Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Zvesti poslušalci Radia Koper bodo lahko spremljali javno radijsko oddajo Glasba po željah že ta petek, 17. maja 2019, ob 18. uri v dvorani KS Sveti Anton pri Kopru. Na dogodku, ki bo prežet z glasbo, bodo predstavili svežo izdajo pesmarice z notnimi zapisi skladb najbolj znanega primorskega ansambla Ottavia Brajka, ki letos praznuje 50 let aktivnega glasbenega ustvarjanja.

NAJBOLJ POSLUŠANI RADIO NA PRIMORSKEM

Radio Koper je bil v letu 2018, pa tudi v prvih štirih mesecih letošnjega leta, po podatkih Radiometrije na 1. mestu po dnevnem dosegu na Primorskem.

Že naslednji dan, v soboto, 18. maja 2019, bo Radio Koper s svojo terensko ekipo med 8. in 17. uro pripravljal in oddajal program v okviru Pristaniškega dne Luke Koper. Ponovno bodo skrbeli za pestro dogajanje na prizorišču, letos pa načrtujejo še prav posebno akcijo z naslovom Plastika? Hvala, ne!, v okviru katere bodo lokalne gostince povabili, naj plastične slamice nadomestij

o z biorazgradljivimi. Na Pristaniškem dnevu se jim bodo pridružili tudi kolegi s TV Koper / Capodistria s svojim režijskim TV-kamionom in ob sodelovanju študentov iz Fakultete za elektrotehniko predstavili delo za kamero, v režiji in montaži.

V petek, 24. maja 2019, bodo v avli Osrednje knjižnice Srečka Vilharja v Kopru odprli razstavo arhivskega gradiva, slik in eksponatov, povezanih z obletnico Radia Koper in Radia Capodistria, ki bo na ogled mesec dni. Na odprtju bodo nastopili harmonikarji Glasbene šole Ilirska Bistrica.

Čez teden dni, v soboto, 25. maja 2019, pa bo prvi vrhunec praznovanja 70-letnice delovanja Radia Koper in Radia Capodistria. Na dvorišču Regionalnega RTV-centra Koper / Capodistria bodo organizirali Dan odprtih vrat, kjer si bodo obiskovalci med 8. in 14. uro lahko ogledali radijske in televizijske studie, dobili informacije, kako nastajata radijski in televizijski program, se družili z ustvarjalci in prisluhnili glasbenim poslasticam; koncertu Big banda RTV Slovenija z Aniko Horvat in nastopu ansambla Veseli svatje.

V radijskem programu za italijansko narodno skupnost, na Radiu Capodistria, pripravljajo poseben koncert. V sklopu Primorskega poletnega festivala bodo 1. junija 2019, ob 20. uri v koprskem gledališču gostili italijanskega kantavtorja Vinicia Capossele. Koncert bodo predvajali v neposrednem radijskem in video prenosu (na spletni in na FB strani Radia Capodistria). Dogodek organizirajo v sodelovanju z radiotelevizijsko italofonsko skupnostjo in z Italijansko skupnostjo Koper.

V okviru sodelovanja s Primorskim poletnim festivalom bo tudi Radio Koper izpeljal poseben projekt. V začetku poletja, 7. julija 2019, načrtujejo 1. revijo primorske popularne glasbe kot poklon in hkrati spodbudo razvejani primorski zabavnoglasbeni ustvarjalnosti. Na reviji bodo nastopili priznani primorski izvajalci, ki jih bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko Patrika Grebla.

Goriški muzej v sodelovanju s Kud Morgan iz Nove Gorice enajsto leto zapored julija prireja glasbena predavanja Vinilvečeri na Gradu Kromberk, kjer ljubitelji glasbe in lastniki vinilov vrtijo glasbo (izključno z vinilnih plošč) in izvedejo predavanje na poljubno glasbeno temo. Glasbena srečanja načrtujejo vse torke v juliju z začetkom ob 21. uri. V jubilejnem letu pri tem projektu sodeluje tudi Radio Koper, kjer bodo skupaj z organizatorji sooblikovali vseh pet večerov in jih predvajali v živo v radijskem programu.

Dogodke, koncerte in dogodke na terenu pa regionalni radio in radio za italijansko narodnostno skupnost načrtujeta tudi v jeseni, informacije bodo na voljo na spletni strani Radia Koper in Radia Capodistria.