Pogačar bo pred Girom aktivno počival

Tokratna 107. izvedba rožnate dirke se začenja v soboto, 4. maja, v Torinu, končala pa se bo po dobrih treh tednih v Rimu.

Pred Girom je obilo ugibanj, celo napovedi, kdaj bo Tadej Pogačar rožnato dirko odločil v svojo korist. O tem, da bo na prestolu rimskega kolesarskega imperatorja zamenjal Primoža Rogliča, pa ne dvomi skoraj nihče več.

Giro bo odločen pred zadnjim tednom

Z vsega desetimi dirkalnimi dnevi, a kar sedmimi zmagami, se Pogačar odpravlja na veliki start Dirke po Italiji, ki se bo začela v soboto, 4. maja, v Torinu. Foto: ASO/Gaëtan Flamme
Z vsega desetimi dirkalnimi dnevi, a kar sedmimi zmagami, se Pogačar odpravlja na veliki start Dirke po Italiji, ki se bo začela v soboto, 4. maja, v Torinu. Foto: ASO/Gaëtan Flamme

Ali bo Pogačar kot Roglič čakal do predzadnje etape in s tem poskušal prihraniti čim več moči za poletno Dirko po Franciji? "Kot poznam Tadeja, bo Giro že prej odločen. Ne upam si napovedati, kdaj, a glede na to, kako so prireditelji začrtali prvo in drugo etapo, se lahko res že takoj obleče rožnata majica. Mogoče jo pa res nosi vse do Rima," je odgovoril prvi trener prvega kolesarja sveta Miha Koncilija. Valov kolesarski novinar Igor Tominec računa, da bo Pogačar ključno razliko naredil na kronometru ob Gardskem jezeru in dan pozneje na težki gorski etapi do Livigna (14. in 15. etapa).

Uvodni etapi v Torinu sta resnično začinjeni po Pogačarjevem okusu. Prvi etapi so pred tedni dodali kratek in strm klanček, druga etapa pa se že konča z resnim klancem – slovitim vzponom do svetišča Oropa nad Torinom.

Manj trpi v dežju in mrazu kot tekmeci

Majska dirka je pogosto zaznamovana s slabim in hladnejšim vremenom, zaradi česar je v zadnjih desetletjih postalo izredno redko, da se favoriti za osvojitev rumene majice predtem podajo še v boj za rožnato majico. Po drugi strani je nenavadno, da bo Pogačar šele pri 25 letih debitiral na tritedenski dirki, ki mu je najbližja in jo pozna od malih nog, zaradi dežja in mraza pa mu je tudi najbolj pisana izmed trojice grand tourov.

"Pri Tadeju smo, odkar nastopa na najvišji ravni, opazili, da mu hladno vreme in dež ne predstavljata nobenih težav. Oziroma kot je že sam rekel, ga moti precej manj kot pa preostale. Ravno v takšnih dneh, ko je bilo slabše vreme, hladnejše, je naredil razliko, ki je potem največkrat prispevala k temu, da je postal zmagovalec," se Koncilija strinja, da je njegov nekdanji varovanec v hladnejšem vremenu v dodatni prednosti pred tekmeci.

MVP Liegea do podaljšanja in mogoče tudi priložnosti

Ekipa UAE Emirates se letos zdi najmočnejša do zdaj. Vse pomembnejšo vlogo med pomočniki prvega kolesarja svetovne lestvice ima tudi Domen Novak, ki bo del ene najuspešnejših zasedb tudi v prihodnjih treh letih, kar je za Val 202 potrdil Mauro Gianetti izvršni direktor UAE Emirates.

"Vse pohvale Domnu Novaku. Bil je zrel celo za peterico, če bi dirkal zase. Zelo sem vesel, da je v Tadejevi ekipi. Če imaš ob sebi Slovenca, ki ti je blizu že več let, se lahko bolj zaneseš nanj kot na tujca," je Koncilija poln hvale na račun Domna Novaka, ki je v nedeljo več kot 50 km narekoval oster tempo na vseh ardenskih klasikah in pripravil teren za zmagoviti napad na La Redoute.

"Prepričan sem, da bo imel s takšno pripravljenostjo tudi priložnost za kakšen odmeven rezultat na Dirki po Italiji, sploh če bo v skupnem seštevku že vse odločeno," vodja Pogi Teama upa, da bo tudi Novak dobil kakšen dan priložnost za lastni izid na majski Dirki po Italiji.

Sorodna novica Vse po načrtu: s šestim spomenikom na Giro