Fotomontaža: RTV SLO
Fotomontaža: RTV SLO

Na spletnem seminarju se bodo osredotočili na procesiranje glasbe v možganih in si zastavili vprašanje, kako lahko razumevanje omenjenega pojava pomaga pri uporabi glasbe za nevrorehabilitacijo.

Devet partnerskih organizacij iz osmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija v mednarodnem projektu B-AIR razmišlja, raziskuje in se sprašuje o vlogi zvoka v razvoju človeka – od embrionalne faze naprej, da bi – v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov z različnih področij nastale nove radiofonske in glasbene vsebine za najmlajše in ranljive skupine; v sodelovanju z uglednimi slovenskimi in tujimi strokovnjaki pa se obravnavi različnih tem, povezanih z zvokom, posvečajo tudi v spletnih seminarjih B-AIR LAB.

Rebecca Schaefer, foto: osebni arhiv
Rebecca Schaefer, foto: osebni arhiv

Predavateljici dr. Rebecca Schaefer in Johanna Perschl, obe klinični nevropsihologinji in raziskovalki glasbene kognicije (sposobnost zaznavanja in dojemanja notranjega in zunanjega sveta), bosta natančno predstavili povezave med glasbo in gibanjem. Te zapletene povezave ne določajo le časovne razsežnosti gibanja, temveč ljudi tudi motivirajo h gibanju. Skupaj s splošnim pregledom delovanja možganov v povezavi z glasbo bo predstavljen tudi primer, v katerem je bilo ugotovljeno, da gibanje na podlagi glasbe pozitivno vpliva tako na motorične sposobnosti kot na psihološke, kognitivne in socialne vidike.

Johanna Perschl, foto: osebni arhiv
Johanna Perschl, foto: osebni arhiv

Johanna Perschl je povedala: »Vsi zagotovo poznajo občutek, ko določene skladbe ne slišijo zelo veliko let, lahko tudi celo več desetletij. Ampak, ko jo ponovno slišijo, te ta ponese nazaj v času, leta ali desetletja nazaj v točno določen trenutek. Posameznik se takrat počuti zelo dobro, to je eno posebno čustvo. Menim, da če lahko glasbo na tak način uporabimo za potrebe rehabilitacije in izboljšanje posameznikove kakovosti življenja, dobrega počutja, sreče, potem bi to področje morali podrobneje raziskati.«

Manca Kok, foto: osebni arhiv
Manca Kok, foto: osebni arhiv

Pogovor bo vodila Manca Kok, študentka psihologije na univerzi v Leidnu, ki pri dr. Rebecci Schaefer in Johanni Perschl pripravlja diplomski projekt o vplivih medosebne sinhronizacije na kooperativni odnos, ki je ob tem povedala: »Glasbo vidim kot izvrstno multifunkcijsko orodje, mojstrsko izoblikovano v evolucijskem procesu. Razumevanje njenih univerzalnih učinkov moramo preplesti s konkretnimi aplikacijami – kje in kako, pa je uganka, ki jo je treba sproti reševati, ko se naša življenjska okolja in situacije spreminjajo

Spletni seminar B-AIR nastaja v sodelovanju z organizacijsko skupino Teden možganov, ki deluje v okviru društva SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost.

NEVROLOŠKI UČINKI GLASBE
v
torek, 25. 5. 2021, med 18.00 in 19.30.

https://zoom.us/j/96954628554
Prijave niso potrebne.

Seminar je del projekta B-AIR in nastaja v sodelovanju z organizacijsko skupino Teden možganov, ki deluje v okviru društva SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost. Cilj sodelovanja obeh partnerjev je ozaveščanja in informiranja širše javnosti o pomembnosti zvoka in glasbe za človeka. S pomočjo različnih predavanj, okroglih miz, intervjujev in podobnih dogodkov je želja na poljudnoznanstveni način predstaviti nevroznanstveno ozadje zaznavanja zvoka in glasbe v najširšem smislu in nevroznanstveni pogled povezati tudi z drugimi znanstvenimi disciplinami.

Seminarji so v angleškem jeziku. Po koncu cikla bodo vsebine seminarjev predstavljene v radijski oddaji B-AIR Zvočenja. Več informacij o projektu B-Air na tej povezavi.