Skozi Poprock večer vas bo popeljala Ana Maria Mitić. Festival lahko spremljate na TV SLO 1, Valu 202, Radiu Maribor, Radiu Koper ali prek RTV 4D. Foto: Žiga Culiberg Foto:
Skozi Poprock večer vas bo popeljala Ana Maria Mitić. Festival lahko spremljate na TV SLO 1, Valu 202, Radiu Maribor, Radiu Koper ali prek RTV 4D. Foto: Žiga Culiberg Foto:
Na Poprocku bodo nastopili ADAM, Anja Kotar, Voranc Boh, Josip Brass, Kristina Oberžan in Matevž Šalehar-Hamo, Orlek, Clemens, E.V.A., Alex Volasko in Društvo mrtvih pesnikov.
Na Poprocku bodo nastopili ADAM, Anja Kotar, Voranc Boh, Josip Brass, Kristina Oberžan in Matevž Šalehar-Hamo, Orlek, Clemens, E.V.A., Alex Volasko in Društvo mrtvih pesnikov.
POPROCK  - VRSTNI RED NASTOPAJOČIH
V soboto, 13. februarja, bomo slišali 10 novih poprock skladb.

Vrstni red nastopajočih na Poprocku
Na festivalu se bodo predstavili (v naslednjem vrstnem redu): ADAM – Sredi Ljubljane, Anja Kotar – Čas je zdaj, Voranc Boh – Jutro v Tivoliju, Josip Brass – Mina, Kristina Oberžan in Matevž Šalehar-Hamo – Zato živim, Orlek – Sončen dan, Clemens – Jst bi te mel, E.V.A. – Otrok, Alex Volasko – Pesem in poljub ter Društvo mrtvih pesnikov – Balet.

Festivalske nagrade
Strokovna žirija bo izbrala tri finaliste. Po ponovni predstavitvi finalistov, boste gledalci in poslušalci s pomočjo telefonskega glasovanja izbrali zmagovalno skladbo prvega festivala Poprock.

RTV Slovenija bo na drugem tekmovalnem večeru, festivalu Popevka, ki bo 20. februarja, upoštevajoč skladbe obeh tekmovalnih večerov in na podlagi ocen strokovne žirije, podelila tudi nagrade strokovne žirije zanaslednje kategorije: nagrado za najboljše besedilo skladbe, nagrado za najboljšo interpretacijo oz. izvedbo, nagrado za najboljšo priredbo in nagrado za najobetavnejšega avtorja ali izvajalca.

Skozi poprockerski glasbeni večer vas bo zapeljala vsestransko nadarjena in energična voditeljica, igralka in improvizatorica Ana Maria Mitić. Tekmovalni del festivala bo pospremil tudi bogat spremljevalni program, na katerem bodo nastopili tudi Jan Plestenjak, Lara Baruca, Tina Marinšek in Zlatko.

Predstavitve tekmovalnih pesmi
Vse tekmovalne pesmi lahko premierno poslušate na Valu 202 med 1. in 10. februarjem. Vsak dan predstavljajo dve pesmi, in sicer po novicah ob 8.30 in po popevkah tedna ob 16.45. Prvi program Radia Slovenija bo med 8. in 12. februarjem ob 8.30, v terminu oddaje Dobro jutro z Anjo, vsak dan predvajal po dve skladbi. Na Radiu Koper bodo prav tako med 8. in 12. februarjem vsako jutro ob 8.45 predstavili po dve tekmovalni pesmi. Predstavitvam pa se bo pridružil tudi Radio Maribor, in sicer v soboto, 6. februarja, med 10. in 11. uro, ter v petek, 12. februarja, med 19.30 in 21.00.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

Adam je skupina štirih glasbenikov, katerih skupni cilj je rojstvo novega glasbenega telesa pod istim imenom. Skupino sestavljajo Peter Dekleva (kitara, vokal), Damir Lisica – Dado (vokal, klaviature), Anej Kočevar (bas) in Gregor Jakac (bobni). Do sedaj so si nabirali izkušnje tudi s sodelovanji s kopico priznanih imen na vseh področjih glasbene produkcije, kot so: Big foot mama, Dan D, Laibach, Lačni Franz, Gušti in Polona, Društvo mrtvih pesnikov, Tinkara Kovač, Katalena, Jadranka Juras, Tomaž Domicelj, Srečna mladina, Anavrin, Tide ... Adam ustvarjajo avtorsko glasbo, pri kateri gre za inovativni pristop k ustaljenim pop-rock obrazcem po glasbeni strani in rahlo spogledovanje pop lirike s poetičnimi parolami v besedilih. (Foto: Jan Jenko)
Anja Kotar - 18-letnica je pevka in kantavtorica. Klavir igra 13 let, nastopala je na različnih tekmovanjih, igrala v triu in s plesno skupino zmagala na svetovnem prvenstvu. Igrala je v obeh delih Gremo mi po svoje in nastopala na slovenskem X Factorju. Leta 2012 je odšla v ZDA. Na VC Conservatory je igrala v muzikalih in dobila številne nagrade. Pri Broadway Artists Alliance v New Yorku se je izpopolnjevala v muzikalu. Kot pevka je z jazz bandom sodelovala na festivalih po Ameriki ter prejela nagrade za izjemne nastope. Napisala in režirala je svoj muzikal ter režirala Godspell. Prejela je prestižno nagrado VC za izredne umetniške dosežke. Nastopala je v Operi, Filharmoniji, Cankarjevem domu, v San Jose Center for the Performing Arts, California Theatre, Neil Simon Theatre v NYC ter se udeležila številnih tekmovanj, koncertov in festivalov po ZDA. S Kickstarter projektom je zbrala 20.000 dolarjev in posnela prvi album v Universal Los Angeles. Trenutno študira na Berklee College of Music. (Foto: Arhiv izvajalca)
Voranc Boh je igralec in glasbenik. Že od osnovnošolskih let igra v improvizacijskih, lutkovnih in dramskih gledaliških skupinah, s katerimi je gostoval po Balkanu, v Avstriji, Švici, na Tajskem in v Nepalu. Imel je eno od glavnih vlog v filmu Razredni sovražnik. Trenutno študira dramsko igro na AGRFT in je v okviru študija igral v kratkih filmih FAK JU in Indigo, oba predvajana na FSF in festivalu K3 v Avstriji. Z glasbenim udejstvovanjem je začel v srednji šoli z bendom L.S.D. (Lepi Slovenski Dečki). Na DSZG se bo pojavil s samostojno pesmijo Jutro v Tivoliju, ki sta jo napisala Jure Mihevc in Nejc Juren. (Foto: Arhiv izvajalca)
Zasedba Josip Brass so skupina profesionalnih glasbenikov, ki so se združili v želji po preigravanju kvalitetne glasbe svetovnih in domačih izvajalcev, v nekoliko drugačni, skoraj bigbandovski preobleki, kar pa je prvenstveno le odskočna deska skupnega ustvarjanja. Tako poleg repertoarja velikih tujih imen od Petra Gabriela, Franka Sinatre, Stinga, Mumford’n’sons, The Beatles ter slovenskih Benča, Slavka Ivančiča idr. ustvarjajo in pišejo tudi avtorske skladbe ter aranžmaje, dejavni pa so še v številnih drugih avtorskih zasedbah. Jedro Josip Brass sestavljajo vokalist Uroš Buh (ReLight, Same babe, Natriletno kolobarjenje s praho, Zaklonišče prepeva), bobnar Rok Kovačič (Aikula, Putrovke), kitarist Matjaž Ugovšek (Same babe, Slon in sadež) ter pianist Rok Šinkovec (Brencl banda, Slon in sadež), ki so k sodelovanju privabili še izvrstno pihalno sekcijo pod vodstvom trobentača Sebastjana Jermola (Big band Grosuplje), s pozavnistom Brankom Mrakom (Pihalni orkester Vogrsko, Pihalni orkester Žiri, The Zombies) in saksofonistom Nacetom Kogejem (Aikula, Pihalna godba Idrija). Basist zasedbe Josip Brass je Ljubljančan Daniel Homšak (Blue train Quintet, Easy walkers, Jezdeci prostranih dimenzij). (Foto: Arhiv izvajalca)
Kristina Oberžan in Matevž Šalehar - Hamo. Kristina Oberžan je v Sloveniji najbolj prepoznavna kot vrhunska jazz pevka, čeprav njeno znanje, glasbena širina ter pevske sposobnosti dokazujejo mnogo več. Kristina je magistrirala iz jazz petja na Univerzi za jazz v Grazu ter bila v času študija deležna številnih mednarodnih nagrad in štipendij na pevskem področju. Leta 2007 je pri ZKP RTV izdala svoj prvi CD posvečen slovenski popevki z naslovom “Kakor lep roman”, ter prejela nagrado na Slovenski popevki za najboljšo izvajalko. Kristina redno sodeluje z vrhunskimi glasbeniki v Sloveniji in tujini. Poleg pevske kariere se posveča tudi poučevanju petja in je bila med leti 2008 in 2011 prof. jazz petja na Konzervatoriju za glasbo v Ljubljani ter Zavodu Sv. Stanislava v Ljubljani. Leta 2010 si je v ZDA pridobila posebno licenco za poučevanje pevske tehnike “Speech Level Singing”. Od leta 2012 se posveča petju na turisticnih ladjah po celem svetu. Trenutno živi v Veliki Britaniji, kjer nadaljuje s pevsko kariero ter poučuje petje. Matevž Šalehar – Hamo pevec, kitarist in vodja in skupine Hamo & Tribute 2 Love je na glasbenem prizorišču aktiven od sredine devetdesetih. Začne se, ko z bratom ustanovita skupino Babewatch, v kateri se kot avtor podpiše pod dva albuma in več sto koncertov. L. 2005 ustanovi blues-rock posadko Hamo & Tribute. 2010 v sodelovanju z Galom Gjurinom nastopita na festivalu Ema in skladba Črni konji čez nebo, postane najbolj predvajana skladba leta 2011. 2012 z avtorsko skladbo Ti prihajaš doseže odmevno zmago, po izboru strokovne žirije, na petdeseti Slovenski popevki. Leto kasneje skupina H&T2L izda prvenec Dve, Hamo pa ob tem piše in posoja glas, še za druga glasbena imena (Alma Merklin, Marko Zaletelj, Da John, Slovenski Klas, Escape String Quartet, Ditka, Gušti, BFM, Terkaj, Jernej Zoran, Vlado Kreslin …) L. 2014 ga povabijo v, ponovno združene, Mlade Leve, kjer zamenja Janeza Bončino. Marca 2015, v omejeni vinilni različici, izide drugi album H&T2L »Pol«, decembra pa njegovo nadaljevanje Pol S. (Foto: Arhiv izvajalca)
Skupina Orlek ima svoj domicil v Zagorju ob Savi. Njihova glasba je izvirna mešanica rock’n'rolla, nekakšen »folk punk polka rock«. Pestra instrumentalna zasedba, ki poleg tradicionalne rockovske postave obsega še pihalno sekcijo in harmoniko, pa jih uvršča v etno folk glasbo. Posebnost skupine Orlek so besedila, ki so socialno-humorno obarvana, s številnimi izrazi značilnimi za trpko rudarsko življenje in delo. So zelo komunikativni in hitro vzpostavijo kontakt ter navdušijo občinstvo iz različnih kulturnih okolij. Zaradi samosvojega zvoka in besedil je skupina vzbudila zanimanje tako strokovne kritike kot široke javnosti. Album Adijo knapi je bil večkrat nagrajen, in sicer: Zlata ptica – nagrada Liberalne akademije Slovenije, Maršev gojzar za band leta – nagrada študentskega radia Maribor (MARŠ) ter občinsko priznanje. Prav tako sta bila albuma Adijo knapi in Melodije smoga in premoga nominirana za Zlatega petelina (slovenska različica Grammyja). Album Salamurca in skladba Na Kum pa sta Zlatega petelina tudi prejela. Na albumu TETovirani 3, je tudi instrumentalna skladba Perkmandeljc, za katero je Dušan Kastelic izdelal vrhunski videospot v 3D animaciji. Ob svoji 25. letnici pa so prejeli najvišje priznanje za kulturo v občini Zagorje, Plaketo dr. Slavka Gruma. Odmevnemu albumu Orlek Express z uspešnico Mala Zagorjanka in dvema izjemnima instrumentaloma Orlek Ekpress in Full House, je sledil daljši premor s številnimi nastopi v domovini in po svetu. V začetku leta 2009 je skupina ob 20. obletnici delovanja izdala nov album Anduht, narejen v preverjenem duhu poskočnih in umirjenih pesmi z angažiranimi in humornimi besedili. Tudi na nov album so uvrstili priredbo, grenko-sladke skladbe Srečen zasedbe Bombe. Ob tej priložnosti je tudi izšla njihova biografija ter dokumentarni film, ki povzemata dve desetletji razgibane kariere. Leta 2012 je izšel album z naslovom REPETE, na katerem je 13 skladb. 12 starih prearanžiranih povsem na novo, v akustično preobleko. Nova pa je živahna skladba Življenje gre naprej. Ob 25. letnici je pri založbi Klopotec izšel nov CD z naslovom Orlek unterzug – live. Na albumu so pesmi iz celotnega delovanja skupine. Posebnost je ta, da je to koncertni album in da je akustičen. (Foto: Arhiv izvajalca)
Clemens je pevec, igralec, avtor glasbe in besedil. V debitanskem letu je uspešno stopil na slovensko glasbeno sceno. Po prvem singlu “Pozab na bonton”, ki so ga radijske postaje lepo sprejele, se je lani kot najmlajši izvajalec uvrstil na izbor EMA 2015 z avtorsko pesmijo “Mava to”. Še pred poletjem je presenetil z navdihujočo balado “Vse bo kul.” Nova stopnička v glasbeni karieri je bila otvoritev slovenskega paviljona na prestižnem festivalu EXPO v Milanu, kjer je nastopil pred publiko s celega sveta. Svoj zadnji singel “A si sploh tista?” je Clemens v živo predstavil pred polno Halo Tivoli, kjer je nastopil na koncertu Jana Plestenjaka. Vsestranskega umetnika lahko te dni vidimo ob Magnificu v televizijskem oglasu priljubljene avtomobilske blagovne znamke. (Foto: Arhiv izvajalca)
E.V.A. - Slovenska skupina Electric Venom Agency združuje vse tisto, kar si zahtevnejši plesno razpoloženi poslušalci želijo. Odlične glasbenike, zanimive skladbe polne vabljivih ritmov in seveda nepogrešljiv prijeten glas in stas pevke Eve Moškon. Korenine te zanimive skupine je potrebno iskati v sodelovanju Eve Moškon s kitaristoma Andrejem Pekarovičem in Luko Veharjem (takrat Črnobelo) v odlični skladbi Ljubim se. Skupina je nato organsko rasla, bogatili pa so se tudi aranžmaji pesmi, ki so zagledali luč sveta na albumu z naslovom Pridi greva. Zasedbo tvorijo Eva Moškon (vokal), Andrej Pekarovič (kitara), Mitja Kavčič (klaviature), Gregor Cvetko (bas kitara) in Žiga Kožar (bobni). (Foto: Arhiv izvajalca)
Alex Volasko je 23-letnik rojen v Ljubljani. Z glasbo se je začel ukvarjati v osnovni šoli, kjer je obiskoval ure klavirja. Kasneje se je naučil igrati še kitaro in ukulele. Izdal je en avtorski album, drugi pa je v pripravi. Je eden najbolj prezentnih mladih avtorjev, saj piše tudi za druge glasbene izvajalce, sedaj pa se posveča predvsem študiju avdio produkcije na Inštitutu in akademiji za multimedije. Sodeloval je že na več festivalih, med njimi tudi na MMS 2013 (kjer je kot prvi prejel nagrado Danila Kocjančiča) in na Slovenski Popevki 2014 (leto prej kot spremljevalni vokal). Kot spremljevalni vokal je sodeloval tudi na EMI 2011 in kot pevec hišnega banda Moja Slovenija ter na festivalu Poletna Noč 2013 in 2014. V letošnjem letu izdaja svoj drugi studijski album ter se pripravlja predvsem na nastope v živo s svojim bendom, s katerim ga bo tudi predstavljal po Sloveniji. Njegov najnovejši single nosi naslov TATU. (Foto: Žiga Culiberg)
DMP - Društvo mrtvih pesnikov - Kdo note mi daje, kdo strune zamaje, kdo dušo vzame, ljubezen vname? Društvo mrtvih pesnikov je skupina, ki je že davno prerasla svoje novomeške korenine in se v dobrih četrt stoletja delovanja trdno zasidrala med najvidnejšimi slovenskimi ustvarjalci popularne glasbe s svojim prepoznavnim glasbenim slogom. Po šestih studijskih ploščah od Iskanja prek Opusa II, Neki rabm, 20:00, Vojne in miru do Kroga so DMP v lanskem letu izdali dvojni album svojih največjih uspešnic 25. In če je singel Pleši z mano lansko pomlad napovedal nov ustvarjalni cikel pop-rock zasedbe z domicilom v okljuku reke Krke pod Gorjanci, se Alan Vitezič – vokal in kitara, Peter Dekleva – kitara, Boštjan Artiček – klaviature, Tomaž Koncilija – bas in Marko Zajc – bobni v produkcijskem tandemu z Žaretom Pakom po več kot dvajsetih letih, potem ko so v zgodnjih devetdesetih kot mladeniči prinesli svež veter na tedanjo Pop delavnico s skladbama Ko te ni in Ko prižgeš nov dan, še kako živi vračajo na festivalski parket z Baletom. (Foto: Arhiv izvajalca)