Kako in kje nastajajo televizijske oddaje in dokumentarni filmi, kako se snema radijske oddaje, radijske igre in zvočne knjige, kako deluje Multimedijski center, kje ustvarjata Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija … Javni zavod RTV Slovenija svoje poslanstvo in odgovornost do različnih javnosti udejanja tudi z vodenimi ogledi medijskega servisa in s tem vzpostavlja neposredno povezavo s svojim občinstvom.

Letno nas obišče več kot tisoč obiskovalcev iz cele Slovenije in tudi tujine. Vrata redno odpiramo tistim najmlajšim, ki svet spoznavajo še prek Živ žava in radijskih pravljic, pa osnovnošolcem, študentom, upokojencem, različnim društvom, na voljo so tudi strokovna vodenja.

Ob ogledu Televizije, Radia in Multimedijskega centra obiskovalci dobijo vpogled v zakulisje delovanja javnega medijskega servisa, kako nastaja televizijska maska, kako se izbira garderoba za voditelje in kateri rekviziti so potrebni pri pripravi oddaj, sprehodijo se lahko čez studie in scenske delavnice, v živo so priča dogajanju v t. i. desku, kjer so zbrani novinarji in ustvarjalci oddaj, marsikoga preseneti pogled na dinamiko v režiji, kjer se pod taktirko režiserjev zvok in slika zrcalita med množico gledalcev; v montaži se delček za delčkom sestavlja program in v mediateki obiskovalce osupne pregledno urejena nepredstavljiva količina digitalno arhiviranih vsebin. Zabavno si je ogledati muzejsko zbirko eksponatov televizij, zvočnikov, radiev, mikrofonov in drugih tehničnih pripomočkov, ki so skozi zgodovino prestavljali vrhunski tehnološki dosežek, danes pa pričajo o medijski tradiciji in našem razvoju. Vpogled v Radio Slovenija razkrije srčiko razvoja radiotelevizije, kajti »najprej je bil radio«. Montirnice, fonoteko z arhivom zvočnih posnetkov, nototeko za glasbene sladokusce, radijske arhive z dragocenimi posnetki in našo zvočno dediščino, ki jo hrani in skrbno neguje edino RTV Slovenija. Studii, kjer nastajajo edinstvene radijske igre in vedno z energijo polni studii, kjer potekajo programi v živo. Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija, ki vedno znova navdušujeta tako v studiih kot v največjih koncertnih dvoranah po svetu, pa predstavljata glasbeno dušo in našo kulturo.

Da bi bil dostop občinstva do RTV Slovenija še bolj odprt in enostaven, smo ustvarili posebno stran rtvslo.si/ogled, kjer je Radiotelevizija Slovenija z možnostjo ogledov podrobneje prestavljena v sliki in besedi pa tudi skozi občutke tistih, ki so nas že obiskali.

RTV Slovenija je največja kulturna ustanova v Sloveniji, kot javni medijski servis predstavljamo enega od temeljev demokratične družbe. V tem duhu si prizadevamo tudi vzpostavljati zaupanje in povezanost z različnimi javnostmi.