Informiranje, obveščanje in krepitev sožitja … Javni mediji imajo na večnarodnih in večkulturnih obmejnih območjih pomembno vlogo povezovanja in današnja podelitev državnih odlikovanj red za zasluge dokazuje, da jo RTV Slovenija in italijanski RAI tudi odgovorno opravljata.

Foto: Klavdija Raspolić/RTV SLO
Foto: Klavdija Raspolić/RTV SLO

Predsednik države Borut Pahor je danes podelil državna odlikovanja red za zasluge, ki sta ga med drugimi prejela tudi radijski in televizijski program za italijansko narodno skupnost v okviru Regionalnega RTV-centra Koper/Capodistria in slovensko dopisništvo italijanske javne televizije RAI. Skupno jim je dolgoletno čezmejno sodelovanje, ki prispeva k bogatitvi programov na obeh straneh meje.

Regionalni RTV-center Koper/Capodistria odlikovanje prejema v letu, ko je Televizija Koper/Capodistria slovesno obeležila 50 let delovanja, radio pa beleži več kot sedem desetletij delovanja. V utemeljitvi odlikovanja je med drugim zapisano:

»Republika Slovenija z državnim odlikovanjem izraža hvaležnost in priznanje ustvarjalcem, ki so v več desetletni zgodovini sooblikovali radijske in televizijske programe za italijansko narodno skupnost in tako bogatili sobivanje in sožitje med ljudmi različnih narodnosti in večkulturnost območja. Ob 30-letnici samostojnosti Republike Slovenije so dragocen navdih, da svoj obstoj in prihodnost gradimo na tem, kar nam je skupno in nas povezuje, ter tako utrjujemo vezi med prijateljskima in sosedskima narodoma.«

Odlikovanji dokazujeta, da dobre zgodbe povezujejo in presegajo meje. Ponosni smo, da smo del tega.