Jonas Vingegaard. Foto: Jumbo Visma
Jonas Vingegaard. Foto: Jumbo Visma

"Danes sem od žene Jonasa Vingegaarda prejel obvestilo o tem, kako se počuti. Vsak dan je malo bolje, vendar je še vedno v bolnišnici. To pove dovolj. Trenutno Jonas ne razmišlja o tem, ali mu bo uspelo na Tour ali ne. Obstajajo druge prioritete," je za belgijski časopis HLN povedal vodja Visme Merijn Zeeman.

Dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji si je v četrtek pri padcu zlomil ključnico in več reber. Ima kontuzijo pljuč in pnevmotoraks. Zaradi notranjih krvavitev naj še ne bi bili opravljeni vsi potrebni zdravstveni posegi, vendar ekipa tega ne more oziroma ne sme potrditi, piše HLN.

"Jonas gre na Tour le, če bo stoodstoten," pravi Zeeman. Prvi del višinskih priprav je že odpovedan. "Jonas bo zagotovo izpustil tabor za višinske priprave v Sierri Nevadi od 6. maja. Če bo šel na Dirko po Franciji, bomo morali to narediti po drugi poti," pravi Zeeman.

Tako kot je Vingegaard močno vprašljiv za Tour, je bolj ne kot da odgovor za nastop Wouta van Aerta na Dirki po Italiji. Belgijec še ni sedel na kolo po padcu na Dirki skozi Flandrijo 27. marca. Konec tedna je preživel na belgijski obali.

"Spet se začenjam počutiti kot jaz in upam, da se kmalu vrnem na kolo, a trenutno je popolno okrevanje po ranah in zlomljenih kosteh absolutna prioriteta," je dejal Van Aert, ki si je zlomil prsnico, ključnico in več reber.

Dirka po Italiji se bo začela 4. maja. "Ena stvar je jasna. Ko se začne Giro, mora biti na stotih odstotkih. Takšnega kolesarja ne pošlješ na grand tour samo zato, da bi bil zraven," je odločen Zeeman. Na vso moč bo moral trenirati dva tedna pred dirko, a Zeeman pravi, da na to vprašanje trenutno še ne more odgovoriti.

Rezervni scenarij je nastop na Dirki po Franciji, kar pa van Aertu ne diši, saj so njegov fokus olimpijske igre.

Roglič, Vingegaard in Evenepoel po hudem padcu končali Dirko po Baskiji