Na Radiu Slovenija bomo še naprej upravičevali svojo vlogo v javnem prostoru in skrbeli za visoko raven slovenskega govorjenega jezika. Številne nove projekte in podkaste načrtujemo tudi na MMC.

Prvi program

Na Prvem programu Radia Slovenija bomo v letu 2024 v največji meri posredovali informativne in družbeno aktualne vsebine. Posebno pozornost bomo namenili obema najbolj poslušanima oddajama – Drugi jutranji kroniki ter Dogodkom in odmevom. S posebnimi oddajami in vsebinami, povezanimi z dogajanjem v Evropi, ki jih bodo pripravljali domači in tuji dopisniki, bomo spremljali volitve v Evropski parlament, ob koncu predvolilne kampanje načrtujemo skupno sklepno soočenje na TV Slovenija, Radiu Slovenija in na rtvslo.si. V jutranjem programu bomo v letu 2024 okrepili vsebine in ohranili dosedanje rubrike in oddaje, prav tako bomo ohranili frekvenco otroških, mladinskih in izobraževalnih oddaj, prav tako projekte za srednješolce. Na Prvem bomo še vedno zagotavljali širok nabor najrazličnejših glasbenih zvrsti. Za otroško in mladinsko glasbo bomo pripravili projekt Zapojmo z našimi dedi, ki širi zavedanje o ljudski pesmi Furlanije - Julijske krajine.

Prvi program Radia Slovenija na terenu. Foto: Radio Prvi
Prvi program Radia Slovenija na terenu. Foto: Radio Prvi

Val 202

Leto 2024 bo na Valu 202 športno obarvano. Poleg evropskega prvenstva v nogometu ga bodo zaznamovale predvsem olimpijske igre. Osrednji programski studio želimo zato v času trajanja iger preselili v Pariz ob Slovensko hišo, s čimer bi poslušalcem ponudili celostno izkušnjo spremljanja spektakla, ki presega zgolj tekmovalni vidik. S tem bi poslušalcem posredovali radijsko vsebino, kot je še do zdaj nikoli nismo.

Ohranili bomo svoje redne prepoznavne oddaje in podkaste, ki jim bomo namenili več pozornosti, to so Žoga je okrogla, Tour 202, Vroči mikrofon, Nedeljski gost, Frekvenca X, Izštekani, Jutranji koncert, Jezikanje, Globalna vas, Mihilizem in Šala za starše, namesto oddaje Odbita do bita pa na spored prihaja novost, tedenska oddaja z uporabniškimi nasveti s področja tehnologije z naslovom Tehnična podpora.

Na Valu 202 se bomo še naprej trudili ohraniti mesto med tremi najbolj poslušanimi radijskimi programi v Sloveniji in s specializiranimi podkasti (Šala za starše, Mihilizem) nagovarjali nova občinstva tudi v digitalnem okolju. Hkrati bomo z dogodki pred občinstvom vzdrževali skupnost s poslušalci ter ozaveščali in izobraževali javnost na področju prometa in mobilnosti. S tematskimi oddajami bomo posebno pozornost namenili tudi vsebinam s področja trajnostnega razvoja in umetne inteligence.

Podkast o starševstvu Šala za starše. Foto: Val 202
Podkast o starševstvu Šala za starše. Foto: Val 202

Program Ars

Tretji program Radia Slovenija – program Ars bo tudi leta 2024 v eter posredoval kulturne, umetniške, humanistične in znanstvene vsebine ter predstavljal dosežke domačih in tujih ustvarjalcev in znanstvenikov. Še naprej bomo poslušalcem ponujali umirjen, a tudi kritičen pogled na svet in umetniško ustvarjanje.

Na Programu Ars bomo še naprej sodelovali z radijskima hišama v Trstu (RAI) in Celovcu (ÖRF), kjer delujeta slovenska programa, s sodelovanjem z EBU bomo skrbeli za promocijo in prepoznavnost slovenske ustvarjalnosti v Evropi in svetu. Sodelovali bomo pri EBU Evropskem klasičnem nokturnu in pri EBU-izmenjavi, iz ponudbe EBU bomo v programu ponudili približno 400 koncertnih posnetkov. Realizirali bomo tudi projekte EBU Cvetna nedelja (Slovenske postne pesmi z zborom Dekor), EBU Božični dan, glasbenik za Euroradio Jazz Orchestra 2024, zasedba za Euroradio Jazz Competition 2024. Z Uredništvom igranega programa bomo sodelovali pri nastajanju 300 literarnih oddaj različnih formatov. V uredništvu načrtujemo produkcijo 13 novih radijskih iger različnih žanrov, dolžin in zvrsti. V letu 2024 si bomo prizadevali premierno uprizarjati igre v prostorih, kot so muzeji, galerije in manjše dvorane zunaj Ljubljane.

Na programu Ars boste še naprej lahko slišali številne literarne oddaje o sodobnem in klasičnem domačem in tujem ustvarjanju, oddaje o znanosti, številne premiere in ponovitve radijskih iger, vsakodnevni jutranji program Glasbena jutranjica, načrtujemo prenos in snemanja 210 koncertov in koncertih ciklov iz Slovenije. Prav tako bodo na sporedu številne strokovne glasbene oddaje, oddaje o religijah in verstvih ter informativne oddaje o kulturi in umetnosti.

Napovedovalec Igor Velše na Programu Ars. Foto: Program Ars
Napovedovalec Igor Velše na Programu Ars. Foto: Program Ars

Radio Koper

V letu 2024 bo Radio Koper obeležil 75 let oddajanja. Del vsebin bo zato namenjen obletnici, ki jo bomo zaznamovali s številnimi programskimi vsebinami skozi vse leto. V večernem programu bomo tako pripravili niz pogovornih oddaj Midva, v katerih bomo gostili dvojice, na primer dobre sodelavce, prijatelje, poslovne ali projektne partnerje, morda celo zelo očitne nasprotnike. Niz bomo končali z javno oddajo v maju, mesecu praznovanja obletnice radia. V glasbenem uredništvu bomo kot novost pri prenosu koncertov iz studia Hendrix vključili mlade glasbene skupine, ki si šele utirajo pot na glasbeni sceni. V dnevnem programu pa bomo ob pomoči evropskih sredstev pred poletjem pripravili niz oddaj Za in proti, debatne dvoboje med ekipami mladih o aktualnih družbenih temah.

Pri prenosu koncertov iz studia Hendrix bodo vključili mlade glasbene skupine, ki si šele utirajo pot na glasbeni sceni. Foto: Radio Koper
Pri prenosu koncertov iz studia Hendrix bodo vključili mlade glasbene skupine, ki si šele utirajo pot na glasbeni sceni. Foto: Radio Koper

Radio Capodistria

RTV program za avtohtono italijansko narodno skupnost želi tudi v letu 2024 ostati eden od najmočnejših integrativnih dejavnikov narodne skupnosti v Sloveniji na medijskem področju. Še naprej si bomo prizadevali imeti ključno vlogo pri promociji in zaščiti jezika, kulture ter zgodovinske in arhitekturne dediščine.

Ob rednem programu bomo posebno pozornost namenili 75. obletnici radia, ki jo bo Radio Koper-Capodistria praznoval 25. maja. Ob tem pa bomo v ospredje postavili tudi Tržaško Barkovljanko, gre za oddajo v živo iz Trsta o najbolj množični regati na svetu, Festival manjšine, Festival italijanske popevke Sanremo in festival beneškega narečja. Nadaljevali bomo s svojimi prepoznavnimi oddajami Glocal, Il vaso di Pandora oz. Pandorina skrinja, Calle degli orti grandi oz. Ulica velikih vrtov, PO4 oz. Popoldne ob štirih in Commento in studio oz. Komentar v studiu.

Radio Maribor

Na Radiu Maribor bomo v letu 2024 bodo še okrepil svoj položaj na regijskem radijskem trgu. Oddajo informativnega programa Maribor, imamo problem bomo nadgradili z novo osrednjo tematiko – vandalizmom, izvedli bomo soočenja kandidatov za evropske volitve njihove regije in lokalno obarvano akcijo Naj poštar Štajerske, nadaljevali s podkastom Zorni kot in projektom Jutra ob kavi so še lepša ob kitari, ob praznovanju rojstnega dne pa pripravljamo poseben koncert. Izvedli bomo tudi akcije Obraz sosednje ulice leta, Naj inovator Štajerske, Podjetna pozitiva, Aktivni z Radiem Maribor, še naprej bomo sodelovali pri projektih s ključnimi regionalnimi ustanovami s področja gospodarstva, kulture, športa in sociale.

Maribor, imamo problem bomo nadgradili z novo osrednjo tematiko – vandalizmom. Foto: Radio Maribor
Maribor, imamo problem bomo nadgradili z novo osrednjo tematiko – vandalizmom. Foto: Radio Maribor

Pomurski madžarski radio

Na Pomurskem madžarskem radiu v letu 2024 načrtujemo številne spremembe. Najodmevnejša bo nedvomno nova zvočna podoba, ki jo pripravljamo z namenom posodobitve in nagovarjanja mlajših generacij k poslušanju radia. Zaživela bo 1. februarja. Hkrati bo prišlo tudi do manjših sprememb v programski shemi, saj bomo nekatere obstoječe oddaje prestrukturirali oz. uvedli nove. O spremembah bomo javnost obveščali sproti.

Radio Si

Na Radiu Si bomo tudi v letošnjem letu poudarek dali vsebinam, ki promovirajo slovensko družbeno in kulturno identiteto. Ustvarjali bomo programske vsebine, ki Radio Si utrjujejo med najbolj priljubljenimi radijskimi postajami v Sloveniji. Program bodo še naprej bogatile najodmevnejše oddaje v angleškem jeziku: Land of Dreams, Study abroad, Do you feel Slovenia, Global Vibes, My life-my music, Highlights of 23 / 120 the week ter Back to school, s katerimi bomo ohranili visoko poslušanost in kakovostno strukturo poslušalstva.

MMC

V Multimedijskem centru RTV Slovenija bomo v letošnjem letu med drugim okrepili število projektov dolgega branja MMCpodrobno in podkastov, kot nov prihaja podkast o izbranih dogodkih iz zgodovine, predvsem športa, na področju kulture pa bomo pripravili poseben podportal ob 250. obletnici NUK-a.

Že v januarju bo zaživel projekt Sarajevo 1984, v katerem bomo ob 40. obletnici olimpijskih iger predstavili različne vidike iger. Osrednji projekti leta bodo spomladi evropske volitve, poleti evropsko prvenstvo v nogometu in olimpijske igre ter jeseni ameriške predsedniške volitve.

Pripravili bomo tudi projekt prispevkov na temo kmetijstva, s poudarkom na mladih kmetih, in projekt o trajnostni pridelavi hrane, na področju lahkotnejših tem pa pregled slovenskih rekorderjev na različnih področjih.

Na področju novih storitev in aplikacij načrtujemo izboljšave uporabniške izkušnje osrednjega portala RTVSLO.si, izboljšave platforme RTV 365, predvsem aplikacije za pametne TV-sprejemnike, izboljšave iskalnika po vsebinah, uvedbo sistema za priporočanje vsebin ter prenovo portala mojRTV - enotne točke uporabnikov RTVSLO.si za upravljanje nastavitev in vsebin.