Aritmija se vrača v redni tedenski sobotni termin. Na fotografiji so Katarina Čas, Miha Šalehar in Luka Zagoričnik. Foto: Igor Nardin Foto:
Aritmija se vrača v redni tedenski sobotni termin. Na fotografiji so Katarina Čas, Miha Šalehar in Luka Zagoričnik. Foto: Igor Nardin Foto:
Katarina Čas
Prva jesenska Aritmija bo na sporedu že v soboto, 20. septembra, ob 21:55 na TVS 2. Foto: Stane Sršen
Vse do konca leta bomo vsako zvečer predvajali 15 Aritmičnih koncertov. Vsako soboto po Aritmiji, tj. okoli 22.30.
Vse do konca leta bomo vsako soboto zvečer predvajali skupaj 15 aritmičnih koncertov.

Od 20. septembra pa vse do konca leta vas ob sobotah čakajo premiere Aritmičnih koncertov domačih zasedb Hulahoop, The Tide, The Stroj, Balladero, Dubzilla, Mojcart, T.M.S. Crew, Moveknowledgement, Noctiferia, Easywalkers, Karmakoma, Srečna Mladina, ponovno bomo slišali tudi Ano Pupedan, Narata, Same babe, The Puzzled, The Canyon Observer in druge.

Že v soboto, 20. septembra, si boste lahko okoli 22.30 ogledali posnetek koncerta Hulahoop. Foto: Damjan Cilenšek
Že v soboto, 20. septembra, si boste lahko okoli 22.30 ogledali posnetek koncerta Hulahoop. Foto: Damjan Cilenšek
V soboto, 27. septembra, bo na sporedu aritmični koncert skupine The Tide. Foto: Jani Ugrin
V soboto, 27. septembra, bo na sporedu aritmični koncert skupine The Tide. Foto: Jani Ugrin
Aritmični koncert The Stroj bomo predvajali v soboto, 4. oktobra. Foto: Andrej Peunik
Aritmični koncert The Stroj bomo predvajali v soboto, 4. oktobra. Foto: Andrej Peunik
Dubzilla
Zasedba Dubzilla. Foto: arhiv zasedbe
MojcART
Zasedba MojcART. Foto: arhiv RTVSLO
Aritmični koncert zasedbe Karmakoma - v soboto, 8. novembra, ob 22.00 na TVS 2. Foto: Luka Kaše
Aritmični koncert zasedbe Karmakoma - v soboto, 8. novembra, ob 22.00 na TVS 2. Foto: Luka Kaše
Aritmični koncert zasedbe Blu.sine - v soboto, 22. novembra ob 22.20 na TVS 2. Foto: Arhiv Blu.sine
Aritmični koncert zasedbe Blu.sine - v soboto, 22. novembra ob 22.20 na TVS 2. Foto: Arhiv Blu.sine
T. M. S. Crew
Aritmični koncert: T.M.S. Crew
Aritmični koncert: EasyWalkers. Foto: Luka Gorjup
Aritmični koncert: EasyWalkers. Foto: Luka Gorjup
Aritmični koncert: Srečna mladina - v soboto, 13. decembra 2014.
Aritmični koncert: Srečna mladina - v soboto, 13. decembra 2014.

Aritmija, glasbena oddaja
Vsako soboto okoli 22.00 na TVS 2
Aritmija ostaja edini TV-glasbeni informator o dogodkih in dosežkih na kreativni glasbeni sceni. Po večmesečnih pavzah, mesečnem in dvotedenskem predvajanju v različnih terminih, bo z letošnjo jesenjo Aritmija ponovno glasbeni tednik vsako soboto zvečer. Vse od aritmičnih začetkov leta 2005 ostaja kvalitetni glasbi zvesta v osnovi nespremenjena ekipa Aritmičarjev pod uredniško taktirko Maje Pavlin, z vami bodo še naprej voditeljica Katarina Čas, izpraševalec Miha Šalehar, kolumnist Luka Zagoričnik, recenzent Miroslav Akrapovič ter glasbeni novinarji Toni Cahunek, Igor Pavkovič, Lucija Golčer, Robert Šercer in Sandi Sadar Šoba. Vsebino Aritmije bosta z jesenjo bogatila tudi glasbeni kritik in publicist Gregor Bauman ter voditelj radijske oddaje Izštekani na Valu 202, Jure Longyka, katerega glas sicer kroji podobo oddaje vsa ta leta.

Aritmični koncerti
Vsako soboto okoli 22.30 na TVS 2
Glasbeno-informativni Aritmiji bodo vsako soboto sledili enourni Aritmični koncerti. Gre za serijo koncertnih portretov izbranih, žanrsko raznolikih domačih zasedb, ki prepričajo s samosvojo avtorsko glasbo ter/ali koncertno izvedbo in s svojim delom krojijo oz. dvigajo nivo domače glasbene ponudbe. Poleg studijskega koncerta boste zasedbo spoznali tudi skozi klepet, posnet na terenu. Aritmični koncerti, ki jih snemamo skozi leto, so glasbeni presek od rocka, punka, metala, preko hip hopa, duba in elektronike, vse do akustike z bluesom, etnom in jazzom. Gre tudi za posebno koncertno-studijsko izkušnjo v živo. Televizija Slovenija namreč s produkcijo Aritmičnih koncertov odpira vrata javnosti in vabi glasbene sladokusce na koncertne večere kvalitetnih domačih zasedb v studio 1 na Televiziji Slovenija.

V okviru Aritmičnih koncertov snemajo 19. septembra koncert Moveknowledgement v Kinu Šiška, vabljeni pa ste tudi na tri studijska snemanja Aritmičnih koncertov v oktobru in novembru.

Aritmični koncerti tudi na Valu 202
Na Valu 202 boste lahko nekatere Aritmične koncerte v celoti poslušali ob petkih zvečer, izbrane zasedbe pa boste pred sobotnimi premierami spoznali že ob ponedeljskih popoldne v obliki "aritmičnih miniatur".

Sobota, 20. september, ob 22.25 na TVS 2
Aritmični koncert: Hulahoop
Hulahoop so mlad, še neuveljavljen, a hitro vzpenjajoč se funky pop rock kvartet iz Kamnika, ki nas je pritegnil s samosvojo glasbeno držo, prepričljivo izvedbo ter pozitivno energijo na odru. Pa tudi za odrom so štirje mladi Kamničani z odlično vokalistko Evo na čelu na moč simpatični. Posebnost kvarteta je tudi, da so brez kitarista a ob odličnem basistu Marku ga ne potrebuje. Dekleti in fanta so nase opozorili šele pred dobrim letom, z zmago na ŠOUROCK-u,julija letos pa so s karizmo in nastopom že osvojili žirijo mednarodnega festivala neuveljavljenih skupin Jelen Demofest v Banjaluki, kjer se je za zmago potegovalo 35 izbranih demo zasedb s celotnega področja nekdanje Jugoslavije.

Sobota, 27. september, ob 22.25 na TVS 2
Aritmični koncert: The Tide
Predstavniki domačega liričnega rocka – kranjski The Tide so ustvarjalni že dobrih 10 let. Simpatično spontani in profesionalni hkrati; harmonični, melodični, lirično izpovedni ter polni idej, ki jih uresničujejo tudi preko glasbenih okvirjev. Njihovi koncerti so skupek glasbenih, vizualnih in teatralnih idej. Jubilej so The Tide ravno te dni kronali z izidom četrtega albuma Landings.

Sobota, 4. oktober, ob 22.30 na TVS 2
Aritmični koncert: The Stroj
Aritmično koncertni oktober bomo začeli spektakularno – s tolkalsko zasedbo The Stroj! Po razpadu neodvisnega urbanega plemena tolkalcev iz Laškega leta 2007 na dva dela (StrojMachine ter stari-novi The Stroj), se je kolektiv, ki ga še vedno vodi Primož Oberžan usmeril v gradnjo novih inštrumentov in iskanje novih zvokov. Primoža je prevzela kimatika – vpliv zvočnih vibracij na materijo. Tolkalskemu kolektivu se je pridružil še multimedijski umetnik Stane Špegel (aka HouseMouse) in rezultatje 4. album Metafonik, ki je izšel konec lanskega leta. Koncert The Stroj je paša za oči in ušesa.

Sobota, 11. oktober, ob 23:15 na TVS 2
Aritmični koncert: Balladero
Balladero je projekt izkušenega prekmurskega glasbenika, ki je udrihanje po bobnih zamenjal s čutnim igranjem na klavir. Po tem, ko se je kot bobnar z danes že kultno prekmursko alter zasedbo Psycho-Path dodobra prekalil na domačih in tujih rock odrih, se je Dominik Bagola odločil za solo kariero ob klavirju. Na Aritmičnem koncertu z zasedbo Balladero, v kateri sta poleg njega nastopila še Boštjan Copek na basu in Jaka Berger za bobnih. Na albumu “Club Deuce” Dominik ponuja zbirko čutnega popa s primesmi soula in jazza.

Sobota, 18. oktober, ob 22:30 na TVS 2
Aritmični koncert: Dubzilla
Aritmični koncert bo z novomeško Dubzillo tokrat posvečen prostranstvu psihadelije in duba. Petčlanski kolektiv iz Podgurja je edina domača avtorska instrumentalna dub zasedba. Pri nas praktično brez konkurence, pa vendar je vsak njihov izdelek presežek tako znotraj dub glasbe kot v širšem glasbeno ustvarjalnem in produkcijskem pogledu. Spomladi so izdali drugi album Dub Naturalis, na katerem so k avtohtonemu dubu, ki se spogleduje z različnimi glasbenimi žanri, doprinesli tudi številni gostujoči glasbeniki. Na Aritmičnem koncertu bosta nastopila tudi Klemen Klemen (fanti iz Dubzille so sicer njegova stalna spremljevalna zasedba) in mojster ustne harmonike Damir Jazbec.

Sobota, 25. oktober, ob 22:00 na TVS 2
Aritmični koncert: MojcART
Ustvarjalno glasbenico Mojco Zalar ter kitarista Petra Pavičića ste pod imenom MojcART spoznali že kot predskupino Sigur Rós na Mars festivalu leta 2012. Sčasoma pa se je duo razširil v 6-člansko zasedbo, katere prvi studijski izdelek pričakujemo v kratkem. Mojca piše glasbo in besedila in je samouk na kitari - kot pravi sama, je vodilo pri njenem avtorskem ustvarjanju "tisto, kar se dobro sliši". In res se dobro sliši glasba z močnimi besedili simpatične zasedbe s kitaro, bobni, basom, čelom in violo ter Mojčinim vokalom! Slišite jih lahko tudi na letošnji kompilaciji Val014 - Imamo dobro glasbo".

Sobota, 8. november 2014, ob 22.00 na TVS 2
Aritmični koncert: Karmakoma
Naelektrena rock zasedba iz Krškega Karmakoma danes kot duo navdušuje z energičnimi živimi nastopi, v začetku leta pa so nas kot trio pritegnili s prvencem Imagionation & Mechanical Metamorphoses. Karmakoma dokazujejo, da je tudi danes mogoče bit samosvoj in udaren. Kot pravita Enej in Benjamin, k temu precej pripomore neodvisnost v ustvarjanju in »Doityourself« oz. »naredi sam« logika, kar je vedno bolj popularna praksa med kreativnimi glasbeni
Ob odličnemu studijskemu prvencu so Karmakoma predvsem močna koncertna izkušnja, ki gradi na prvinski rock energiji in plesnih elektronskih ritmih. V Aritmičnem koncertu so nastopili Enej Mavsar, Petar Stojanović in Benjamin Kovač.

Sobota, 22. november 2014, ob 22.20 na TVS 2
Aritmični koncert: Blu.sine
Blu.sine je 5-članski kvintet iz Ljubljane, ki z združevanjem vplivov avantgardne umetnosti, pop kulture in lastnih idej tke kolaž preteklosti in sedanjosti v avtorski glasbi ter suvereno zapolnjuje vrzel na področju trip hopa pri nas. Pred kratkim so izdali prvenec “Can you hear in colour?”.
Poleg kompleksnih aranžmajev za katere sta kriva Žiga Kroflič na kitari in samplih ter Žiga Čertič na klaviaturah in harmoniki, pritegnejo besedila v slovenščini pevke Urške Bajec. Za ritemsekcijo poskrbita Bor Hodžić na baskitari in Jan Prepadnik za bobni.
Trip hop med ustvarjalci pri nas ni ravno popularna glasbena zvrst – Blu.Sine ustvarjajo doma praktično brez konkurence: “Ko govorimo o unikatnosti je v glavnem pomembno kaj kot bend pričakuješ – če želiš svojo glasbo prodajat, če se hočeš masovno pojavljat na vsakem možnem koncertu potem to gotovo pri nas ni prednost, ” pove Urška a po obisku koncerta v studiu sodeč imajo Blu.Sine kljub vsemu zvesto publiko.

Sobota, 29. november 2014, ob 22.20 na TVS 2
Aritmični koncert: T.M.S. Crew
Tvorno sodelovanje in obstoj številčno širokih glasbenih kolektivov je danes redkost. A so izjeme. Mlada hip- hop zasedba iz Tržiča, ki jo ob reparskem tandemu Luka Vogelnik – Jošt Tadvan sestavlja še šest fantov in dve dekleti je z aktualnim prvencem »Kdo miži« potrdila izjemo in prijetno prevetrila domačo hip-hop sceno. Kljub kritičnim besedilom T.M.S. Crew s pozitivno energijo in zdravim humorjem odstopajo od pregovorno zajedljivih reparjev. Instrumentalno in vokalno bogata zasedba ustvarja avtorsko glasbo, ki ideje poleg v hip-hopu črpa tudi v rocku, funku, reggaeu, jazzu ter drum & baseu.

Sobota, 6. december 2014, ob 21.40 na TVS 2
Aritmični koncert: Easywalkers
Blues je ena najbolj zapeljivih, srčnih glasbenih zvrsti, ki dobiva vedno več privržencev tudi pri nas. Ena vidnejših domačih blues zasedbe je kvartet EasyWalkers. Blues, ki ga igrajo je pravi Chicago blues z ustno harmoniko, katero mojstrsko obvlada Damir Jazbec, za mastne rife poskrbi vokalist in odličen kitarist Marko Matjašič - Jimmy, jazzista Iztok Repovž in Daniel Homšak pa sta kriva za akademsko ritem sekcijo. Pri igranju se EasyWalkers opirajo na bluesovsko tradicijo, ki jo začinijo po svoje in tako prispevajo k bogati zgodovini te glasbene zvrsti. Sami pravijo, da »bluzijo«, a v kratkem lahko pričakujemo izid avtorske plošče.

Sobota, 13. december 2014, ob 22.45 na TVS 2
Aritmični koncert: Srečna mladina
Srečna mladina je ena tistih ljubljanskih zasedb, ki so v preteklih dvajsetih letih sooblikovale domač alternativen glasbeni prostor. Vse pa se je začelo povsem spontano - fanti so rastli skupaj, se družili na Metelkovi in ob pravem času padli na pravo sceno … Na Aritmičnem koncertu je Srečna mladina nastopila v razširjeni postavi - Vladimirju, Andreju, Petru in Gašperju se je po novem pridružil eden prvotnih članov, kitarist Jure Pohleven.

Od 20. septembra pa vse do konca leta vas ob sobotah čakajo premiere Aritmičnih koncertov domačih zasedb Hulahoop, The Tide, The Stroj, Balladero, Dubzilla, Mojcart, T.M.S. Crew, Moveknowledgement, Noctiferia, Easywalkers, Karmakoma, Srečna Mladina, ponovno bomo slišali tudi Ano Pupedan, Narata, Same babe, The Puzzled, The Canyon Observer in druge.