RTV Slovenija se pridružuje programskemu ciklu Društva slovenskih režiserjev, ki ravno letos praznuje 15 let delovanja. Projekt Filmski večer od blizu na daljavo je namenjen promociji slovenskega filma, a se je zaradi epidemioloških razmer po državi preselil na splet.

Prek televizijskega portala bomo predvajali izbrane celovečerne filme iz bogate zakladnice slovenske filmske produkcije, filmi pa bodo pospremljeni s sprotnim komentiranjem vsakokratnega režiserja in moderatorja. Uporabniki boste lahko režiserju v živo zastavljali vprašanja, tako da jih boste zapisali v komentar na dnu spletnega članka na https://www.rtvslo.si/tv/filmi-in-serije.

Nekako v slogu: vse, kar ste že od nekdaj želeli vedeti o tem filmu, pa doslej niste imeli priložnosti vprašati.

Glavno in naslovno vlogo je odlično odigrala Majolka Šuklje. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Glavno in naslovno vlogo je odlično odigrala Majolka Šuklje. Foto: Arhiv RTV Slovenija

Kot prvega v nizu dogodkov Večer DSR: Filmski večer od blizu na daljavo bomo na televizijskem portalu v ponedeljek, 7. 12. ob 20.00 predvajali prvi celovečerni film samostojne Slovenije BABICA GRE NA JUG (1991, trajanje 91') Vincija V. Anžlovarja, v produkciji Vogue & Kline Production.

O filmu

Gospa Sara, babica pri sedeminosemdesetih zbeži iz doma za ostarele, zasanjani glasbenik David pobegne pred nepopustljivim stanodajalcem, Laura zapusti svoj bend. Neregistrirani stari mercedes in cesta, ki pelje na jug, na prostost, v novo življenje. Na tej poti se naplete cela vrsta zgodb in humornih situacij, pa tudi pristnih in toplih človeških vezi. Glavni junak končno sreča babico, saj je v življenju ni imel nikoli. In babica se še nikoli ni imela tako lepo, kot te dni. In nadaljujejo pot na jug.

Vir: Baza slovenskih filmov

O nastajanju filma, ustvarjalcih ter o vsem v zvezi s tem se bosta torej v živo pogovarjala scenarist, režiser in producent filma Vinci V. Anžlovar ter režiser Boris Petkovič.

Glavno in naslovno vlogo je odlično odigrala že pokojna Majolka Šuklje. V vlogi mladega glasbenika boste videli Bojana Emeršiča, čedno dekle Laura pa je Nataša Matjašec Rošker. V filmu se pojavijo tudi drugi znani slovenski igralci: Gojmir Lešnjak - Gojc, Andrej Rozman - Roza, Alojz Svete in Marko Derganc.

Vabljeni k ogledu in zastavljanju vprašanj pod člankom na https://www.rtvslo.si/tv/filmi-in-serije!