Izštekani z Juretom Longyko. Foto: RTV SLO
Izštekani z Juretom Longyko. Foto: RTV SLO
Polna dvorana Kina Šiške, je bila po dobri dve uri dolgem koncertu navdušena nad nastopajočimi.
Polna dvorana Kina Šiške, je bila po dobri dve uri dolgem koncertu navdušena nad nastopajočimi. Foto: Alan Orlič Belšak

Na koncertu so nastopili številni glasbeniki, ki so več kot polovico repertoarja izvedli ob pomoči članov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Časovni stroj Izštekanih
Zgodilo se je pravzaprav po naključju. Sokoli Petra Lovšina so prišli v studio predstavit novo ploščo. Na urednikovo pobudo so prinesli akustične kitare in med pogovorom izvedli vsega štiri skladbe. Bilo je čudovito in vsi v ekipi na čelu z avtorjem in voditeljem oddaje Juretom Longyko so želeli s tem nadaljevati. Ime so našli za vogalom, parafrazirali so takrat aktualni MTV Unplugged. In zaorali po polju, po katerem Izštekani orjejo že dve desetletji.

Na njem je doslej zraslo marsikaj. Od Sokolov, Demolition Group in Miladojke Youneed v prvem letu do Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, Toronto Drug Bust in Dan D v minulih mesecih. Na Radiu Študent, kjer je oddaja domovala v prvi petletki, so uprizorili 63 oddaj. Na Valu 202 pa od januarja 1998 že prek 150.

V dvajsetih letih je izšlo 17 CDjev in DVDjev s posnetki nastopov v Izštekanih, še veliko več izvajalcev pa je drobce iz oddaj uvrstilo na svoje plošče. Fotografije Alana Orliča Belšaka, ki kot uradni fotograf oddajo dokumentira že 13 let, so bile razstavljene na štirih samostojnih razstavah in izšle na treh koledarjih.

Ves ta čas so Izštekani pomemben sopotnik slovenskega popularnoglasbenega prizorišča. Postali so referenčna oddaja, nastop v njej izvajalci navajajo v svojih življenjepisih. Za mnoge je bil prelomen, njihovo delovanje in njihova glasba sta z njim dobila nov, nesluten zagon.

Oblika Izštekanih se ves ta čas ni spreminjala. V zelo intimnem vzdušju v studiu se nastopajoči pogovarjajo z voditeljem Juretom Longyko ter odigrajo približno uro svojega repertoarja. Repertoarja, ki mora biti tako ali drugače »izštekan«. Lahko je zvočno spremenjen, lahko je kot žur ob tabornem ognju, lahko je povsem prekucnjen na glavo, lahko ga izvajajo z gosti, lahko ga izvajajo le gostje, lahko je vštekan, lahko je popolnoma nov in neznan... Izštekani so lahko vse, od popolne intime do velikega hrupa, od enega človeka do množice skoraj stotih.

Izštekani, 3.12.2013
Tudi na svoji dvajsetletnici z naslovom IZŠTEKANIH 20 so Izštekani premikali meje. Doslej se je zgodilo le dvakrat, da so v njih nastopili godalci in drugi instrumentalisti simfoničnega orkestra. Za to priložnost pa se je več kot polovica nastopajočih odločila, da aranžmajem svojih skladb doda to dimenzijo. Oder so si delili z 20 člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki jim je dirigiral Patrik Greblo, večina aranžmajev pa je nastala posebej za to priložnost.

Razstava
Od začetka decembra je na ogled tudi razstava fotografij iz Izštekanih na pročeljih stavb Radia in Televizije Slovenija v Ljubljani. Avtor fotografij je Alan Orlič Belšak.

Fotograf Alan Orlič Belšak je v oddajo Izštekani zašel bolj po naključju in tam ostal do današnjih dni. Na začetku je bila njegova glavna želja spoznavati nove tehnike fotografije, a je ta okvir kmalu prerasel in vse skupaj se je prelevilo v dokumentarno delo, ki še vedno nastaja. V 13. letih, kolikor je prisoten pri oddaji, so iz fotografij nastale štiri samostojne razstave in trije koledarji, kar nekaj njegovih slik krasi CD-je in DVD-je, ki so jih posneli na nastopih v Izštekanih.

Pogled naprej
17. januarja 2014 se bodo Izštekani v novo leto podali z akustično preoblečenimi FLIRRT. 28. februarja 2014 pa bodo zimo preganjale »Selivke« Katarine Juvančič in Dejana Lapanje, ki bosta v predosmomarčnem vzdušju izvedla veliko novih skladb o junakinjah nekih drugih in našega časa.