Zmagovalka izbora EMA 2016 je ManuElla. Foto: Jani Ugrin Foto:
Zmagovalka izbora EMA 2016 je ManuElla. Foto: Jani Ugrin Foto:
Klemen Slakonja. Foto: Jani Ugrin
Gostitelj izbora je bil Klemen Slakonja. Foto: Jani Ugrin
Strokovno žirijo so sestavljali Raay, Darja Švajger in Tomaž Mihelič - Marlenna. Foto: Jani Ugrin
Strokovno žirijo so sestavljali Raay, Darja Švajger in Tomaž Mihelič - Marlenna. Foto: Jani Ugrin
Za evrovizijsko vstopnico se bo potegovala 10 izvajalcev, a le en bo maja odpotoval na letošnje tekmovanje za Pesem Evrovizije v Stockholm.
Za evrovizijsko vstopnico se je potegovalo 10 izvajalcev.

Strokovna žirija izbrala dva finalista, občinstvo pa zmagovalca
Za letošnjo evrovizijsko vozovnico se je potegovalo 10 izvajalcev v naslednjem vrstnem redu: Anja BašWhat If, Žan SerčičSummer Story, Anja KotarToo Cool, San Di EGOBrez tebe, D BaseSpet živ, ReginaAlive in every way, ManuEllaBlue and Red, RaivenČrno bel, Nuša DerendaTip Top in Sebastijan LukovnjakTales of Tomorrow.

V prvem krogu je tričlanska strokovna žirija, ki so jo sestavljali Darja Švajger, Raay in Tomaž Mihelič - Marlenna, izmed vseh tekmovalnih skladb izbrala dve najboljši pesmi. V superfinale sta se uvrstili ManuElla s pesmijo Blue and red in Raiven s skladbo Črno bel. Med njima so gledalci in poslušalci v drugem krogu prek telefonskega glasovanja odločili, da nas na Pesmi Evrovizije 2016 zastopa ManuElla s pesmijo Blue and red. Avtor besedila je Leon Oblak, avtorja glasbe Manuella Brechko in Marjan Hvala, ki je tudi avtor aranžmaja.

Način glasovanja je bil enak kot na izboru EMA 2011, na katerem je slavila Maja Keuc in nato v velikem finalu Pesmi Evrovizije osvojila 13. mesto, kar je najvišja uvrstitev Slovenije v zadnjih dvanajstih letih. Enak izbor je bil tudi lani, ko sta Maraaya po odlični predstavitvi osvojila 14. mesto v velikem evrovizijskem finalu.

Šov presenečenj s Klemnom Slakonjo
Skozi slovenski evrovizijski predizbor je gledalce in poslušalce popeljal voditelj in igralec Klemen Slakonja, ki je pripravil večer, poln presenečenj. V šov programu sta z novim singlom Nothing left for me nastopila Maraaya, lanskoletna predstavnika na Pesmi Evrovizije, skupaj s skupino Cubismo pa sta predstavila tudi novo različico Here for you. Spremljevalni program je bil evrovizijsko obarvan. Z gostiteljem večera so nastopile Sestre, ki so leta 2002 nastopile na Pesmi Evrovizije, in mlada "evrovizijka" Lina Kuduzović, ki je na otroški različici Pesmi Evrovizije lani osvojila odlično tretje mesto. Klemen Slakonja je navdušil z imitacijo ruskega predsednika Putina.
Voditelj prenosa iz zelene sobe je bil Nejc Šmit. Urednik izbora je bil Aleksander Radić, režiser Nejc Levstik, scenografinja pa Greta Godnič.

Prvi DSZG uspešno zaključen
DSZG je zastavljen je kot dolgoročni glasbeni projekt festivalskih večerov, s katerim bo RTV Slovenija ponudila prostor glasbenim ustvarjalcem in izvajalcem različnih glasbenih žanrov. S projektom želi spodbuditi razvoj slovenske popularne glasbe, večno žlahtnost popevk pa nadgraditi z novimi glasbenimi smernicami in zajeti širok krog ustvarjalcev različnih glasbenih žanrov. Ob zaključku projekta je Mario Galunič, odgovorni urednik Razvedrilnega programa Televizije Slovenija, pod katerim je DSZG zaživel, povedal: »Dnevi slovenske zabavne glasbe, DSZG 2016, so dokazali, da je slovenska zabavnoglasbena ustvarjalnost na visokem nivoju in glasbeniki potrjujejo, da potrebujejo tako velike dogodke. Vse to nam daje pogum, da bomo DSZG v letu 2017 oblikovali še bolj pogumno in ambiciozno, glasbenike pa vabimo, da začnejo pisati skladbe že zdaj, saj je leto hitro naokoli

Prvi DSZG je postregel s tremi festivalskimi večeri, Poprock, Popevka in EMA, na katerih je bilo premierno predstavljenih 30 novih skladb, in ekskluzivnim koncertom Siddharte za največje oboževalce skupine. RTV Slovenija je na DSZG-ju podelila skupaj sedem nagrad. Televizijsko in radijsko občinstvo je izbralo zmagovalni pesmi festivalov Poprock in Popevka. Ob zaključku drugega festivalskega festivalskega večera je strokovna žirija, upoštevajoč vse skladbe predstavljene na Poprocku in Popevki, podelila tudi štiri strokovne nagrade. S festivalom EMA pa smo dobili slovenskega predstavnika na letošnjem tekmovanju za Pesem Evrovizije.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

Anja Baš. Foto: Jani Ugrin
Žan Serčič. Foto: Jani Ugrin
Anja Kotar. Foto: Jani Ugrin
San Di EGO. Foto: Jani Ugrin
D Base. Foto: Jani Ugrin
Regina. Foto: Jani Ugrin
ManuElla. Foto: Jani Ugrin
Raiven. Foto: Jani Ugrin
Nuša Derenda. Foto: Jani Ugrin
Sebastjan Lukovnjak. Foto: Jani Ugrin