠPANIJA: Amaia y Alfred - Tu Canción. Foto Andres Putting (EBU)
VELIKA BRITANIJA: SuRie - Storm. Foto Andres Putting (EBU)
PORTUGALSKA: Cláudia Pascoal - O Jardim. Foto Andres Putting (EBU)
AVSTRIJA: Cesár Sampson - Nobody but you. Foto Andres Putting (EBU)
ESTONIJA: Elina Nechayeva - La forza. Foto Andres Putting (EBU)
CIPER: Eleni Foureira - Fuego. Foto Andres Putting (EBU)
LITVA: Ieva Zasimauskaitė - When we're old. Foto Andres Putting (EBU)
IZRAEL: Netta - TOY. Foto Andres Putting (EBU)
ČEŠKA: Mikolas Josef - Lie to me. Foto Andres Putting (EBU)
BOLGARIJA: EQUINOX - Bones. Foto Andres Putting (EBU)
FINSKA: Saara Aalto - Monsters. Foto Andres Putting (EBU)
ALBANIJA: Eugent Bushpepa - Mall. Foto Andres Putting (EBU)
IRSKA: Ryan O'Shaughnessy - Together. Foto Andres Putting (EBU)
SRBIJA: Sanja Ilić Balkanika - Nova deca. Foto: Andres Putting (EBU) Foto: Andres Putting (EBU)
MOLDAVIJA: DoReDos - My lucky day. Foto Andres Putting (EBU) Foto: Andres Putting (EBU)
MADŽARSKA: AWS - Viszlát nyár. Foto: Andres Putting (EBU) Foto: Andres Putting (EBU)
UKRAJINA: MELOVIN - Under the ladder. Foto: Andres Putting (EBU) Foto: Andres Putting (EBU)
ŠVEDSKA: Benjamin Ingrosso - Dance you off. Foto: Andres Putting (EBU) Foto: Andres Putting (EBU)
AVSTRALIJA: Jessica Mauboy - We got love. Foto: Andres Putting (EBU) Foto: Andres Putting (EBU)
NORVEŠKA: Alexander Rybak - That's how you write a song. Foto: Andres Putting (EBU) Foto: Andres Putting (EBU)
DANSKA: Rasmussen - Higher ground. Foto: Andres Putting (EBU) Foto: Andres Putting (EBU)
SLOVENIJA: Lea Sirk - Hvala, ne. Foto: Andres Putting (EBU) Foto: Andres Putting (EBU)
NIZOZEMSKA: Waylon - Outlaw in 'em. Foto: Andres Putting (EBU) Foto: Andres Putting (EBU)