V letu 2020 so s ciklom štirih junijskih koncertov, z naslovom Poletni koncerti iz naših krajev na Radiu Slovenija, to oddajo za kratek čas ponovno »obudili« in tradicijo nadaljujejo tudi v letošnjem letu. Na spored prihajajo trije Pomladni koncerti iz naših krajev.

Radijska oddaja Koncert iz naših krajev

Koncert iz naših krajev - slavna in nadvse priljubljena javna radijska oddaja, prava blagovna znamka Radia Slovenija, ki so jo radijci negovali več kot štiri desetletja (1967-2009). Ponovno jo obujajo!

Potujoči studio Prvega programa Radia Slovenija.
Potujoči studio Prvega programa Radia Slovenija.

Simona Moličnik, urednica Uredništva glasbenega in razvedrilnega programa Prvega programa Radia Slovenija, je zapisala, da je izjemno ponosna na to, da bodo letošnji cikel Pomladnih koncertov iz naših krajev izvajali v sozvočjih glasbenih kultur osrednje Slovenije ter Slovencev na avstrijskem Koroškem in v Furlaniji – Julijski krajini. Prepletale se bodo sicer različne glasbene zvrsti, a vsaka od njih ima čvrst stik z glasbeno tradicijo svojega okolja.

Cikel bodo tako začeli člani Tamburaškega orkestra Šmartno pri Litiji, ki je najstarejši tovrstni glasbeni sestav v Sloveniji.

Nadaljevali bodo pevci Okteta Suha v Hiši kulture v Žvabeku, ki že štiri desetletja negujejo izročilno dediščino ubranega večglasja.

Na zadnjem koncertu pa bodo nastopili člani narodno-zabavnega ansambla Aleksi Jercog & prijatelji v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici, katerih vodilo je duh čezmejnega sodelovanja. Navdihujoče je delo, kadar se misli ujamejo, zato je iskreno hvaležna vsem za pripravljenost.

Pomladne koncerte iz naših krajev bodo v nedeljskem terenskem programu med 13.00 in 18.00 pospremili s predstavitvijo kraja in pogovori z domačini, ki bodo poslušalkam in poslušalcem Prvega približali kulturo, dediščino in vsakodnevni ter praznični utrip svojega okolja.

Neposredne prenose koncertov in program iz omenjenih krajev, ki jih bodo podrobneje predstavili z različnimi sogovorniki, boste lahko spremljali tri zaporedne nedeljske popoldneve ob 16. uri na Prvem programu Radia Slovenija.

Prisrčno vabljeni v radijsko družbo!


Nedelja, 6. 3. 2022, ob 16.00

TAMBURAŠKI ORKESTER ŠMARTNO PRI LITIJI

Ljubezen do igranja in glasbe je tista, ki sooblikuje podobo Šmartnega pri Litiji in povezuje tamburaške navdušence že 130 let. Zasedba je počaščena in ponosna, da lahko svoj trud pokaže tudi širši publiki in s tem dokaže, da tamburaška glasba ne sodi le k folklori in ljudskim napevom, ampak lahko z različnimi priredbami navduši mlajšo in starejšo publiko, z izvirnimi tamburaškimi deli pa tudi najzahtevnejše poslušalce. Upajo, da vam bodo znane pesmi v nekoliko drugačni preobleki pogrele srce in polepšale pomladne dni.

NAPOVEDUJEMO:

Nedelja, 13. 3. 2022: VOKALNA ZASEDBA OKTET SUHA, Hiša kulture v Žvabeku (Schwabegg)
Zbir Koroških Slovencev, ki jih odlikuje ubrano petje in doživete interpretacije ljudskih pesmi.

Nedelja, 20. 3. 2022: NARODNOZABAVNA ZASEDBA ALEKSI JERCOG & PRIJATELJI, Kulturni center Lojze Bratuž v Gorici (Gorizia, IT)
Slišali boste zanimive, redko slišane Avsenikove melodije.