Arnaud Demare je takole slavil na Siciliji. Zdaj 30-letni Francoz je v Messini slavil že 85. zmago kariere, od leta 2019 pa je v svetovni seriji zbral šest zmag, prav vse na Dirki po Italiji. Foto: Reuters
Arnaud Demare je takole slavil na Siciliji. Zdaj 30-letni Francoz je v Messini slavil že 85. zmago kariere, od leta 2019 pa je v svetovni seriji zbral šest zmag, prav vse na Dirki po Italiji. Foto: Reuters

Prvič je zmagal leta 2019, nato pa je kraljeval v šprintu v letu 2020, ko je dobil še štiri etape in osvojil majico za najboljšega šprinterja. Francoz je v sprintu ugnal Kolumbijca Fernanda Gavirio in Italijana Giacoma Nizzola.

Sredi etape so morali kolesarji premagati dobrih 19 kilometrov dolg vzpon druge kategorije. A po njem je sledil spust in pretežno ravnina, tako da so lahko tekmovalci popravili škodo, ki so jo naredili z vožnjo navkreber. To je uspelo Demaru, nekaterim favoritom, kot sta v sprintih venomer Mark Cavendish in Caleb Ewan, pa vendarle ne, tako da sta ostala brez sprinterskega obračuna.

Demarju v Messini 5. etapa Dirke po Italiji

Demare pohvalil pomočnike
"To je moja prva zmaga v sezoni. Do zdaj nisem bil zadovoljen z dosežki, imel sem tudi nekaj smole, upam, da se bo zdaj nekaj premaknilo v pravo smer. Danes se mi je vse izšlo, še zdaleč ni bilo lahko. Klanec je bil zahteven, nekaj sem na njem izgubil, a sem imel močne pomočnike, ki so me za razliko od nekaterih drugih pripeljali nazaj v glavnino. Tudi v pripravi sprinta so bili moji moštveni kolegi brezhibni in res bi bil razočaran, če se jim ne bi oddolžil z zmago," je bil po etapi vesel Demare, ki je zabeležil 85 zmago v karieri,

V skupnem seštevku je vodstvo obdržal Juan Lopez (Trek-Segafredo), ki ima še naprej 39 sekund prednosti pred Nemcem Lennardom Kämno.

Domen Novak je za glavnino zaostal štiri minute in 19 sekund, zasedel 150. mesto, v skupnem seštevku je zdaj 112. (+26:28).

Vincenzo Nibali,
Vincenzo Nibali, "morski pes iz Messine", je v domačem mestu potrdil, da se zares poslavlja od tekmovalnega kolesarstva. Italijan je eden redkih, ki je osvojil vse tri tritedenske dirke, na domačem Giru pa je bil najboljši leta 2013 in 2016, ob tem pa je bil še dvakrat drugi (2011 in 2019) ter dvakrat tretji (2010 in 2017). Foto: EPA

Nibali: To je moja zadnja sezona

Vincenzo Nibali je po prihodu v svoje rojstno mesto Messino sporočil, da bo leto 2022 njegova zadnja profesionalna sezona. Zdaj 37-letni Italijan je v svoji karieri osvoji vse tri grand toure - Dirko Po Franciji leta 2014, Dirko po Italiji leta 2013 in 2016 ter Dirko po Španiji leta 2010.

"Dolgo časa sem čakal to etapo, da sem prišel na mesto, kjer se je vse skupaj začelo. Dobro se spominjam, ko sem kot 15-letni deček odšel od tu, od takrat pa se je zgodilo veliko lepih in tudi manj lepih reči. Zmage, a tudi porazi in poškodbe. Zdaj pa je čas, da napovem slovo, srečen sem, da ga lahko v domačem kraju," je s solzami v očeh prisotnim novinarjem dejal priljubljeni "morski pes".

Nibali je izrazil obžalovanje, da je na letošnji etapi že v prvi gorski etapi, vzponu na Etno, izgubil realne možnosti za boj za visoko uvrstitev, a pravi, da se ne bo predal. "Včeraj je bil zame in za vso ekipo Astane težak dan. Veliko smo izgubili, toda še imam čas, da vsaj nekaj nadoknadimo. Jasno je, da nisem več pripravljen, da bi zmagal, to že dolgo vemo, a vseeno upam, da bom vsaj blizu najboljšim," na Giru še ni vrgel puške v koruzo Italijan, ki bo, kot sam pravi, najbrž letos nastopil tudi na Touru.

Prva etapa na Madžarskem Koiju, Adria Mobil tudi s Korenom

Pri vzhodnih sosedih se je začela močna Dirka po Madžarskem, kjer tekmuje tudi novomeška Adria Mobil, katero je pred nadaljevanjem sezone okrepil veteran Kristijan Koren. Na 43. Dirki po Madžarski, ki sicer sodi v tretji razred kolesarskih tekmovanj po UCI-ju (2.1) sicer dirka kar 11 ekip svetovne serije, 8 ekip drugega razreda, iz tretjega pa le dve, od tega je ena Adria Mobil. Med močno konkurenco je tudi Luka Mezgec (BikeExchange Jayco), ki s tem začenja priprave na Dirko po Franciji. Z osvojitvijo letečega cilja je madžarski član Adrie Mobil Viktor Filutas prišel do treh sekund odbitka, s čimer je v skupnem seštevku na 6. mestu.

Uvodno etapo Csakvar–Szekesfehervar v dolžini 198 km je po sprintu glavnine dobil nadarjeni Nizozemec Olav Kooij, ki je prehitel izkušenega Italijana Elia Vivianija. Od Slovencev je bil najvišje na 18. mestu Tilen Finkšt. Dirka ima pet etap, ključna pa bo zadnja s tradicionalnim ciljnim vzponom na najvišjo točko Madžarske Kekes.