Andraž Pöschl
Andraž Pöschl


Njegove izkušnje na Televiziji Slovenija obsegajo scenaristiko, režijo, vodenja, preiskovanja, urejanja zdravstvenih, tehnoloških, znanstvenih in kulturnih oddaj (Zenit, Zgodbe o knjigah, Dosežki, Recept za zdravo življenje …) ter urednikovanje dokumentarnih feljtonov, avtorsko je podpisan tudi pod nekaj dokumentarcev (Turbofolk pod Triglavom, Slobob, Pesem upora, Vem, poet, svoj dolg, Noordung, Kje si, Vučko? …). Med letoma 2011 in 2015 je že bil odgovorni urednik Kulturnih in umetniških programov TV Slovenija – funkcijo, ki jo prevzema danes.

Kulturni in umetniški programi TV Slovenija zajemajo nadvse široko polje produkcije televizijskih vsebin, ki jih dnevno predstavljamo gledalcem. Biti v službi javnosti pomeni največjo čast in hkrati odgovornost. Program, ki ga bomo pripravljali z ekipo predanih in strokovnih sodelavcev, mora biti glasnik ljudi, ki s svojo usodo, delom, življenjem, odpirajo na eni strani težka, eksistencialna vprašanja aktualne družbe, na drugi pa s svojo filozofijo in delovno strastjo ponujajo upanje v boljši, človeški skupnosti bližji jutri. Sem sodijo vizije nosilcev raznovrstnih avtorskih umetniških izrazij, premišljanja o kanonskih zgodovinskih, družboslovnih in naravoslovnih poglavjih, ki nas opozarjajo tako na napake kot na velike dosežke in preboje, poglavja duhovne eksistence in nenazadnje – odgovorna skrb za produkcijo in umeščanje primernih programskih vsebin za najmlajše. Vse skozi prizmo kulture, ki nas sovzpostavlja kot ljudi, in umetnosti, ki reflektira, premišlja in pomaga iskati alternativne bivanjske poti.

Andraž Pöschl, novi urednik kulturnih in umetniških programov TV SLO

Andraž Pöschl je diplomiral iz novinarstva, na smeri kulturologija. Med študijem je prejemal štipendijo RTV Slovenija in za Službo za odnose z javnostjo od leta 1994 pripravljal gradiva ter kot novinar in voditelj tudi televizijsko oddajo, ki je promovirala programe RTV Slovenija. Kasneje je pripravljal prispevke in oddaje za izobraževalni program TV Slovenija.
Pred nastopom nove funkcije je bil urednik dokumentarnega programa na TV Slovenija, poleg dela na televiziji pa je bil tudi predavatelj na okroglih mizah o poljudni znanosti ter pisec pri specializiranih slovenskih znanstvenih revijah in dnevnih časopisih, aktivno deluje tudi v organizacijah EBU in EDN. KUP zajema igrani program, uredništvo oddaj o kulturi, otroški in mladinski program, uredništvo tujih igranih oddaj, dokumentarni program, uredništvo glasbenih in baletnih oddaj, uredništvo verskih oddaj in izobraževalni program.