Prejeli smo vaše odprto pismo in zahvaljujemo se vam za mnenje, ki ste nam ga posredovali. Naj za začetek izpostavimo, da tako kot vi tudi javni medijski servis RTV Slovenija v okviru svojega poslanstva javnost obsežno in redno opozarja na položaj starostnikov v Sloveniji, na vsa odprta vprašanja, tudi sistemska, ki zahtevajo odgovor, hkrati pa na vseh svojih programih in v različnih oddajah odpiramo tudi vse tiste intimne tematike, ki jih prinaša starost in upokojitev.

Poudarjamo še, da RTV Slovenija tudi v svojih informativnih oddajah redno pokriva tematike, ki se dotikajo starosti in upokojevanja, pri tem pa v prispevke vključujemo različne strokovnjake s tega področja tako iz vrst politike kot tudi civilne družbe.

Nikakor ne moremo pristati na očitek, da je kakovost poročanja o tematikah, ki se dotikajo starostnikov, pokojninskega sistema, dolgotrajne oskrbe, itd., odvisna od udeležbe na novinarskih konferencah te ali one institucije ali društva. Naj že na tem mestu spomnimo, znova pa bomo to temo zaradi pomembnosti naslovili tudi ob koncu odgovora, na uredniško avtonomijo tako pri oceni pomembnosti dogodkov, o katerih se dnevno poroča, kot tudi pri načinu umeščanja in poročanja o posameznih temah.

Že površen pogled na naš spletni portal rtvslo.si priča, da so teme, povezane s staranjem, vsakodnevno prisotne v številnih različnih televizijskih in radijskih oddajah. Naj jih izpostavimo le nekaj – Dnevnik, Slovenska kronika, Tednik, Tarča, Dosje, Dobro jutro, Obzorja duha, radijske oddaje Jutranja kronika, Radijski dnevnik, Svetovalni servis, Storž … Ob tem posebej opozarjamo na televizijsko oddajo Ah, ta leta, ki je zaživela pred dobrim letom dni in je namenjena prav starejšim. Redna tedenska oddaja je med gledalci izjemno priljubljena, lani je nastalo 39 oddaj in prav toliko jih bo nastalo letos. Oddaja promovira kakovostno staranje in naslavlja različna aktualna vprašanja (zdravje, digitalnost, vključevanje v družbo …).

Spomniti bi želeli tudi na spletno mesto za zrela leta Moja generacija, ki je prilagojeno starejšim spletnim uporabnikom. Hoteli pa bi opozoriti, da je RTV Slovenija tudi edini medij v Sloveniji, ki zagotavlja dostopnost vsebin skupinam, ki potrebujejo prilagoditve spremljanja programa. Deluje tudi poseben portal Enostavno, na katerem so novice v lažje razumljivem jeziku.

Če se dotaknemo prenosa protesta, ki ga je TV SLO prenašala v sredo, 1. marca, pa naj na tem mestu znova pojasnimo, da je RTV Slovenija v preteklosti na različnih platformah že zagotavljala prenose v živo za najrazličnejše proteste. Odločitev o prenosu protestov je odvisna od programskih in produkcijskih zmožnosti javnega medijskega servisa, kakor tudi od uredniške presoje.

Poudarjamo, da so urednik in novinarji pri svojem delu avtonomni in neodvisni. Zahtevo, da naj RTV Slovenija določeni temi, gostu ali društvu odstopi programski čas, vidimo predvsem kot poskus vmešavanja v uredniško politiko in avtonomijo. Vsi tovrstni pritiski so nedopustni.

Tako kot vi, bo tudi javni zavod RTV Slovenija v bodoče v okviru različnih oddaj opozarjal na vsa pomembna vprašanja, ki naslavljajo pomemben delež slovenskih državljanov. Ne dvomimo, da boste dobili priložnost, da tudi vi predstavitve svoja stališča in videnje problematike, vendar v okviru pravil in meril, ki veljajo na javnem zavodu RTV Slovenija.

Andrej Grah Whatmough
V. d. generalnega direktorja RTV Slovenija