V Haagu na Nizozemskem je letos potekala 69. Mednarodna skladateljska tribuna Rostrum, edinstven forum, namenjen ocenjevanju sodobne umetniške glasbe na radijskih valovih ter njeni promociji in izmenjavi med radijskimi postajami. Dogodek je letos združil predstavnike 22 nacionalnih radijskih postaj, sodeloval je tudi Radio Slovenija, ki so predstavili skupno 41 radijskih posnetkov glasbenih del. Med izpostavljenimi, ki so prejele naziv najbolj vrednih radijskega predvajanja po vsem svetu, sta tudi skladbi, na kateri je strokovno radijsko javnost opozoril Radio Slovenija.

Na letošnji Mednarodni skladateljski tribuni Rostrum je tako nagrado za najboljše delo v kategoriji mladih skladateljev pod 30 letom starosti največ točk prejela skladba The Card Players za godalni orkester slovenskega skladatelja Matica Romiha v izvedbi Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije in koncertnim posnetkom Radia Slovenija.

V splošni kategoriji pa je med devetimi priporočenimi deli, ki bodo deležna še posebej pogostega predvajanja na radijskih postajah, tudi delo Tako tiho v izvedbi v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in dirigentke Catherine Larsen-Maguire. Skladba je nastala v okviru projekta B-AIR, izvedena je bila na več koncertih za dojenčke, malčke, otroke z motnjami v razvoju, njihove starše in spremljevalce, sledila pa je še izvedba v klasičnem koncertnem kontekstu za odraslo publiko. Več preberite TUKAJ.

Mednarodno skladateljsko tribuno organizira Mednarodni glasbeni svet (International Music Council). Radijski posnetki slovenskih skladb so bili na njej opaženi tudi v preteklih letih, leta 2018 je na tribuni zmagala skladba Prana skladateljice Petre Strahovnik v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, leta 2015 pa je med mladimi skladatelji slavil Matej Bonin z delom Cancro in prav tako izvedbo Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.