V soboto, 20. februarja, boste ob 20. uri slišali 10 novih popevk. Nastopili bodo: Eva Černe, Lea Bartha, Flora in Paris, Nuša Derenda, Eva Boto, Irena Vidic in Gregor Ftičar, Eroika, King Foo, Eva Hren ter Tinkara Kovač in Anika Horvat. Foto:
V soboto, 20. februarja, boste ob 20. uri slišali 10 novih popevk. Nastopili bodo: Eva Černe, Lea Bartha, Flora in Paris, Nuša Derenda, Eva Boto, Irena Vidic in Gregor Ftičar, Eroika, King Foo, Eva Hren ter Tinkara Kovač in Anika Horvat. Foto:
Z DSZG želi RTV Slovenija večno žlahtnost popevk nadgraditi z novimi glasbenimi smernicami in zajeti širok krog ustvarjalcev različnih glasbenih žanrov. Skozi Popevko, drugi festivalski večer DSZG, vas bo popeljal Mario Galunič. Foto: Žiga Culiberg
Z DSZG želi RTV Slovenija večno žlahtnost popevk nadgraditi z novimi glasbenimi smernicami in zajeti širok krog ustvarjalcev različnih glasbenih žanrov. Skozi Popevko, drugi festivalski večer DSZG, vas bo popeljal Mario Galunič. Foto: Žiga Culiberg
Na Popevki bomo slišali 10 novih popevk. Vsi nastopajoči bodo svoje pesmi odpeli v živo ob spremljali velikega revijskega orkestra RTV Slovenija.
Na Popevki bomo slišali 10 novih popevk. Vsi nastopajoči bodo svoje pesmi odpeli v živo ob spremljali velikega revijskega orkestra RTV Slovenija.

Neposredni prenos festivala boste lahko spremljali v soboto, 20. februarja, od 20.00 dalje na 1. programu Televizije Slovenija, 1. programu Radia Slovenija, Radiu Maribor in Radiu Koper ter na RTV 4D. Gostitelj večera novih popevk bo Mario Galunič.

Na festivalu se bodo nove popevke predstavili Eva Černe – Dvigni glas, Lea Bartha – Razširjam roke, Flora in Paris – Naša bajta, Nuša Derenda – Grafit, Eva Boto – Kaj je to življenje, Irena Vidic in Gregor Ftičar – Prihajam k tebi, Eroika – Za vse življenje, King Foo – Začaraj me, Eva Hren – Počasi ter Tinkara Kovač in Anika Horvat – Po zimi. Vsi izvajalci bodo nastopili ob spremljavi velikega revijskega orkestra RTV Slovenija.

Festivalske nagrade
Po predstavitvi vseh desetih popevk bo strokovna žirija izbrala tri superfinaliste. Po ponovni predstavitvi finalistov, boste gledalci in poslušalci s pomočjo telefonskega glasovanja izbrali zmagovalno skladbo festivala Popevka.

Strokovna žirija bo ob zaključku večera, upoštevajoč vse skladbe predstavljene na Poprocku in Popevki, podelila nagrade v naslednjih kategorijah: nagrado za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo interpretacijo, nagrado za najboljšo priredbo in nagrado za najobetavnejšega avtorja ali izvajalca.

V spremljevalnem programu bodo nastopili Darja Švajger, zmagovalka občinstva Slovenske popevke 2014, Andraž Hribar,zmagovalec Slovenske popevke 2013, in zmagovalec festivala Poprock. Z venčkom zimzelenih popevk Mlade oči, Med iskrenimi ljudmi in Dan ljubezni se bodo vsi izvajalci poklonili Dušanu Velkaverhu, nedavno preminulemu legendarnemu besedilopiscu, ki je pomembno zaznamoval zlato dobo slovenskega glasbenega ustvarjanja, s svojimi zimzelenimi besedili pesmi pa trajno pustil sled v slovenski popevki.

Predstavitve tekmovalnih popevk
Vse tekmovalne pesmi lahko premierno poslušate na Prvem programu Radia Slovenija, in sicer med 15. in 19. februarjem ob 8.30, v terminu oddaje Dobro jutro z Anjo, vsak dan pa bodo predvajali po dve skladbi. Na Radiu Koper bodo prav tako med 15. in 19. februarjem vsako jutro ob 8.45 predstavili po dve tekmovalni popevki. Predstavitvam pa se bo pridružil tudi Radio Maribor, in sicer v petek, 19. februarja, med 19.30 in 21. uro v oddaji TOP 17.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

Eva Černe je rojena 27. decembra 1989 v Ljubljani. Svoje glasbeno izobraževanje je začela v GŠ Domžale kjer sem končala štiri letnike klavirja pri prof. Romani Bizjak Saje in sedem let violine pri prof. Branki Bečaj. S štirinajstimi leti sem se začela učiti solo petje pri prof. Ireni Vidic. Trenutno je študentka magistrskega študija na akademiji za glasbo v Ljubljani, smer petje pri prof. Alenki Dernač Bunta. Glasbeno kariero je začela že v osnovni šoli. Najprej sem pela pri pevskem zboru, pri dvanajstih letih pa je posnela otroško kaseto z naslovom Najstništvo. Vsako leto se je udeleževala različnih festivalov: Prvi glasek Gorenjske (zmagala sem l. 2003), MMS, FENS (zmagala sem l. 2004), Veseli tobogan, Kristalček, Prvi glas Gorenjske. Posnela je tudi dve skladbi na zgoščenki Šmentana muha, kjer je sodelovala s Slavkom Avsenikom mlajšim.Leta 2006 je bila zmagovalka natečaja Bitko talentov. Za nagrado je prejela nastopila na Emi 2007, kjer je bila druga. Eme se je udeležila tudi leta 2008 in 2009. Nastopila je tudi na Slovenski popevki leta 2007, ko je zmagala po izboru gledalcev, in leta 2010 s skladbo Signali. V letošnjem letu je sodelovala na poletnem festivalu v gledališču na Studencu, v predstavi Dama iz Maxima, kjer je igrala glavno vlogo kabaretne plesalke Puže Frou-Frou. Predstavo je režiral Alojz Stražar. Na državnem pevskem tekmovanju Temsig je v kategoriji IIB dosegla tretje mesto. Na letnem koncertu akademije za glasbo pa je s simfoničnim orkestrom akademije za glasbo in dirigentom Markom Letonjo, pela solo v duetu Fentona in Nanette iz Verdijeve opere Falstaff, s Klemnom Torkarjem. Nastopila je na festivalu Slovenska popevka 2013 in s skladbo Vrti se v ritmu zmagala v kategoriji za najboljšo skladbo v celoti po izboru občinstva. Leta 2014 je na Akademiji za glasbo jsodelovala pri projektu opere La Cecchina, v SNG Maribor je nastopila v operi Rusalki, nastopila pa je tudi v vlogi prvega dečka Čarobne piščali. V letu 2015 je sodelovala z SNG Opera in balet Ljubljana, in sicer v operi Carmen in Orfej v peklu. V poletnem gledališču Studenec je nastopila tudi v predstavi »Kralj gora in ljudomrznik«.Foto: osebni arhiv
Lea Bartha, slovenska pevka in pedagoginja se je rodila 31. maja 1986 v Ljubljani. Po končani gimnaziji se je vpisala na Pedagoško fakulteto in hkrati na Srednjo glasbeno šolo. Kot maturantka jazz petja je utrdila svojo glasbeno pot, ki jo je pri rosnih letih začela z učenjem flavte. Svoje glasbeno znanje še dopolnjuje z magistrskim študijem muzikologije na FF. Večkrat je bila štipendirana s strani Music Theater Bavaria za enomesečne seminarje v Nemčiji iz teatrske glasbe, na katerih je redno nastopala tako s klasičnim repertoarjem kot tudi muzikalnim.Veliko je sodelovala pri projektih svoje profesorice, Nade Žgur, vezanih na jazz, gospel in sodobno duhovno glasbo. Na odru je stala z znamenitim Bobbyjem McFerrinom (2004), sodeluje na vseh projektih zbora Alfa in Omega, prav tako je stalna članica manjše vokalno instrumentalne zasedbe Alfa in Omega, s katero je tudi posnela zgoščenko. Sinhronizirala je mnogo pesmi za risane filme na RTV Slovenija.Leta 2005 je oblikovala vokalno skupino Mladi Bežigrad, v kateri je nastopila kot pevka, vodja, avtorica in aranžerka. Od leta 2011 dalje je umetniški vodja in pevka skupine LBQ, ki je usmerjena v plesno glasbo in jazz. Od leta 2013 dalje je prvi sopran in korepetitorka v skupini XXL VOCAL GROUP Tomaž Kozlevčar. Od leta 2014 dalje pevka in umetniški vodja vokalne skupine VOC8, vokalnega ženskega okteta, ki se ukvarja s pop, jazz, soul in gospel zvrstmi. Leta 2015 je bila v slovenski različici muzikala Mamma Mia!, v produkciji Prospot d.o.o., izbrana za eno izmed glavnih vlog (hčerka Sophie). Foto: osebni arhiv
Glasbena skupina z imenom Flora&Paris je otrok ideje treh članov znane slovenske zasedbe Orlek. Po dolgih letih udejstvovanja v glasbi, se je v njih porodila želja po bolj samostojnemu ustvarjanju in drugačnemu zvoku. Tako so v sredini leta 2012 pričeli z aranžiranjem glasbenih idej Jureta Torija in Mateja Feleta. Po šestih mesecih, kjer je za bas kitaro zadolžen Mitja Tori, so prišli v kontakt s pevko Floro Emo Lotrič, poznana tudi iz oddaje Misija Evrovizija. Po predstavitvi svojih glasbenih posnetkov in idej, so pridobili tolkalista in bobnarja Blaža Celarca, ter saksofonistko Tjašo Perigoj. Zaradi študijskih obveznosti Flore v tujini se je fantom pridružila nova pevka, Patricija Škof. Patricija je končala srednjo šolo na Konservatoriju v Mariboru, umetniški gimnaziji smer klavir in jazz petje. Študij jazza bo naslednje leto nadaljevala v tujini.Zvokovno pri skupini že od vsega začetka dajejo poudarek na čim bolj akustičnem zvoku, ker je le-ta najbolj prijeten človeškemu ušesu, obenem pa dopušča veliko manevrskega prostora za dinamiko in jakost v izražanju. V glasbenem smislu skušajo združiti mnogokrat nezdružljivo – kvaliteto umetniškega izražanja in poslušljivost ter posledično komercialno uspešnost. Poudarek v njihovi glasbi imajo prepoznavne melodije in bogata harmonična podlaga, skratka izvabiti iz zasedbe sodoben akustični zvok, tako aranžmajsko kot tudi zvokovno. Žanrsko vsebujejo elemente pop glasbe, jazza in etna. Trenutno je v slovenskem glasbenem okolju pomanjkanje glasbenih idej in pristnosti v glasbi, zato so prepričani, da bodo pozitivno vplivali tako na publiko, kot tudi na druge glasbenike in morda spodbudili več takšnega ustvarjanja še pri komu drugemu.Besedila črpajo iz več avtorjev, kateri največkrat napišejo besedila v skladu z že vnaprej izdelano melodijo. Primarno so besedila slovenska, ker je njihov namen prikazati besedno bogastvo in spevnost slovenskega jezika. Leta 2013 so bili izbrani za mecensko nagrado Pivovarne Laško in nastopili tudi na Slovenski popevki istega leta. V letu 2014 so izdali svoj prvenec z naslovom Jutranja rosa, na katerem je 10 avtorskih pesmi. Foto: osebni arhiv
NUŠA DERENDA glasba spremlja že od otroštva. Leta 1998 je Nuša zmagala v oddaji Orion, in sicer s skladbo Vzemi me veter. Leto zatem se je njena želja po prvencu uresničila, saj je izdala album z istoimenskim naslovom. Leto 1999 je bilo, poleg izdaje albuma, tudi sicer zelo uspešno, saj je na Slovenski popevki prvič prejela nagrado za najboljšo pevko, na festivalu MMS pa je s pesmijo Boginja Urše in Matjaža Vlašiča ter Boštjana Grabnarja osvojila 2. nagrado občinstva. V sodelovanju z istimi avtorji je aprila 2000 vnovič zmagala v oddaji Orion, in sicer s skladbo Čez dvajset let, že drugič pa je bila tudi nagrajena kot najboljša pevka. Prej imenovana avtorska zasedba jo je spremljala tudi na festivalu MMS 2000, kjer je za pesem Ne kliči me že drugič prejela nagrado občinstva. Istega leta novembra je Nuša na prvem Hitovem festivalu zmagala s pesmijo Ni mi žal, decembra leta 2000 pa je pri ZKP RTV Slovenija izdala tudi zgoščenko s tem naslovom. Že leto kasneje je zmagala na EMI, kar ji je prinesla še večjo medijsko prepoznavnost. S pesmijo Ne, ni res / Energy se je v Københavnu uvrstila na odlično sedmo mesto. Leta 2001 je prejela tudi posebno nagrado Ministrstva za kulturo za najboljšo interpretacijo na romunskem mednarodnem festivalu Golden Stag. Istega leta je strokovna žirija njeno pesem Ako moj je grijeh na Zadarfestu uvrstila na drugo mesto, prejela pa je tudi nagrado za najboljše besedilo. Uspehov v letu 2001 še kar ni bilo konec, saj je Nuša prejela viktorja popularnosti in zlatega petelina za pesem Ni mi žal. Nuša pa je bila ena od kandidatk za laskavi naslov Slovenka leta 2001. Leto 2002 je zaznamovala zmaga na Slovenski popevki s pesmijo Pesek v oči, v začetku meseca decembra pa je izšla že tretja samostojna plošča z naslovom Na štiri oči. V letu 2003 je na 3. HIT festivalu zmagala s pesmijo V ogenj zdaj obleci me. Aprila 2004 je izdala zgoščenko "Največje uspešnice 1998 – 2003«. Septembra istega leta se je udeležila tudi 3. Mediteranskega festivala Megahit 2004 in s pesmijo Devil zasedla odlično 3. mesto. V februarju 2005 se je ponovno odločila za sodelovanje na Emi. Kljub temu, da pesem "Noe, Noe" na EMI ni zmagala, so jo poslušalci odlično sprejeli. Februarja 2006 izvedla zelo uspešen prvi samostojni koncert v Cankarjevem domu, kjer je nastopala skupaj s Simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija ter uglednima gostoma, Ditko Haberl in Johnnyjem Loganom. Leta 2008 je ob podpori avtorja in producenta Raaya izdala zgoščenko Prestiž. Leta 2012 je znova slavila, tokrat na Melodijah morja in sonca (Za stare čase) ter na Slovenski popevki v duetu z Markom Vozljem (Naj nama sodi le nebo). Na Melodijah morja in sonca je leta 2014 osvojila drugo mesto (Blues in vino). Leta 2015 se je pridružila prvi uradni slovenski »band aid« skupini Slove'n'aid, ki s skladbo En svet promovira mednarodno razvojno sodelovanje Slovenije. Foto: osebni arhiv
EVA BOTO prihaja iz Šentjanža pri Dravogradu na Koroškem. Obiskovala je Gimnazijo na Ravnah na Koroškem. Poje že od otroštva. Kot 10-letna deklica je nastopila na Mednarodnem pevskem festivalu Super Chris v Avstriji in zmagala. Za njo je tudi že nekaj nastopov na festivalu FeNS za mlade, kjer je leta 2008 dosegla 1. mesto, leta 2009 pa tretje. Leta 2010 je bila razglašena kot najbolj talentirana na pevskem oziroma glasbenem tekmovanju v Ljubljani, naslednje leto pa tam tudi zmagala. Širši slovenski javnosti je postala znana s sodelovanjem na Misiji Evroviziji, oddaji, v kateri se je izbiralo slovenskega predstavnika za Pesem Evrovizije 2012. Že od začetka oddaje je veljala za favoritko in prišla vse do finala, kjer si je priborila vstopnico za nastop na Emi 2012. Na tej je tudi zmagala s pesmijo Verjamem, s katero je Slovenijo maja zastopala na Pesmi Evrovizije 2012 v Bakuju. Istega leta se je udeležila še Melodij morja in sonca, kjer se je predstavila s pesmijo Dvigni mi krila in zasedla 2. mesto. Nastopila je tudi na Poletni noči, prireditvi ob 50-letnici Slovenske popevke, in sicer s pesmijo Včeraj, danes, jutri Elde Viler. Leto 2012 je zaznamovalo tudi sodelovanje z Janom Plestenjakom pri pesmi To leto bo moje, eni največjih slovenskih uspešnic tistega leta. Leta 2013 je izdala pesem Plus in minus, leta 2014 pa pesem Na kožo pisana, za katero je posnela tudi videospot. 2015 je sodelovala pri projektu Slove'n'aid in še s 15 slovenskimi glasbeniki posnela dobrodelni singel En svet. Po končani gimnaziji se je vpisala na Pedagoško fakulteto v Mariboru. Septembra 2014 je na mednarodnem festivalu za mlade pevce Silver Yantra v Bolgariji osvojila glavno nagrado, novembra pa je bila na festivalu Doua Inimi Gemene v Moldaviji druga. Leta 2015 se je pridružila skupini Črna mačka. Foto: osebni arhiv
Gregor Ftičar (1985) je leta 2011 magistriral na oddelku za jazz klavir v razredu prof. Olafa Polziehna na Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Sodeloval je z mnogimi mednarodno priznanimi jazzovskimi instrumentalisti in pevci (Don Menza, Bob Brookmeyer, Boško Petrović, Howard Curtis, Derrick Gardner, Francis Mbappe, Peter Herbolzheimer itd.), z big bandi in malimi zasedbami ter nastopal kot solo pianist. Izpopolnjeval se je na številnih mednarodnih seminarjih pri znamenitih glasbenikih (Barry Harris, Fred Hersch, Toshiko Akyoshi, Bob Brookmeyer, Jerry Bergonzi, Jim McNeely, Bill Dobbins itd.), sodeloval pri mnogih snemanjih plošč kot sideman in leader ter igral po klubih in festivalih po vsej Evropi. Poleg delovanja kot pianist se Gregor posveča tudi aranžerstvu ter skladateljstvu.Julija 2014 je s svojim triom nastopil v finalu Evropskega jazzovskega tekmovanja (European Jazz Competition) v Rotterdamu, septembra 2014 pa z Evropskim jazz orkestrom igral na turneji po Češki, vse pod okriljem EBU (European Broadcasting Union). Irena Vidic je po šolanju na SGBŠ v Ljubljani na oddelku za jazzovsko petje študij nadaljevala v Gradcu na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na oddelku za jazz pod mentorstvom izjemnih pedagogov in priznanih umetnikov, kjer je januarja 2001 magistrirala.Debitantska zgoščenka »Peacock« z Jazz Club Gajo Quintetom je bila leta 2000 nominirana za Zlatega petelina v kategoriji jazz izvajalec. Leta 2001 je na Slovenski popevki prejela nagrado za naj debitantko. Sodelovala je z mnogimi znanimi umetniki, kot so: Mark Murphy, Sheila Jordan, Bobby McFerrin v ljubljanskih Križankah, Big Bandom RTV Slovenija / Revijskim orkestrom, Big bandom DOM, Big bandom Grosuplje, Petrom Miheličem, Renatom Chiccom, Bojanom Adamičem, Blažem Jurjevčičem, Gregorjem Ftičarjem in mnogimi drugimi. Foto: osebni arhiv
Matjaž Robavs (bariton), Aljaž Farasin (tenor) in Metod Žunec (tenor) so klasično izobraženi in šolani pevci, zbrani v skupini Eroika. Enkratna kombinacija talenta, lepote, uglajenosti, glasovnih zmožnosti in premišljeno zasnovana glasbena pot s priredbami večnih uspešnic v pop opera žanru je formula uspeha Eroike. Trije izjemni vokalisti, ki so že s prvim albumom "Eroika" osvojili Slovenijo in z drugim "Nad mestom se dani" še razširili svoj krog oboževalcev, so s tretjim albumom "Življenje" marsikoga ponovno osvojili. Po velikih uspešnicah v njihovi priredbi Ko mene več ne bo, Solinar, Dan ljubezni, Ti si mi u krvi, Nad mestom se dani, Juliji so nekateri slovenski hiti spet oživeli. V premišljeni kombinaciji, ki jo radi poimenujemo pop-opera žanr in s prepoznavno izvedbo Eroike, so tudi že poznane Ko si na tleh, Nisem jaz, Življenje je, Ne ori ne sejaj, Moje orglice in nekatere tuje uspešnice spet osvojile poslušalce. Eroika se seveda lahko pohvali tudi z nekaterimi priznanji, platinasto ploščo za debitantski album, zlato za drugi album in Gongoma popularnosti, ki so jim ju namenili poslušalci. V zadnjem času pa tudi z videospotom za pesem Fortuna, saj so na izdelek še posebej ponosni. Foto: Lidija Mataja
King Foo je glasbena skupina, katere nenavadno sinergijo tvorijo že prekaljeni glasbeniki, znani po svojem bogatem predhodnem glasbenem delovanju. Roku Golobu na bobnih, Mateju Sušniku na bas kitari in Petru Hudniku na kitari se je v let 2015 pridružila 21 letna vokalistka Aleksandra Josić, ki velja za eno najbolj perspektivnih pevk svoje generacije. V lanskem letu so lansirali prvi singel v novi postavi z naslovom Galaxije Bežijo, za katerega so posneli tudi videospot, ki ga je režiral Matej Sušnik. Odlične odzive na skladbo in vizualno upodobitev so King FOO prejeli tudi iz najvišjih svetovnih glasbenih krogov. Na tednih slovenske glasbe se FOOjevci predstavljajo s čutno balado Začaraj me, pod katero se je podpisal Rok Golob, besedilo zanjo pa je napisala bivša King Foo vokalistka Urška Majdič. Foto: osebni arhiv
Pevka in kitaristka Eva Hren, spada med tiste slovenske glasbenike, ki so zavestno odprti za različne glasbene vplive. Klasično petje je študirala pri Nadici Grozdanovi, jazzovsko petje pa pri Sheili Jordan, Nancy Marano in Cynthi Utterbach ter končala študij kitare na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Andreju Grafenauerju. Nastopa z različnimi glasbenimi zasedbami: Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Big Bandom RTV Slovenija, Camereta Labacensis, Big bandom slovenske vojske, do leta 2005 pa je bila članica terceta Katrinas. Aktivno nastopa tudi v mjuziklih: Chicago (SNG Celje), Mala prodajalna groze (Gledališče Koper) in Alica v čudežni deželi (PDG Nova Gorica). Izdala je večje število samostojnih albumov, na katerih nastopa predvsem kot pevka z raznimi zasedbami (trio Sladcore, Big Band RTV Slovenija). Večinoma se posveča predelavi ljudskih pesmi v moderne žanre. Prvenec z zasedbo Sladcore z naslovom SLO (Celinka / Menart, 2009) je bil poleg toplega sprejema v Sloveniji, deležen tudi mednarodne medijske pozornosti, saj se je uvrstil med 100 najboljših albumov na lestvici World Music Charts Europe (2009). Skupina je med drugim (2010) nastopila tudi na mednarodnem etno festivalu na Shetlandskih otokih (Velika Britanija). Foto: osebni arhiv
Tinkara Kovač je glasbenica, pevka, diplomirana flavtistka, producentka, samozaložnica, avtorica glasbe in besedil ter predsednica Društva Vilenica in predsednica Sindikata glasbenikov Slovenije. Od leta 1997, ko je izdala svoj prvi single, Veter z juga, je najprej pri založbi ZKP RTV Slovenija izdala dva albuma (Ne odhaja poletje in Košček neba), od leta 2001 je za založbo Dallas Records do danes izdala še tri studijske albume (Na robu kroga, O-range in aQa) – eden od teh (O-range) je v mednarodni različici izšel tudi v Italiji (EMI) in za Hrvaški (Dallas) – ter en single (Spezzacuori), en posebni projekt v štirih jezikih, Enigma, v sodelovanju s furlansko založbo Numar Un in eno Best Of kompilacijo. Leta 2012 je izdala (Dallas) posebni album priredb ex-jugoslovanskih skladb. V januarju 2013 je ustanovila svojo založbo T-key Music in izdala posebni projekt uspavank, zazibank in glasbenih pripovedk za lahko noč v narečjih slovenske in hrvaške Istre, Furlanije Julijske krajine in Obalno-kraške regije, z naslovom “Zazibanke.” V petnajstih letih svojega delovanja na glasbeni sceni je prejela številne nagrade (prva nagrada na Festivalu MMS 1997, 8 Zlatih petelinov leta 1998, zlata in platinasta odličja za vse albume, druga nagrada na slovenskem izboru za Pesem Evrovizije leta 1999, najboljši video in skladba na TV MP3 NOW v Londonu leta 2000, uvrstitev njene avtorske skladbe Reason Why med deset najboljših na tekmovanju ISC leta 2003, glavna nagrada in nagrada za najboljšo interpretacijo na festivalu MMS 2014, zmaga na Emi 2014 in finale na Pesmi Evrovizije 2014, skladba Spet pa je bila tudi najbolj predvajana skladba leta). V letu 2016 napoveduje izid treh novih avtorskih albumov, dva na pomlad. 6. maja ga bo predstavila v živo na svojem celovečernem koncertu v Cankarjevem domu. Tretji album, posebni projekt v omejeni nakladi, pa bo izdan na jesen.Anika Horvat je z glasbo povezana že od malih nog. Prvič je javno nastopila pri devetih letih, leta 1989 pa je izdala svojo prvo kaseto Pomlad in še kaj. Leta 1993 sta sledili dve zgoščenki (Pomlad in še kaj ter Pridi, pridi, čakam te …). Že kot najstnica je nastopila na številnih festivalih in mnogi so ji prinesli tudi nagrado. Prvi večji uspeh je dosegla leta 1996, ko je s skladbo Lahko noč, Piran zmagala na festivalu Melodij morja in sonca. Dve leti pozneje jo je kot najmlajšo vokalistko k snemanju zgoščenke povabil Big Band RTV Slovenija in nastala je zgoščenka Ura brez kazalcev. Prav tako je z nacionalnim Big Bandom je leta 2007 izdala še album Nihče ne ve. Anika Horvat je redna in tudi ena najuspešnejših vokalistk na slovenskih festivalih: leta 2006 je na festivalu Slovenske popevke za skladbo Belo nebo prejela nagrado žirije, na istem festivalu je slavila tudi leta 2009 s skladbo Samo ti, leta 2011 pa je prejela nagrado za najboljšo interpretacijo za skladbo In si tu. Leta 2013 je Anika zaznamovala že 25-letnico svoje pevske kariere in izdala tudi svoj prvi album za otroke Od Pike do Acota. Leta 2014 je ustvarila in izdala novo skladbo z naslovom Hej z producentom Žare Pakom. Februarja 2014 je izdala nov album z naslovom Ljubezen je kot mavrica in imela zelo uspešen koncert z Big Bandom RTV Slovenija v Cankarjevem domu. Lansko leto je veliko časa preživela v studiu in ustvarjala nove skladbe. Z Big Bandom RTV Slovenija in Patrikom Greblom je posnela novo skladbo Med dvema ognjema, za katero je že končan tudi videospot, ki bo predstavljen v začetku tega leta. Foto: osebni arhiv