»V plamenih umira narod. Njegova volja do življenja. Ranjen je, nemočen. V pepel so se sesule želje, zoglenela je kultura biti, solidarnosti. Prihodnost bo sajasta. Ima še smisel vztrajati?«

Iz romana Črni obroč

13. julija bo minilo sto let od požiga tržaškega Narodnega doma, mogočnega simbola slovenstva v Trstu. Ob stoletnici dogodka, ki je globoko zaznamoval življenje ne le tržaških, ampak vseh Slovencev, se bo Narodni dom vrnil v roke slovenskih organizacij. Sporazum o predaji tržaškega simbola slovenstva bosta podpisala predsednika obeh držav – Borut Pahor in Sergio Mattarella. Dogajanje v Trstu na dan obletnice usodnega požiga bomo na RTV Slovenija skrbno spremljali, dneve do njega pa odštevamo z izborom pestrih vsebin.

Vabimo k poslušanju zvočne knjige Črni obroč

V petek, 3. julija 2020, bo pri založbi ZKP RTV izšla zvočna knjiga Črni obroč tržaškega pesnika in pisatelja Marija Čuka. Črni obroč je prvi roman o požigu tržaškega Narodnega doma, ki je zagorel 13. julija 1920.

Zvočna knjiga - Marij Čuk: ČRNI OBROČ

Režiser: Alen Jelen
Bralka: Patrizia Jurinčič Finžgar
Tonski mojster: Urban Gruden
Mastering: Miro Prljača
Produkcija: Radio Slovenija

Verige fašističnega nasilja so začele stiskati Slovence ne le v Trstu in okolici, temveč ves narod, druge Slovane in neitalijane sploh. Tudi zaljubljenca Floro Schwarzkopf in Otta von Helmuta z Dunaja. V obmorsko mesto sta prišla, da se mimo nekaterih Ottovih obveznostih tudi razvedrita in preživita prijetne dneve. Vendar kmalu začutita, da je vzdušje v mestu naelektreno, sovražno, nato doživita vrhunec fašističnega nasilja ob požigu Narodnega doma, kjer sta bila nastanjena. Domov se bosta vrnila globoko pretresena in spremenjena.

»Marij Čuk uporabi preverjeni pripovedovalski prijem prepletanja osebnih zgodb fiktivnih protagonistov z zgodovinskimi dejstvi – brez pretencioznosti širokega epskega zamaha. V spretno napisanem realističnem orisu in s pozornostjo za detajle postavi pred bralca košček tragične zgodovine, ki se zrcali v posamezniku in njegovem doživljanju, pa tudi ozračje in način življenja Tržačanov, predvsem slovenskih, na začetku prejšnjega stoletja.«

Tadeja Krečič Scholten, novinarka Radia Slovenija v oceni romana Črni obroč

Skozi zvočno knjigo Črni obroč in v čas, ko je zagorel Narodni dom, vas bo v režiji Alena Jelena popeljala Patrizia Jurinčič Finžgar, tržaška igralka, ki je že med študijem sodelovala s Slovenskim stalnim gledališčem v Trstu, od leta 2016 pa je članica ansambla SNG Nova Gorica. Istega leta je prejel tudi Borštnikovo nagrado za mlado igralko.

»Marij Čuk v romanu Črni obroč govori o rani, ki se po sto letih še vedno ni zacelila. A zdi se, da to počne z zaupanjem v prihodnost: njegov jezik je zdaj boleče konkreten, zdaj skrajno poetičen. Ne skriva bolečine, a tudi išče izhod iz nje prek lepote. Branje je bilo zame užitek in priložnost, da se spomin vrne k dogodkom, za katere si vsi želimo, da se nikdar več ne bi ponovili.«

Patrizia Jurinčič Finžgar

Zvočna knjiga Črni obroč bo pri ZKP RTV izšla v petek, 3. 7. 2020. Spletni nakup bo mogoč na povezavi: https://cutt.ly/obroc

Poslušalci pa bodo lahko roman v interpretaciji Patrizie Jurinčič Finžgar spremljali tudi na valovih tretjega programa RA SLO – ARS. Prvi del romana bo predvajan na dan izida zvočne knjige, in nato vsak dan med 3. in 13. julijem ob 19.00 uri.

Sto let pozneje – program RTV SLO ob okrogli obletnici požiga

V letu stote obletnice usodnega požiga Narodnega doma smo na RTV Slovenija pripravili obsežen izbor informativnih, kulturnih in literarnih vsebin.

Na predvečer obletnice, v nedeljo, 12. julija letos, bo ob 21.40 na sporedu Prvega programa Televizije Slovenija oddaja Intervju s tržaškim zgodovinarjem dr. Borutom Klabjanom, znanstvenikom svetnikom na Inštitutu za zgodovinske študije. Dr. Borut Klabjan skupaj s sodelavcem pripravlja novo znanstveno monografijo o Narodnem domu, ki bo dodatno osvetlila njegovo zgodovino. Pogovor bo vodila Ksenija Horvat.

Na dan stoletnice bo ob 20.00 na TV SLO 1 posebna oddaja z naslovom Sto let pozneje. V oddaji bomo povzeli slovesno dogajanje jubilejnega dne, pripravljamo reportaži iz Trsta, pogovor z obema predsednikoma države – Borutom Pahorjem in Sergiem Mattarello – in analizo usodnih dogodkov v studiu. Oddajo bo vodil Edvard Žitnik.

Radio Koper in TV Koper sta pripravila niz kratkih bimedialnih rubrik o Narodnem domu in življenju slovenske skupnosti v Italiji, ki so na sporedu dvakrat tedensko. Z njim odštevajo dneve do popisa sporazuma, s katerimi se bo mogočna palača vrnila v slovenske roke. Na dan obletnice pa bodo z mikrofoni in kamerami ves dan beležili utrip Trsta in Bazovíce in poročali za regionalne in nacionalne radie. Med njimi tudi za Prvi program Radia Slovenija, ki tej posebni priložnosti namenja Studio ob 17 h v živo iz Trsta (vodil ga bo Blaž Ermenc) in oddajo Sotočje.

Tretji program Radia Slovenija – ARS se bo poleg predvajanja zvočne knjige spominu na pretresljive dogodke poklonil z nizom literarnih in kulturnih vsebin.

Radio ARS ob stoletnici požiga Narodnega doma
Literarni program
Lirični utrinek
6. 7. (ob 8.00 in 19.25) Jurij Paljk: Skoraj bi se mi zapisalo mesto Trst
7. 7. (ob 8.00 in 19.25) Alenka Rebula: Pismo dobremu človeku
8. 7. (ob 8.00 in 19.25) Janko Samec: Trst
9. 7. (ob 8.00 in 19.25) Marko Kravos: Zamejska žalostna
10. 7. (ob 8.00 in 19.25) Tomaž Šalamun: Acquedotto
11. 7. (ob 8.00 in 19.55) Bruna Marija Pertot: Človek in morje
12. 7. (ob 8.00) Miroslav Košuta: Jutrišnje tržaško jutro
13. 7. (ob 8.00 in 19.25) Srečko Kosovel: Italijanska kultura

Literarni nokturno
8. 7. (ob 23.05 na 1. programu in ob 23.50 na 3. programu)
Miroslav Košuta (bere svoje pesmi): Jutro gre na trg
9. 7. (ob 23.05 na 1. programu in ob 23.50 na 3. programu)
Irena Žerjal: Pesmi
10. 7. (ob 23.05 na 1. programu in ob 23.50 na 3. programu)
Boris Pahor: Trg Oberdan
11. 7. (ob 23.05 na 1. programu in ob 23.50 na 3. programu)
Marko Kravos: Pesmi
12. 7. (ob 23.05 na 1. programu in ob 23.50 na 3. programu)
Alojz Rebula: Kačja roža
13. 7. (ob 23.05 na 1. programu in ob 23.50 na 3. programu)
Boris Pahor: Metulj na obešalniku
14. 7. (ob 23.05 na 1. programu in ob 23.50 na 3. programu)
Marija Kostnapfel: Pesmi

Izbrana proza
11. 7. (ob 18.00 na 3. programu)
Boris Pahor: Grmada v pristanu

Spomini, pisma in potopisi
12. 7. (ob 18.05 na 3. programu)
Jan Morris: Trst in kaj pomeni nikjer

Literarni portret
12. 7. (ob 22.05 na 3. programu)
Marij Čuk: Črni obroč

Kulturni program:
15. 6.–7. 7. Kdo smo? – Borut Klabjan: cikel štirih oddaj
9. in 11. 7. Razgledi in razmisleki – Marko Sosič o sodobnem Trstu
12. 7. ob 21.00: Neposredni prenos kratke prireditve iz Trsta
13. 7.: Ars humana – neposredno iz Narodnega doma

Igrani program:
13. 7. 2020 ob 22.05: Radijska igra Dušana Jelinčiča – Upor obsojenih