Dnevi slovenske zabavne glasbe bodo februarja 2016 v Ljubljani. Festival bo zajemal dva tekmovalna večera - izbor pop-rock skladbe in izbor popevke. Foto: Žiga Culiberg Foto:
Dnevi slovenske zabavne glasbe bodo februarja 2016 v Ljubljani. Festival bo zajemal dva tekmovalna večera - izbor pop-rock skladbe in izbor popevke. Foto: Žiga Culiberg Foto:
Izvajalci bodo izbrane skledbe na Dnevih slovenske zabavne glasbe predstavili ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija, hišnega ansambla ali z lastno skupino. Foto: Jani Ugrin
Izvajalci bodo izbrane skladbe na Dnevih slovenske zabavne glasbe predstavili ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija ali festivalskega benda oz. z lastno skupino. Foto: Jani Ugrin
RTV Slovenija se je odločila, da letošnji festival Slovenska popevka preseli na začetek prihodnjega leta in ga združi v celovito predstavitev nove glasbe na novonastalem festivalu Dnevi slovenske zabavne glasbe. Na fotografiji zmagovalca Slovenske popevke 2014 - Rudi Bučar in Darja Švajger. Foto: Žiga Culiberg
RTV Slovenija se je odločila, da letošnji festival Slovenska popevka preseli v začetek prihodnjega leta in ga združi v celovito predstavitev nove glasbe na novonastalem festivalu z delovnim naslovom Dnevi slovenske zabavne glasbe. Na fotografiji sta zmagovalca Slovenske popevke 2014 - Rudi Bučar in Darja Švajger. Foto: Žiga Culiberg

spletni strani RTV Slovenija in na teletekstu na strani 277 objavilo javni razpis za sodelovanje na festivalu Dnevi slovenske zabavne glasbe 2016.

Prijave prek spletnega obrazca do 30. septembra
Na festival Dnevi slovenske zabavne glasbe se lahko vsi zainteresirani prijavite prek spletnega obrazca na www.rtvslo.si/festival. Upoštevane bodo vse popolne prijave z vsemi zahtevanimi prilogami, ki bodo naložene prek omenjenega obrazca. Celotna razpisna dokumentacija je objavljena na spletni strani (RAZPIS, PRAVILA, PRIJAVNI OBRAZEC in IZJAVE). Rok za prijavo je do vključno srede, 30. septembra 2015, do polnoči.

Festival Dnevi slovenske zabavne glasbe bo februarja 2016 v Ljubljani. Zastavljen je kot dolgoročni glasbeni projekt festivalskih večerov, s katerim bo RTV Slovenija ponudila prostor glasbenim ustvarjalcem in izvajalcem različnih glasbenih žanrov. S projektom želi spodbuditi razvoj slovenske popularne glasbe, večno žlahtnost popevk pa nadgraditi z novimi glasbenimi smernicami in zajeti širok krog ustvarjalcev različnih glasbenih žanrov.

Festival nastaja v sodelovanju med Razvedrilnim programom Televizije Slovenija, Glasbeno produkcijo RTV Slovenija in Radiem Slovenija. Prihodnje leto bo festival zajemal dva tekmovalna večera, in sicer izbor popevke 2016 in izbor pop-rock skladbe 2016. Na posameznem izboru se bo predstavilo do največ 12 skladb.

IZBOR POPEVKE 2016
RTV Slovenija se je odločila, da letošnji festival Slovenska popevka preseli v začetek prihodnjega leta in ga vključi v prvo izvedbo festivala z delovnim naslovom Dnevi slovenske zabavne glasbe 2016. Na izboru popevk bodo avtorji in izvajalci glasbeno podobo svojih pesmi nadgradili z odličnimi inštrumentalnimi zmožnostmi, ki jih ponujajo veliki revijski orkester, sestavljen iz Big Banda RTV Slovenija in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

IZBOR POP-ROCK SKLADBE 2016
Na povsem novem večeru izbora pop-rock skladbe bodo solisti lahko nastopili ob spremljavi festivalskega benda, ki ga bo priskrbela RTV Slovenija, glasbene skupine pa samostojno. Gre za edinstveno festivalsko priložnost predstaviti skladbo v povsem lastnem glasbenem slogu.

RTV Slovenija od prijaviteljev pričakuje sodoben in profesionalen pristop pri besedilu, glasbi in izvedbi brez žanrskih omejitev (rock, pop, soul, etno, r&b, jazz, šanson …). Skupaj lahko pripomoremo k popularizaciji slovenske glasbe in k razvoju Dnevov slovenske zabavne glasbe. Projekt bo v prihodnjih letih omogočal tudi širitev in nadgradnjo. Želja RTV Slovenija je, da bi projekt prerastel v pravi praznik popularne glasbe, ki bi poleg festivalskih vključeval tudi revijalni večer z zgodovinskim pregledom najboljših slovenskih skladb in ob udeležbi na Pesmi Evrovizije tudi izbor slovenskega evrovizijskega predstavnika.