Gostitelji izbora EMA 2015, ki bo v soboto, 28. februarja 2015, ob 20. uri,  bodo Darja Švajger, Maja Keuc, Tinkara Kovač in Nejc Šmit. Foto:
Gostitelji izbora EMA 2015, ki bo v soboto, 28. februarja 2015, ob 20. uri, bodo Darja Švajger, Maja Keuc, Tinkara Kovač in Nejc Šmit. Foto:
Darja Švajger je edina pevka, ki je Slovenijo na Evroviziji zastopala dvakrat.
Darja Švajger je edina pevka, ki je Slovenijo na Evroviziji zastopala dvakrat. Foto: Iztok Dimic
Maja Keuc, naša predstavnica na Pesmi Evrovizije leta 2011, nam je v finalu s skladbo No One pripela 13. mesto.
Maja Keuc, naša predstavnica na Pesmi Evrovizije leta 2011, nam je v finalu s skladbo No One pripela 13. mesto.
Gostiteljica Eme 2015 bo tudi naša lanskoletna predstavnica na Pesmi Evrovizije Tinkara Kovač.
Gostiteljica Eme 2015 bo tudi naša lanskoletna predstavnica na Pesmi Evrovizije Tinkara Kovač. Foto: Jani Ugrin
Med tremi damami bo krmaril Nejc Šmit, improvizator, stand-up komik, glasbenik in študent psihologije.
Med tremi damami bo krmaril Nejc Šmit, improvizator, stand-up komik, glasbenik in študent psihologije. Foto: Jani Ugrin

Gostitelji izbora EMA 2015, ki bo v soboto, 28. februarja 2015, ob 20. uribodo Darja Švajger, Maja Keuc, Tinkara Kovač in Nejc Šmit.

Darja Švajger je edina pevka, ki je Slovenijo na Evroviziji zastopala dvakrat. Na oder Eme je stopila petkrat, z dvema zmagama (1995 – Prisluhni mi, 1999 – Še tisoč let) in dvema drugima mestoma (1993 – Naj vidimo ljudi, 1997 – Vsakdanji čudeži) pa velja za najuspešnejšo udeleženko tega festivala. Bila je tudi sodnica v oddaji Misija Evrovizija, kjer smo leta 2012 izbirali predstavnika za Pesem Evrovizije.

»Počaščena sem, da bom ena izmed gostiteljic izbora EMA 2015. Veselim se, da bom zagotovo zanimiv glasbeni večer preživela v dobri družbi dveh imenitnih pevskih kolegic, Tinkare Kovač in Maje Keuc. Z nami pa bo tudi mlad talentiran Nejc Šmit. Želim si, da komurkoli, ki nas bo zastopal, zaželimo srečo in se ne prerekamo, kaj bi bilo, če … Hvaležna sem, da sem čarobnost velikega evrovizijskega odra doživela dvakrat. To so čudoviti spomini na nepozabne trenutke in ljudi, s katerimi sem to delila. Srečno vsem nastopajočim!«

Maja Keuc, naša predstavnica na Pesmi Evrovizije leta 2011, nam je v finalu s skladbo No One pripela 13. mesto. Leta 2011 je sodelovala v oddaji Misija Evrovizija s Klemnom Slakonjo in skrbela za odlične glasbene nastope.

»Moja prva Ema mi bo zavedno ostala v živem spominu. Toliko priprav, vzhičenosti, treme in veselja še nisem doživela. No, potem na Evroviziji je bilo to še dvakrat hujše. Sem pa vesela, da sem letos v malce drugačni vlogi, ko ne bo toliko pritiska kot pri tekmovalcih. Rada se spomnim na te trenutke in iskreno privoščim tistemu, ki bo zmagal, da dobi to čudovito izkušnjo in upam, da po njej še kaj več.«

Gostiteljica Eme 2015 bo tudi naša lanskoletna predstavnica na Pesmi Evrovizije Tinkara Kovač. Na Emi Tinkara beleži štiri tekmovalne nastope: 1997 – Veter z juga (10. mesto), 1999 – Zakaj (2. mesto), 2001 – Sonce v očeh (5. mesto). Lani je zmagala s skladbo Spet/Round and round in se uvrstila v evrovizijski finale.

»Lanski nastop na Emi še močno odzvanja v mojih ušesih in srcu. Najprej je bilo največje vprašanje, če bi kupila družinsko karto za počitnice v New Yorku, potem pa smeh, da raje še malo počakamo, če slučajno zmagam. In karte ni bilo, počitnic tudi ne - je pa za mano prekrasno leto polno koncertov in stikov z občinstvom in oboževalci, govorijo mi o Tinkaramaniji, glasbene šole so polne flavtistk ... Jaz pa čakam na snemanje italijanskega albuma in koncert v maju v Milanu. Mi zdaj verjamete, da bom na letošnji Emi težko zadrževala solzice v očeh?«

Med tremi damami bo krmaril Nejc Šmit, improvizator, stand-up komik, glasbenik in študent psihologije. Nejca smo spoznali že v zadnji sezoni oddaje NPU, ko je v rubriki Scena skrbel za zanimiv tedenski pregled družabnih dogodkov.

»Vsako leto mi EMA predstavlja družabni dogodek, ko se s prijatelji usedemo na kavč in navijamo ter komentiramo. Zmagovalna pesem običajno zaznamuje leto do naslednje Eme, vsaj na radijskih postajah. Letos pa bom prav v središču tega tekmovalnega adrenalina. Komaj čakam, še posebej zato, ker bom v družbi treh prelestnih dam. «

»Vse o Emi« že teden dni pred Emo
V nedeljo, 22. februarja ob 17.20 boste na 1. programu TV Slovenija lahko spremljali oddajo Vse o Emi. Voditelj Nejc Šmit se bo spomnil mnogih arhivskih posnetkov iz naše TV dokumentacije. Od prvih slovenskih pesmi, ki sta še za Jugoslavijo zazveneli na evrovizijskem odru (Neke davne zvezde leta 1961 in Ne pali svetla u sumrak leta 1962), pa vse do Tinkare Kovač, ki nas je zastopala lani. Kdo je največkrat pel na Emi, kdo jo je največkrat vodil, kdo je bil najbolj uspešen, kakšen je najbolj znan slovenskih evrovizijski plesni korak, kdo se je na Emi slekel, kdo pokazal dolge noge …

Osem izvajalcev se bo potegovalo za udeležbo na Pesmi Evrovizije 2015

Strokovna komisija je izmed 145 prijavljenih na javni razpis in s povabilom avtorjem/izvajalcem izbrala osem izvajalcev (zapisani v abecednem vrstnem redu imen):

IZVAJALEC
NASLOVGLASBABESEDILOARANŽMA
ALYA & NENO BELANMISUNDERSTANDINGSNeno Belan, Zvonimir ZrlićTonči PajkinNeno Belan, Zvonimir Zrlić, Žare Pak
CLEMENSMAVA TOKlemen MramorTina MucMiha Gorše
I.C.E.VSE MOGOČEJalen Štremfelj, Renata Mohorič, Matej Sušnik, Blaž Sotošek, Tine JanžekRenata MohoričJalen Štremfelj, Renata Mohorič, Matej Sušnik, Blaž Sotošek, Tine Janžek
JANA ŠUŠTERŠIČGLAS SRCAAleš KlinarTina MucMiha Gorše
MARAAYAHERE FOR YOURaay, Marjetka VovkCharlie Mason, RaayRaay, Art Hunter, Tomass Snare
MARTINA MAJERLEALIVEAndrej BabićAndrej BabićBranko Berković
RUDI BUČAR EN FIGONIŠALTINKARudi BučarRudi BučarRudi Bučar, Gaber Radojevič
TIM KORESONCE TOO MANY TIMESDejan RadičevičTim KoresDejan Radičevič, Tim Kores

Izbor predstavnika RTV Slovenija na Pesmi Evrovizije 2015 bo v soboto, 28. februarja 2015, ob 20. uri v studiu 1 Televizije Slovenija. Neposredni prenos boste lahko spremljali na 1. programu TV Slovenija, na spletni strani www.rtvslo.si pa boste lahko prvič vzporedno spremljali tudi živi prenos iz green rooma.

Dogajanje, povezano z izborom EMA 2015, lahko spremljate tudi na spletni strani www.rtvslo.si/ema in na družabnih omrežjih Facebook, Twitter in Instagram (profil emaevrovizija).

Koncert največjih uspešnic Pesmi Evrovizije
V Londonu bo 31. marca koncert ob 60. obletnici tekmovanja za Pesem Evrovizije. Gostitelja večera bosta britanski komik in komentator Pesmi Evrovizije Graham Norton in Švedinja Petra Mede, voditeljica Pesmi Evrovizije 2013 v Malmöju. Na prizorišču Eventim Apollo bosta gostila glasbenike, ki so se zapisali v zgodovino tekmovanja za Pesem Evrovizije.

Nastopili bodo: Loreen, Dima Bilan, Dana International, The Olsen Brothers, Emmelie de Forest, Lordi, Nicole, Conchita Wurst, Johnny Logan in drugi.

Pri projektu sodeluje tudi RTV Slovenija. Koncert bo na BBC-ju predvajan nekaj dni po velikem spektaklu v Londonu, na Televiziji Slovenija pa si ga boste lahko ogledali v prihodnjih mesecih.

Zveza evropskih radiotelevizija EBU pa je ob 60. obletnici Pesmi Evrovizije pripravila tudi posebno spletno stran s podatki in zanimivostmi vseh evrovizijskih tekmovanj od leta 1956 do 2014.